Modern fejés- és hûtéstechnológiai megoldások<BR>

Agro Napló
A kiváló minõségû tej termelésének elengedhetetlen feltétele a modern fejés- és hûtéstechnológia megléte. A modern fejõberendezések nyugodt körülményeket biztosítanak mind a tehenek, mind a fejõsök számára. A jól mûködõ hûtés pedig segít megõrizni a tej minõségét a tej elszállításáig. A DeLaval termékskálájában mind a fejéshez, mind a hûtéshez magtalálhatja az Önnek megfelelõ megoldást.
Állásszerkezetek

A tandem elrendezésnél teheneket az akna mentén lévő egyedi fejőállásokban oldalról fejve a fejő tökéletesen rálát a fejőházra és minden egyes tehénre külön odafigyelhet, így az egészségügyi problémák, tenyésztési szakasz korán felismerhetők. Az 1x2 - 2x6 méretû állásszerkezet a kis és közepes méretû telepek megoldása.

A legelterjedtebb halszálkás fejőállásban a fejés kényelmes, biztonságos és hatékony, oldalról és hátulról egyaránt végezhető, a tehénforgalom pedig egyenletes. A halszálkás állások 30 ill 50 fokos kivitelben állnak rendelkezésre. A méretskála az európai kivitelnél 1x2 - 2x16-ig, az amerikai kivitelnél 2x40-ig terjed. Közepes méretû telepekre ajánlott.

A telepi méretek növekedésével egyre elterjedtebbek a parallel fejőállások, melyekben a tehenek hátulról történő fejése során a fejő tökéletesen rálát a tőgyre. Az indexálási rendszer segítségével a tehenek közelebb hozhatók az akna széleihez, így a fejés biztonságosan, kiváló állatbeállítás mellett végezhető el. Az európai parallel fejőállások max. 2x20, az amerikaiak max. 2x60 állással kaphatóak. Közepes és nagy méretû telepek ideális megoldása.

A körfogós fejőállásokat azoknak a gazdáknak ajánljuk, akiknek a nagy áteresztőképesség és a kiváló munkakörülmények biztosítása az elsődleges szempont. A tehenek, automatikusan elfoglalják helyüket a fejőállásban, majd a platform körülfordulása során zavartalanul, stresszmentes körülmények között végezhető el a fejés. A 16-40 állásos fejőházak a nagy telepekre ajánlottak.

Automatizálás

A fejőházak hatékony mûködésének kulcsa a megfelelő automatizálás biztosítása. A nagy áteresztőképesség elsősorban úgy érhető el, ha a fejős által elvégzendő mûveletek egy részét automatizáljuk. Egy modern fejőházból ezért nem hiányozhat az automatikus kehelyleemelő berendezés (ACR). A DeLaval ACR 5000 levevő érzékelője folyamatosan érzékeli a tej áramlását, és amint az a kívánatos 200 vagy 300 ml/perc érték alá csökken elzárja a vákuumot és gyöngéden eltávolítja a fejőkészüléket a tőgyről. A rendszer MPC fejéspontvezérlővel ill. MM15 mechanikus vagy MM25 optikai elven mûködő tejmérővel is ellátható, ekkor a tej mennyiségére vonatkozó mért adatok az MPC segítségével a központi ALPRO processzorba kerülnek. A processzor maga is képes kijelzőjén a különféle adatok kijelzésére, azonban PC-hez csatlakoztatva az ALPRO Windows program segítségével már rendkívül sok tenyésztési adatot, sőt grafikonokat is megjeleníthetünk, melyek segítenek a megfelelő döntések meghozatalában.

Fejőkészülékek

A fejőrendszerben a fejőkészülék a kapocs a tehén és a technológiai berendezések között.
A fejőkészülék tehát rendkívül fontos elem az állomány tőgyegészségének és a tejhozam alakulásának szempontjából. A DeLaval legújabb fejlesztésû Harmony Plus fejőkészüléke eleget tesz a legszigorúbb elvárásoknak is. A kollektor térfogata hatalmas, 450 cm3, ami biztosítja a kiegyenlített vákuumszintet a tőgybimbók alatt a vákuumtérben. A kollektor aszimmetrikus, trapéz kialakítású, ami azt jelenti, hogy az elülső két fejőkehely távolabb, és magasabban helyezkedik el, mint a hátulső kettő, így tökéletesen követi a tőgy vonalát. Ez kevesebb megterhelést jelent a tőgybimbókra és egészségesebb tőgyet eredményez. A tej a kollektor aljában gyûlik össze, ahonnan a központi csövön keresztül felül kerül elvezetésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kollektorban nem gyûlhet fel a tej, az elszívás gyors és hatékony. A speciális fejkialakítású Harmony kehelygumik puha ajakkiképzésük révén a fejés végén sem szorítják el a tőgybimbó ekkorra már felpuhult tövét, így a fejés tökéletesen elvégezhető, nem marad pangó tej a tőgyben.

Vákuumellátás

A fejőberendezés lelke a vákuumellátó rendszer. A vákuumrendszernek olyan kialakításúnak kell lennie, hogy minden egyes egység üzemelésekor is biztosítsa a megfelelő vákuumszintet a tőgyeknél. A túl nagy vákuum irritálhatja a tőgybimbót, a túl kicsi pedig a kelyhek leeséséhez illetve nem megfelelő tejszállításhoz vezethet. A DeLaval vákuumszivattyú választéka széles skálán mozog és minden igényt kielégít.
A VP olajkenéses vákuumszivattyúk szállítási teljesítménye 170 - 2500 l/perc-ig terjed. A rendszer ellátható ORS olajvisszanyerő hangtompítóval, mely az olajfelhasználást oly módon csökkenti, hogy a kipufogott levegőben lévő olajat leválasztva a szivattyú kenésére újra felhasználja.
A DVP közvetlen hajtású vákuumszivattyú az olajkenéses szivattyúk legújabb fejlesztése. Az ékszíj nélküli közvetlen meghajtás csendes üzemeltetést és hosszú élettartamot garantál. A légszállítási teljesítmény 800, 1200 és 1600 l/perc lehet.
A vákuumszivattyú technika csúcsa az LVP forgódugattyús, kenés nélküli szivattyú. Nagy szállítási kapacitása révén (3000 - 4500 - 6000 l/perc) nagy fejőházak számára ideális megoldás. A VSD frekvenciaszabályozóval ellátva akár 70 %-os energiamegtakarítást érhetünk el azáltal, hogy a szivattyút hajtó motor fordulatszámát mindíg a szükséges légszállítási mennyiség függvényében szabályozzuk.

Mosási rendszer

A minőségi tej előállításához elengedhetetlenül szükséges a megfelelő tisztaság. Minden tejjel érintkező felületet minden fejés után tisztítani kell, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását. A mosási folyamat minden esetben ugyanúgy kell, hogy történjen. A DeLaval mosóautomatái a tisztítás összes alapvető tényezőjét – a tisztítás időtartamát, a mosószer mennyiségét, a vízmozgatását és a vízhőmérsékletét – automatikusan vezérlik, így fejőházának tisztítását maximális hatásfokkal biztosítják.
A mikroprocesszoros vezérlésû DeLaval C200 mosóautomata változtatható paraméterei révén minden egyes telephez egyedileg beállítható. Az elektronikus vezérlés biztosítja, hogy a mosás mindíg ugyanolyan paraméterekkel, tökéletesen meg fog történni. Kezelése rendkívül egyszerû, a mosás egy gombnyomásra indítható, további emberi beavatkozást nem igényel. A mosóautomatával vezérelhetjük a fejőaknában a tejvezetéken elhelyezett Tromboncsövet, mely kontrollált vízdugókat küld át a tejvezetéken, az erőteljes mechanikai tisztítóhatás elérése érdekében.

Hûtéstechnológia

A tej hûtésével biztosíthatjuk kiváló minőségének megőrzését, hiszen a benne lévő baktériumok egy bizonyos hőmérséklethatár alatt képtelenek a szaporodásra. Az ideális tárolási hőmérséklet 4 °C. A tej biztonságosan 48 órán keresztül tartható el ezen a hőmérsékleten. A magyar előírások szerint a tejet fejés után 3 órán belül 35 °C-ról 4 °C-ra kell hûteni. A kiváló tejminőség közös célunk, ezért ajánlunk Önnek olyan tejhûtő berendezéseket, melyekkel meg tudja teremteni a termelés modern mûszaki hátterét.

Közvetlen elpárologtatós nyitott hûtők: a tejet fedéllel zárható hőszigetelt nyitott tartályban gyûjtjük össze, amelynek a feneke a hûtőfelület. A tartály a hûtőaggregátorral egy alapra van szerelve, így kis helyen elfér. 300 literestől egészen 1800 literes ûrtartalomig tudunk tartályokat ajánlani. A tartály tisztítása kézzel történik.

Közvetlen elpárologtatós zárt hûtők: a tejet hőszigetelt zárt tartályban gyûjtjük össze, mely kizár minden szennyező kapcsolatot a környezettel. A tartály feneke a közvetlen elpárologtatós hûtőfelület, ezáltal a hőátadás a lehető legjobb. A tejet folyamatos keverás közben hûtjük. A méretskála 1150-től 30 000 literig terjed. A tartály megfelelő mosásáról a T00 vagy T200 mikroprocesszoros vezérlésû mosóautomata gondoskodik. Az opcionális digitális tejmennyiségjelző használatával a tartályban lévő tej mennyisége a kijelzőn leolvasható.

Pillanathûtő rendszerek: a tejet fejés után rögtön 4 °C-ra hûtjük jeges víz vagy speciális hûtőaggregát alkalmazásával. Hûtés után már csak szigetelt tejtartályról kell gondoskodni, melyben a tejet 4 °Con tudjuk tartani. Tejminőség szempontjából a legjobb megoldás.

Nyitott vagy zárt jégbankos hûtők: a tejet zárt tartályban gyûjtjük össze és a tartály külső falára permetezett jeges vízzel hûtjük. A jeges vizet olcsó éjszakai árammal tudjuk előállítani és a fejés során használjuk fel az így tárolt hûtőenergiát. Nyitott vagy zárt változatban tudjuk kínálni, 1250-től 6500 liter ûrtartalomig.

DeLaval - A tejtermelés fejlődését irányítjuk!
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?