2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Nagy sikerû sertéstakarmányozási szimpózium<BR><BR>

Agro Napló
Közeledik az idõ, amikor beléphetünk az Európai Unióba, ahol a minõség kiemelten fontos szerepet játszik. Aki ezt a helyzetet felismeri és minõségi termék elõállítását tûzi ki célul, a modern takarmányozással a jövõben is megtalálja a számítását. Ez nem jelent feltétlenül többletköltséget, csupán az állatok optimális, kiegyensúlyozott táplálását.
A Sano immár minden évben megrendezi szarvasmarha- és baromfi- mellett sertéstakarmányozásban is nemzetközi szakmai találkozóját. Az idei év rendhagyónak tekintehető, ugyanis a sertések számára előállított Sano készítmények iránt a magyarországi érdeklődés oly mértékben megélénkült, hogy 2001. október 25-26-án két helyszínen, Hajdúszoboszlón és Székesfehérváron tartotta a Sano “A modern koca- és malactakarmányozás elméleti és gyakorlati kérédései“ témakörében hagyományosnak tekinthető szimpóziumát.
A több mint 250 résztvevőnek, akik az ország egész területéről jöttek, sok szakmailag izgalmas előadást kínáltak a szervezők.
A legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadást a Dr. Szabó Péter, a Debreceni Egyetem AC Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszékének egyetemi adjunktusa tartotta “Az uniós elvárások és feltételek a magyar sertéstenyésztéssel szemben” címmel Előadásában országos helyzetképet vázolt fel a magyar sertés állatállomány megoszlásáról, a húsfogyasztási helyzetről, és bőven tárgyalta annak lehetőségeit, milyen feladatok állnak az ágazat előtt az európai uniós csatlakozással összefüggésben.

Az előadást élénk vita kísérte, melyből Magyarországon tapasztalható helyzetre, az EU-tól való eltéréseire lehetett következtetni.

A rendezvény kiemelt előadói a Németországból érkezett előadók Dirk Hogenkamp takarmányozási szakértő és Dr. Franz Melzig állategészségügyi tanácsadó voltak, akik közösen tartották meg előadásukat, “Megelőzés kezelés helyett” – Eredményes gazdálkodás biztosítása modern állategészségügyi és takarmányozási módszerekkel” címmel.
“Azt az időt, amit a sertéstartó várakozzással tölt el, míg megbetegedett állataihoz sürgősségi ügyeletes állatorvos megérkezik, a jövőorientált üzemeknek végérvényesen el kell felejteniük. Az állatorvosi ismereteket és képességeket egy gyakrabban kell már a betegségek megelőzésénél alkalmazni.” – kezdődött a két részből álló előadás, melyet szinkrontolmácsok fordították a részvevő vendégeknek magyarra.
Az uniós csatlakozás előtt hû képet kaphattak a hallgatók azokról a változásokról, az ágazatra váró feladatokról, mind az állategészségügy, mind a takarmányozás területén. Világosan látszik, hogy a jövőben e két kiemelt területnek szorosan együtt kell mûködnie a hatékony és egészséges termelés érdekében. Az előadások bizonyították, hogy e két szakma szoros együttmûködésével még jobb eredményeket lehet elérni az állattartásban.

A szimpózium második részében felkért gyakorlati szakemberek (Mester Károly, Nagy Gyula, Dr. Lajos Balázs, Rácz Károly) beszéltek saját takarmányozási tapasztalataikról, eredményeikről, melyeket elsősorban Sano takarmányokkal értek el. Abban mindegyikük egyetértett, hogy az orszáos átlagnál jobb eredményt csak folyamatosan kiváló minőségû takarmányokkal lehet elérni. Ez a Sano filozófiája is, ezért vezette be már több évvel ezelőtt a takarmánygyártási folyamataiban az ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszert.

A szervezők bíznak abban, hogy a Sano Sertéstakarmányozási Szimpózium hozáájárul ahhoz, hogy még több olyan gazdaság lesz hazánkban, ahol nyereséges és egyben minőségi termelés folyik.

Készítette: Nagy Attila
Sano Magyarországi Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?