Stratégiák a kokcidiózis elleni védekezés során - programtervezés

Agro Napló
Számos elõrelépés történt az intenzív broilerelõállító telepeken elõforduló kokcidiózis kártételének csökkentésére, kivédésére az utóbbi idõben. Ezek közül az egyik legjelentõsebb az ionofor kokcidiosztatikumok kiterjedt használata. Az elmult 20 év tapasztalata alapján bizton állíthatjuk, hogy használatukkal hosszútávú, stabil védelmet lehet kialakítani, miközben negatív hatásai – ha elõfordulnak is – minimálisak.
Az ionoforok programszerû használatával nem csak a kokcidiózis klinikai előfordulását lehet kivédeni, hanem egyidejûleg a teljesítményeket is a genetikai potenciálnak megfelelő lehető legmagasabb szintre tudjuk emelni.A fejlett broilertartó országokban a kokcidiózis ellen felhasznált készítmények 85 %-át három hatóanyag képviseli. Ismerve a kokcidiumok dinamikáját, valamint az eddig felhalmozott statisztikai tapasztalatokat, előre meg lehet – és érdemes – tervezni a kokcidiosztatikumok programszerû használatát, amivel el lehet érni broilerállományok leghatékonyabb termelését.



Tapasztalati adatok mutatják, hogy a kokcidiumok fejlődésének jól meghatározott menete van, amit számos faktor módosíthat. Általában egy csirkében a 28. életnapig emelkedik az ürített kokcidiumok száma, majd azt követően rohamosan csökken, s beáll egy dinamikus egyensúly, melyet a szerzett immunitás tart fenn. Ez az immunitás az ionofor kokcidiosztatikumok használata mellett is kialakul – szemben a kémiai szerekkel -, ugyanakkor a 28. napi csúcs sokkal kisebb lesz, mint kokcidiosztatikumok használata nélkül.



Emellett figyelembe kell venni az egyes szerek additív hatásait, mint a milyenek a

- takarmányfelvétel befolyásolása az évszak függvényében

- hatás a bélflóra egyéb lakóira ( pl. Clostridiumok, stb)

- rezisztenciakialakulási hajlam

- használata során elért tapasztalati eredmények



Ezen hatások ismeretében a programtervezés célja az, hogy maximalizáljuk a teljesítményt és a kokcidiosztatikus védelmet, s mindezt hosszú időre tudjuk biztosítani.



A célok eléréséhez meg kell határozni minden egyes szóbajöhető vegyület azon tulajdonságait, melyek befolyásolják a használatát :



Első, és legfontosabb elvárásunk, hogy előzze meg a kokcidiózist.



A második, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassa a max. termelési eredményeket.



A harmadik, hogy csökkentse, ill. lassítsa a rezisztencia kialakulásának lehetőségét.



Annak oka, hogy a bevezetőben említett 3 kokcidiosztatikum – a monensin, a salinomycin, a narasin – íly mértékben el tudott terjedni, nem más, mint hogy a fenti kritériumoknak maradék nélkül megfelelnek. Bármely olyan szer, ami nem felel meg mind a 3 kritériumnak, kizáró ok a programtervezésből.



Az utolsó lépés a programtervezésben az egyes kokcidiosztatikumok használatában a szezonális előnyök kihasználása. Általában a télvégi, kora tavaszi időszak tekinthető a legnagyobb terhelésnek kokcidiózis szempontjából, míg a nyári szezon a legkevésbé megterhelő. Ilyenkor azonban a meleg miatti csökkent takarmányfelvétel okozza a legnagyobb fejtörést a takarmánygyártók és a termelők részére. Ezek olyan fontos kívánalmak, amit mondenképpen számításba kell venni a program kialakítása során.



E pár példa remélhetően rávilágít a programtervezés fontosságára, és létjogosultságára.



További információval és részletesebb megvitatással forduljon az Elanco cég szakmai képviseletéhez a következő telefonszámon: 06-30-9408 787,



Dr. Makay Gábor
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?