2024. április 28. vasárnap Valéria

Különböző termesztési körzetekben előállított édes csillagfürt alternatív fehérjeforrásként történő vizsgálata és ökonómiája a sertéstenyésztésben

Agro Napló
2018 elején egy növénytermesztőkből, állattartókból, kutatókból, szaktanácsadókból álló csapat úgy döntött, hogy kihasználva a támogatási lehetőségeket kutatásokat folytatnak Magyarországon az édes csillagfürt hazai termeszthetőségét és sertéseknél történő takarmányozhatóságát vizsgálva. Az ország három különböző pontján (Győr-Moson-Sopron vármegye – Nyalka; Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye – Gacsály; Nógrád vármegye – Jobbágyi) került sor a csillagfürt termesztési kísérleteire, az itt keletkező takarmányt végül kettő sertéstartó gazdaságban használták fel kísérleti jelleggel.

Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás,
VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17
A projekt befejezése: 2023. 12. 12.
A támogatás mértéke: 58 és 95%
https://ec.europa.eu/agriculture/

 

Növénytermesztés

A kutatás során vizsgálták és számszerűsítették a termőhely szemtermésre és egyéb növényi paraméterekre gyakorolt hatását és a termésképző elemeket. A vizsgálatokat statisztikailag értékelhető módszertan szerint végezték, az eredményekből tudományos szintű publikáció is született. Megállapítható, hogy a csillagfürt termesztésének létjogosultsága van a homoktalajok mellett a 7.0 pH alatti barna erdőtalajokon és csernozjom talajokon is, így a sikeres csillagfürt termesztés ökológiai térségei jelentős mértékben növelhetők hazánkban a fajtához adaptált termesztéstechnológia mellett. Legmagasabb terméseredményt csernozjom talajon (2378 kg/ha), míg a legalacsonyabbat barna erdőtalajon mérték (1001 kg/ha). Az ezermagtömegekben nem találtak jelentős különbséget a termőhelyek és évjáratok között, ugyanakkor a termőhely és az évjárat jelentős mértékben befolyásolta a növényenkénti hüvelyszámot.

Takarmányozás

A csillagfürt tételekre vonatkozóan laboratóriumi vizsgálatokat végeztek. Vizsgálták a termények beltartalmi paramétereit (száraz anyag, nyersfehérje:, nyerszsír, nyersrost, aminosav profil stb.).

A kapott eredmények függvényében etetési kísérleteket állítottak be és folytattak le a konzorciumi tagok sertéstelepein minden termelési csoportra, takarmányozási fázisra vonatkozóan.

Összességében azt tapasztalták, hogy a csillagfürt megfelelő körültekintéssel és minőségellenőrzéssel beépíthető a nagyüzemi sertéstakarmányok receptúráiba. A takarmányreceptúrák összeállításánál figyelembe kell venni az egyes alapanyagok ár/érték arányát, amit az aktuális piaci környezet határoz meg. A változó piaci árakból és gazdasági környezetből adódóan folyamatosan újra lehet értékelni a csillagfürt, mint lehetséges, hazai előállítású, GMO-mentes fehérjenövény termesztésének és felhasználásának lehetőségeit a sertések takarmányozásában.

 

További információk:

Konzorciumvezető:
Premivit Kft. – Úrhida – www.premivit.com

Projektmenedzsment:
Gazda Kontroll Kft. – Mosonmagyaróvár – www.gazdakontroll.hu

-X-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!