Szezonnyitó a Syngenta Seeds kft.-nél

Agro Napló
A Syngenta Seeds Kft. november utolsó munkanapján tartotta meg vetõmag értékesítési szezonnyitó rendezvényét értékesítõ partnerei részvételével. Philippe Rousseau úr a Syngenta Seeds Kelet-Európai régió igazgatója, elõadásában átfogó képet adott az ágazat helyzetérõl a világban, Európában, majd részletesen beszámolt a Syngenta Seeds Magyarország aktuális helyzetérõl, újdonságairól, stratégiájáról.
A Syngenta erősségeit négy kulcsfontosságú pontban foglalta össze:

  • Erős pozició a növényvédő szerek és vetőmagok piacán

  • A kutatás-fejlesztésre fordított kiemelkedően magas befektetések által világméretû vezető szerep az innovációban

  • Növényfajra szabott átfogó megoldások, megbízható termesztési javaslatok

  • Stabil cég, biztoságos jövő a munkatársak, partnerek, termelőpartnerek számára

    A Syngenta az egész világon jelen van, így gyorsan tud szakmai tapasztalatot nyújtani vagy genetikai hátteret biztosítani bármely helyi piac számára. Céljuk, hogy felismerve a helyi piacok igényét és sokrétûségét mindenkor az annak megfelelő megoldásokat kínálják.

    A Syngenta Seeds eladásai 2002-ben megközelítették az egymilliárd dollárt. Termékek szerint ennek 57%-a a szántóföldi vetőmagok eladásából származott - NK és Hilleshög márkanévvel, 43%-a a zöldség és virág vetőmagok eladásából - S&G márkanévvel. Földrajzilag a két legfontosabb piac Észak-Amerika és Európa.

    A Syngenta Seeds kínálatával képes megfelelni az európai vetőmag piac - a zöldség, virág, gabona, cukorrépa, kukorica és olajos magvak igen változatos piacának. Az egyes vetőmagipari cégek poziciójának vizsgálatakor ezen növények összesített vetőmagpiacán egyértelmû a Syngenta Seeds európai piacvezető szerepe.

    Ezen belül a Syngenta Seeds kukoricában harmadik helyen áll Európában. Szintén harmadikak a cukorrépában, repcében és kalászosokban. Egyértelmû a vezető szerepük a napraforgóban. A napraforgó piacon a Syngenta Seeds 2000 óta piacvezető. Fontos megemlíteni, hogy néhány vállalat kizárólag Nyugat-Európára koncentrál és ezeket a fajtákat hozzák Kelet-Európába, amíg a Syngenta Seeds a közép-kelet-európai piac igényeire nemesített hibridekkel dolgozik a régióban. A cukorrépa piaci részesedésükből veszítettek az elmúlt években a Rhizomania gyors elterjedése miatt. Most a duplatoleráns fajták új generációjának bevezetésével újra piacot nyernek. A hibrid kukoricavetőmagok piacán csökkenés volt megfigyelhető. A hagyományos nemesítésre fordított nagyobb hangsúlynak köszönhetően gyorsan nyerik vissza elvesztett pozíciónkat.

    A Syngenta Seeds Magyarországról irányítja 13 közép-kelet-európai ország tevékenységét, melyek egyben a legdinamikusabban fejlődő országok a Syngenta Seeds-en belül. Közülük Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia 2004-ben csatlakozik az Európai Unióhoz.

    A vetőmagelőállítást tekintve egész Európára kiterjedő hálózattal rendelkezik a cég. Az elmúlt évben Mezőtúron, nagy beruházást követően új vetőmagüzem kezdte meg munkáját. A mezőtúri vetőmagüzem jelenleg a Syngenta Seeds legnagyobb termeltető és feldolgozó üzeme a korai és középérésû kukorica vetőmagokra. Egyértelmû cél volt a mezőtúri vetőmagüzem létrehozásával befektetni a vetőmagminőségbe, azért, hogy a felhasználó partnereiknek egyedülálló és kiváló minőségû vetőmagot nyújthassanak Magyarországon és az európai piacon egyaránt.

    Címlapkép: Getty Images
  • CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?