Takarmánykeverõ üzemek technolgiai fejlesztése

Agro Napló
Az állati termék elõállítás eredményességét és gazdaságosságát - mivel a ráfordítások 60-80 %-át a takarmányozási költségek teszik ki - a feletetett keveréktakarmányok mennyisége és minõsége jelentõsen befolyásolja. A KSH felmérése szerint 2000-ben a gazdasági szervezeteknél 821 db keverõüzem mûködött, melyek átlagos kapacitása 4,6 t/h volt. Ezek kapacitáskihasználása a jelenlegi állatállományt, illetve a gyártott keveréktakarmány mennyiségét figyelembevéve azonban jóval elmarad az elfogadható mértéktõl. A gazdasági társaságoknál, szövetkezeteknél egy mûszakra vonatkoztatva ez csak 52-56 %-os. A mûködõ keverõüzemek életkora meglehetõsen magas, (1. ábra) öt évnél fiatalabb a keverõüzemeknek a 12 %-a, 10 évnél fiatalabb 22-23 %, az átlagos életkor 20,7 év.
A több helyen elmaradt tervszerû karbantartásuk, felújításuk következtében üzembiztosságuk csökkent, ami azonban a jelenlegi nagyszámú keverőüzemben a kapcitáskihasználásuk alacsony szintje miatt nem mindig jelentkezett élesen. A kapacitáskihasználás viszont az elkövetkező években gazdasági kényszer lesz, ami a korszerûtlen keverőüzemek számának csökkenését prognosztizálja.

A hazai takarmánykeverő üzemek átlagos, mintegy 6000 t/év/üzem gyártási mennyisége igen alacsony, és jóval elmarad a hasonló éves tápmennyiséget (4-6 Mt) gyártó európai országokétól is (2. ábra).

Ezeknél az országoknál a keverőüzemek száma a gyártott táp mennyiségének növekedése ellenéáre csökken, azaz fokozódik a megmaradottak kapacitás kihasználása, ami csak korszerû technológiájú üzemeknél valósítható meg. Az ipari keveréktakarmányok minősége tekintetében is a hazai helyzet igen ellentmondásos, hiszen a kifogástalan minőségû tápok mellett a gyengébb minőségû keveréktakarmányok egyaránt jelen vannak a piacon. Ezt a tápösszetétel mellett a keverőüzem technológiája, mûszaki színvonala is jelentősen befolyásolja. Ezért alapvető érdekünk a keverőüzemek mûszaki-technológiai színvonalát emelni, a korszerûtlen technológiájú üzemeket felújítani. Igaz ez különösképpen a nagyobb kapacitású üzemekre, melyek nagyobb mennyiségû tápkibocsátásukkal meghatározott szerepet játszanak az ország állatállományának ellátásában.

Becslések szerint az évi gyártott tápmennyiségből
  • a nagy takarmánygyárak (15-25 t/h-s üzemek) 22-26 %-os
  • közép- és nagyüzemek (6-14 t/h) 48-55 %-os
  • a kisüzemek (2-5 t/h) 19-30 %-os részarányt képviselnek.

    A takarmánygyártás mûszaki-technológiai megújításában vezető szerepet töltenek be a jelentős gazdasági erőt képviselő és kiterjedt integrációs tevékenységet folytató nagy kapacitású és forgalmazó szervezetek. Ezek - a részben külföldi érdekeltségben lévő - takarmánygyárak piaci részesedése várhatóan tovább nő. Ezen üzemek technológiai színvonala, különösen az utóbbi években épülteké, vagy felújítottaké azonos a fejlett külföldi, ilyen jellegû létesítményekével. Gyártási struktúrájuk lehetőséget biztosít az integrációs tevékenységük, kapacitásuk, kapacitáskihasználásuk bővítésére.

    Ennek ellenére ma még a legnagyobb mennyiségû keveréktakarmányt a közép- és nagyüzemek keverőüzemei állítják elő. Ezek mûszaki-technológiai állapota nem minden esetben kielégítő, fokozatos rekonstrukciójuk elengedhetetlen.

    A technológiai korszerûsítés főbb szempontjai

    Az EU előírásaival harmonizáló Takarmánytörvényben rögzített takarmányminőségi előírások a fennmaradni akaró szervezeteket arra késztetik, hogy a lehetőségekhez képest a keverőüzemeiket korszerûsítsék, újítsák fel.

    A korszerûsítés alapvető szempontjai:
  • a biztonságos mennyiségû és minőségû alapanyagtárolási és keverőüzembe juttatási feltételeinek megteremtése, javítása,

  • a felhasználásra kerülő alapanyagok minőségének biztosítása, fokozott ellenőrzése,

  • a fő- és kiegészítő gépek mûszaki színvonalának, munkaminőségének és üzembiztonságának fokozása,

  • a tömegmérésen alapuló összemérési technológia kialakítása,

  • a különválasztott aprítási és keverési technológia megvalósítása,

  • a technológia bővítése, a sok szempontból kedvezőbb pellet végtermék arányának növelése, a hőkezelési technológiákkal történő kiegészítése,

  • az állatok igényeihez igazodó szemcseméretû tápok (morzsázott) előállítási lehetőségének megteremtése,

  • variálható végtermék kiszerelési technológia kialakítása,

  • korszerûbb számítógépes vezérlés, üzemirányítás, dokumentálás megvalósítása,

  • a keverőüzemek porterhelésének, zajterhelésének csökkentése,

  • az igényeknek megfelelő kapacitás és kapacitáskihasználás összehangolása. A keverőüzemek technológiai korszerûsítéséhez, bővítéséhez ma már sok külföldi berendezés, és néhány az átalakulási időszakot túlélő hazai cég termékei egyaránt beszerezhetők. A kis- és közepes kapacitású (5-10 t/h) keverőüzemekhez szükséges berendezések mûszaki színvonában lényeges különbség nincs a külföldi és a hazai gépek között, beruházási költségben viszont jelentősebbek a különbségek.

    A következőkben néhány rész-technológiáról bővebben szólunk.

    Alapanyagok fogadása, összemérése

    A keverőüzemi technológiák fejlesztésénél fontos a különböző alap- és segédanyagok korszerû fogadása, illetve azok keverőüzembe juttatása.

    A szemesterményeket anyagmozgató gépsoron keresztöül közvetlenül a külső tárolókból, vagy szállítójármûvekkel fogadógaraton át lehet a keverőüzem előtároló celláiba juttatni. Ez utóbbi esetben a porszennyeződés csökkentése megoldandó feladat. A lisztes anyagok (korpa, takarmányliszt, MCP, stb.) pneumatikus töltőkocsival, beépített csővezetéken, porleválasztó ciklonon keresztül tárolhatók be. A zsákos anyagok tárolása, ill. a gyógyszeres premixek elkülönített helyen történő tárolása, általában raklapokon szokásos. A folyékony komponenseket (zsír, lizin, methionin, stb.) előmelegített tartályokban szállítják és átfejtő szivattyúval, vagy gravitációs ürítéssel, ill. a tartálycserével lehet a rendeltetési helyre juttatni. Ezek keverőbe juttatása korszerû adagoló-szabályozórendszer beépítését igényli.

    Ma már csak a tömeg szerinti összemérés az elfogadott, ami egy vagy több összemérő helyen történhet. A több összemérési hely (szemesanyagok, lisztes anyagok, kiegészítők és premixek) növeli az üzem kapacitását és a bemérés pontosságát.

    Aprítás, keverés

    A szemesanyagok aprítását általában kalapácsos darálóval végzik. Fontos, hogy a darálók terhelésszabályozóval, automatikus vas- és rögkiválasztóval legyenek ellátva. A darálók munkaminőségi jellemzőit (átlagos szemcseméret, egyenetlenségi mutató) nagymértékben meghatározza a daráló rostamérete, és annak állapota. Fontos a rostacsere gyors elvégezhetősége, a korszerûbb gépeknél ez üres, forgó állapotban lévő gépen, mechanikus úton is megoldható.

    A keverés döntően befolyásolja a gyártott táp minőségét, amit a keverék megfelelő homogenitása jellemez. A keverőgép fejlettségét, korszerûségét általában az jellemzi, hogy a szükséges homogenitást mennyi idő alatt tudja biztosítani (hagyományos keverők, gyorskeverők).

    A legelterjedtebb vízszintes tengelyû, ellenáramú, szakaszos üzemû keverőgépek teljesítményét a keverési időn kívül a keverőhöz épített elő- és utótartállyal lehet növelni.

    Korszerû üzemeknél ma már követelmény, hogy a premixeket, gyógyszeres premixeket közvetlenül a keverőbe lehessen juttatni. Ide kerülnek megfelelő szerelvényeken keresztül a folyékony komponensek is.

    Pelletálás, hőkezelés

    A pelletálási technológiával történő kiegészítése a keverőüzemeknek ma már szinte követelmény. A pelletálás és az azt kiegészítő különféle hőkezelési eljárások biztosítják a csíramentes takarmány előállítását, ami egyre nagyobb jelentőséggel bír ma már, és több helyen már ma is követelmény.

    Az itt említett hőkezelő, higienizáló berendezést a pelletáló kondicionáló csigája és a pelletáló gép közé kell beépíteni.

    Maga a berendezés egy nagy átmérőjû roszdamentes acél csigaházból áll, melyben változó menetemelkedésû csiga forog, ami a felmelegített keveréktakarmányt beállított sebességgel szállítja a beömlőnyílástól annak leadónyílásáig. A higienizálóba bekerülő, a kondícionáló csigában előzően gőz hozzáadásával a kívánt (80-85 oC) hőmérsékletre felmelegített anyagot az azon való áthaladás idején ezen a hőmérsékleten kell tartani, amit a higienizáló dupla falú köpenyében áramoltaottt gőz biztosít (3. ábra). A higienizáló köpenye elektromos úton is melegíthető. A higienizáló berendezés a hőveszteségek csökkentése érdekében hőszigetelő köpennyel ellátott.

    A mikrobiológiai vizsgálatok eredményei alapján a kezdeti állapothoz képest a higienizált tápok fertőzöttsége jelentősen csökkenthető, a vitamintartalom vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy azok a hőntartás hatására sem csökkentek.

    A pelletálást követően alkalmazott morzsázási technológia pedig biztosítja az egyes állatfaj és korcsoport igényeinek megfelelő szemcseméretet, és egyben csökkentik a szállítási, tárolási és az etetés során fellépő veszteségeket.

    A porterhelés csökkentési lehetőségei

    A keverőüzemekben a technológiák egyes fázisaiban kisebb-nagyobb porszennyeződésekkel mindig számolni kell, amely mértéke döntően a takarmánykeverő technológia mûszaki-technológiai kialakításától függ.

    A legjellemzőbb porforrások:
  • alapanyagok fogadása (külső- és belső fogadógaratok)
  • főbb technológiai gépek (daráló, keverő pelletáló, morzsázó gépek)
  • kis részarányú komponensek összemérése, felöntése
  • anyagszállító gépek, ill. azok átadási pontjai
  • végteremék (főleg dercés) kiadagolása (ömlesztve, zsákolva). Az egyes helyeken keletkező proféleségek mérettartománya igen változó, az az egy üzemenbelül gyártott tápok, illetve összetevőik szerint is változik. Ettől függően a porleválasztási eljárások is különbözők lehetnek.

    A korszerû takarmánykeverő és pelletáló üzemek porelszívó és leválasztó rendszerekkel kerülnek kialakításra, amelyek egy része az épületen kívülre szállítja a tisztított levegőt. Ezeknek a pontforrásoknak a meghatározott kibocsájtási határértékeket környezetvédelmi szempontból nem szabad túllépni. A száraz porok elszívó berendezése a szûrőbetétes, automatikus szûrő tisztítású leválasztó berendezés.

    A pelletáló berendezések hûtője nagyobb szemcseméretû törmeléket választ le, kisebb pormennyiség mellett. Erre a feladatra ülepítő ciklonok kerülnek beépítésre szûrőbetétek nélkül, mivel a hûtéskor elszívott párás levegő a szûrőbetéteket eltömítené.

    A nagy biológiai hatékonyságú anyagok betöltésekor a legkedvezőbb garatelhelyezés a keverőbe történő közvetlen ürítést teszi lehetővé. A garat-tölcsér geometriáját a maradéktalan ürítés és az adott technológiai rendszerben e helyütt feladni kívánt árutömeg nagysága határozza meg. A garatelszívó ernyőnél a kiporzás megakadályozéására és a leválasztott pornak az elszívás helyére történő visszavezetése az alapkövetelmény.

    A meglévő keverőüzemek elég nagy hányadában nincs megoldva a premixek, komplett premixek közvetlenül a keverőbe húzatása.

    Meglévő garatokhoz a szakaszos porleválasztásos szûrők előnyösebbek. A legjobb megoldás, ha a leválasztórendszerbe folyamatos leválasztóberendezést és folyamatos szövetszûrőt kombinálva alkalmazunk.

    Helyi porelszívást alkalmazunk a korszerû keverőüzemekben több más helyen is, mint az egyes anyagmozgató berendezések közötti anyag átadásnál, zsákolásnál, stb.

    Két jelentős porforrásról beszélhetünk még a keverőüzemi technológiákkal kapcsolatban. Ezek azonban felületi porforrások, s ezekre vonatkozó előírások nincsenek. A korszerû üzemeknél azonban ennek a szennyezőforrásnak a csökkentésére is törekedni kell. A technológia elején, az alapanyagok garaton keresztüli betárolásakor, különösen amennyiben a garatba szállítójármûről történik az ürítés, jelentős porszennyeződés keletkezik, ami a garat elhelyezkedésétől függően a környezetet, vagy a belső teret szennyezi. Ezt megakadályozandó a teljes garat megszívásához alakítanak ki porszûrő berendezéseket. Legjobb megoldás, ha az ürítőgarat zárt épületrészben kerül elhelyezésre a mérlegrendszerrel együtt.

    Jelentős porszenyneződés képződik a kész dercés keverékek ömlesztett szállításánál a szállítójármûvek töltésénél. Ennek megakadályozására, ill. megszüntetéséhez is kialakultak a környezetszennyeződést csökkentő megoldások, amelyek néhány hazai keverőüzemben már megtalálhatók.

    A zajcsökkentési lehetőségek

    A zaj csökkentése megvalósítható a zajkibocsájtás csökkentésével és a zajterhelés korlátozásával.

    A zajkibocsájtás csökkentésének legegyszerûbb módja. a gépek, épületek zajcsökkentett kivitelben való tervezése, gyártása, illetve a zajforrás kiiktatása, vagy a kibocsájtás mûszaki eszközökkel való csökkentése.

    A zaj terhelésének korlátozása történhet:
  • a zajforrástól való távolság növelésével,
  • zajárnyékoló falak alkalmazásával
  • a zajforrás szigetelésével (gép szigetelése hangelnyelő anyaggal, ill. hangszigetelt helyiségben való elhelyezés)
  • rezgésszigeteléssel (gépek rugalmas anyagra helyezése). A keverőüzemekben a zajcsökkentés általában kombinált megoldást követel, több intézkedés megvalósítására van szükség, hogy a megengedett zajszint alatti értékeket el lehessen érni.

    Az új és felújított takarmánykeverő üzemekben lévő gépek és berendezések mûködtetése szigetelt vezérlőfülkéből történik távmûködtetéssel. A megengedett zajszint feletti ideiglenes kezelőhelyeknél egyéni védőeszközök használata kötelező. A legzajosabb gépeket, a darálókat zajszigetelésû fülkében szokták elhelyezni, beépítéskor a különböző gépek a rezgésvédelem miatt gumibakokra, vagy gumilemezre kerülnek.

    A veszélyes anyagok kezelése

    A keverőüzemekben a veszélyes anyagoknak a gyógyszerek, nyomelemek, ill. ezek göngyölegei tartoznak. Ezek tárolásáról, felhasználásáról, a takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 1995. évi XCII. törvény végrehajtásáról szóló 25/1996(IX.4.) FM rendelet intézkedik.

    E szerint a takarmányelőállító üzemekben a gyógyszeres takarmány előállításához szükséges állatgyógyászati készítményeket kizárólag az erre a célra szolgáló külön helyiségben lehet tárolni külön jogszabály előírásai szerint.

    Ugyancsak a fenti rendelet intézkedik a keveréktakarmány-gyártás során a gyógyszeres tápok utáni termékváltás során végzendő tevékenységről, (a szállítóvonal átmosatása, az átszennyeződési vizsgálatok elvégzése) mely megakadályozza a veszélyes anyag olyan tápbajutását, amelynél azok problémákat okozhatnak.

    A veszélyes anyagok göngyölegeit (zsákok, zacskók, stb.) elkülönítetten kell gyûjteni és tárolni. A keverőüzemnek az üzembehelyezés időpontjáig egy a veszélyes hulladék megsemmisítő üzem részéről adott befogadó nyilatkozattal kell rendelkeznie, ahová időszakonként a veszélyes göngyöleg elszállítható.



    Komka Gyula

    FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, Gödöllő

    Címlapkép: Getty Images
  • CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?