Tehéntej-termelõk figyelmébe!

Agro Napló
Augusztus 30-án lépett hatályba a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a tehéntej termékpálya szabályozásáról szóló alaprendelet módosítása.
Fontos tudnivaló, hogy 2002. szeptember 1-ig, valamint 2003. január 1-jét követően az a bázis kvótával rendelkező tejtermelő, aki a részére megállapított kvótát részben vagy egészben nem kívánja igénybe venni, a kvóta jogosultságot másra átruházhatja vagy arról lemondhat. Az átruházást vagy a lemondást a Tej Terméktanácsnál előzetesen be kell jelenteni. Kvótaátruházás esetén a Terméktanács küldöttgyûlése által meghatározott mértékben befizetési kötelezettséget állapíthat meg a kvótatulajdonos részére, amely a bejelentés napjára visszamenő hatállyal válik jogerőssé.

A 2002. szeptember 1 - december 31. közötti időszakban a báziskvótával rendelkező tejtermelő, aki a részére megállapított kvótát részben vagy egészben nem kívánja igénybe venni, a kvótajogosultságáról lemondhat, de kvótáját másra nem ruházhatja át, nem engedheti át. Ez esetben is a lemondási szándékát a Terméktanácsnál írásban kell bejelenteni. A lemondás a bejelentésnek a Terméktanácshoz történő beérkezésének napján hatályosul. A lemondási szándékot visszavonni nem lehet!



A Terméktanács - elháríthatatlan külső ok esetét kivéve - 2002. szeptember 1-ig és 2003. január 1-jét követően köteles részben vagy egészben megvonni a kvótát attól a termelőtől, aki 6 hónapon keresztül a részére biztosított kvótának megfelelő tejet nem vagy csak részben termelte meg. Az erről rendelkező szabályozást a Terméktanács nyilvánosan köteles meghirdetni.



A tejtermelő 2002. szeptember 1-ig, valamint 2003. január 1-jétől a kvóta szerinti mennyiségnél 5 %-kal többet vagy kevesebbet is jogosult teljesíteni. Ha a kvótától való eltérés 5 %-nál nagyobb, a Terméktanács az alapszabályban meghatározott jogkövetkezményt alkalmazhatja a termelővel szemben.



A tejtermelő - 2002. szeptember 1-ig és 2003. január 1-jét követően - csak akkor mentesül a kvóta teljesítése alól, ha az elháríthatatlan külső ok miatt következett be.



Ha a tejtermelő 2002. szeptember 1. és 2002. december 31. között a kvótáját 5 %-ot meghaladó mértékben túlteljesíti, a Terméktanács az alapszabályban meghatározott jogkövetkezményt alkalmazhatja a termelővel szemben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?