2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Tek-land földkeverék család piaci és környezetvédelmi megalapozottsága

Agro Napló
A Talajerõgazdálkodási Kft. tisztában volt és van az emberiséget terhelõ azon tényezõkkel, melyek a természet erõforrásainak kihasználása kapcsán a vállalkozást érintik. A kor kívánalmainak úgy lehet megfelelni, ha tevékenységeinket környezettudatosan, a fenntartható fejlõdés alapelveivel összhangban végezzük, ezzel összhangban folyamatosan fejlesztjük.
A termékfejlesztés alapgondolata és célja a környezeti igénybevétel csökkentése, minimalizálása, illetve a Társaságunk által termelt tőzeg és szervesanyag komposzt magasabb értékû „termékként” való együttes hasznosítása, garantált minőségû termésnövelő anyagként történő forgalomba hozatala.



Ennek megfelelően az MSZ EN ISO 9001:2001 és az MSZ EN ISO 14001:1997 szabványok szerint tanúsított Integrált- Minőség- és Környezet-központú Irányítási Rendszerünk szerint 2001. évi célkitûzésünk a piaci igényeknek, illetve a kor elvárásainak megfelelő és környezetkímélő termék előállítása. Földkeverék termékcsaládunk – még a biogazdálkodás feltételeinek is megfelelvén - a minőségi fogyasztói szokásokra való áttérést, minőségi piacot szolgálja ki



Termékfejlesztési elképzeléseink alapkoncepciója a természeti erőforrásokkal való okszerû gazdálkodás, azok visszapótlása a környezeti igénybevétel csökkentésével.



Továbbá a növénytermesztők között állandó, permanens kívánalmat jelent a talaj szerves- és tápanyagtartalmának együttes pótlása.

Emellett a piacon megjelenő egyre fokozottabb minőség-igény és erősödő környezettudatos gondolkodásmód miatt szükségessé válik az állandó minőségû, 100 %-ban természetes eredetû és összetételû „bio” földkeverék-család.



Felismertük, hogy egyrészt az ökológiai gazdálkodást, illetve bio növénytermesztést folytatók tevékenységének alapja a bio talaj, természetes eredetû termesztő közeg, másrészt a biztonságos, vegyszermentes élelmiszerek iránti igény, egészséges, minőségi életmódra való törekvés egyre nagyobb teret hódít.



2001. áprilisában a földkeverékek felhasználására, alkalmasságának igazolására tesztnövényes kísérleteket állítottunk be a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági Szakképző Iskolában, valamint a szombathelyi Herman Ottó Kertészeti Szakközépiskolában.



Társaságunk a közös kísérletek révén a jövő termelő, gazdálkodó és fogyasztói nemzedékében kívánta és kívánja a korszerû környezettudatos gondolkodásmódot és értékrendet bemutatni, megalapozni és kialakítani, fejleszteni.



2001. őszén a kísérleti eredmények alapján kiválasztott keveréktípusok forgalomba hozatala céljából a Fejér Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomást, a „Fodor József” Országos Közegészségügyi Központ - Országos Környezetegészségügyi Intézetét (OKK-OKI), valamint a „Frédéric Joliot-Curie” Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézetet bíztuk meg a 8/2001. (I.26.) FVM rendelet szerint szükséges vizsgálatok elvégzésével.



A TEK-LAND A, B, C típusú virágföldkeverék és Z zöldség földkeverék forgalomba-hozatali, engedélyeztetési vizsgálatai megerősítették, hogy a keverékek magas szervesanyag-tartalmuk és sajátságos összetételû ásványi anyagaik, tápelemeik révén a célzott növénykör termesztéséhez, neveléséhez optimális talajt jelentenek.



A keverékek kiemelkedő makro tápelem- (N, P, K) készlete jelentős részben a magas arányú szervesanyaghoz kötött formában van jelen. Így a tápanyagokat a növény igényeihez igazodóan és ütemesen, hosszútávon (5 hónapon át) szolgáltatják, azaz tápanyag-szolgáltató képességük kiemelkedő. Emellett a termékek kiemelkedő szerkezetállandóságúak, kiváló levegő-, víz- és hő-gazdálkodásúak.



Összességében a TEK-LAND földkeverékek a célzott növénykör, valamennyi levél- és virágdísznövény, valamint zöldségkultúra termesztésére, nevelésére a legmagasabb fokon és garantált, ellenőrzött minőségben biztosítanak optimális feltételeket.

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2001. december 12.-én kelt, 36352/2001. számú engedélyére, a TEK-LAND termékcsaládunk jellegére alapozva, illetve vevőink elégedettségének fokozására, azok garanciájaként a földkeverék-család biotermék minősítésének védjegyét 2002. december 31.-ig kívánjuk elérni.

Célunk a TEK-LAND földkeverék-család gyártásával, hogy a hazai és az európai normáknak megfelelő modern, jó minőségû és folyamatosan megújuló szolgáltatást, termékskálát kínáljunk. Ennek eredményeként megalapozzuk és fejlesszük a környezetgazdálkodás cég keretein belül megvalósítható feladatait, példaértékûvé tegyük tevékenységünket és mûködésünket, ezen keresztül ösztönözzük a Társaságon kívüli, külső szerepvállalásokat és kötelezettségeket.

Társaságunk a fentiekhez idomulva a korszerû környezettudatos gondolkodásmódot és értékrendet tevékenységeink bemutatása, illetve további közös kísérletek révén a jövő termelő, gazdálkodó és fogyasztói nemzedékével Mezőgazdasági – Kertészeti Szakközépiskolák képzési keretein belül tudatosítjuk (Pápa, Batthyány Lajos Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Balatonfüred, Széchenyi Ferenc Kertészeti Szakközépiskola, Ajka, Szent-Györgyi Albert Alapítványi Szakközépiskola, Szombathely, Herman Ottó Kertészeti Szakközépiskola).

Termékeink mind ökonómiailag, mind ökológiailag előnyösek, az egészséges életmódot megalapozó, támogató jellegûek. Tevékenységeinkkel piaci-, gazdasági szükségleteknek, azok minőségi és környezetvédelmi vitelével ökológiai, és társadalmi igények együttesének felelünk meg.



Válassza termékeinket, mert:

1. Növény-specifikus keverékeink magas szervesanyag-tartalmuk és egyedi összetételû ásványi anyagaik, tápelemeik révén a célzott növénykör termesztéséhez, neveléséhez optimális talajt jelentenek.

2. A növény fejlődéséhez, igényeihez igazodó tápanyag-feltáródás, kiemelkedő tápanyag-szolgáltató (5 hónap) képesség jellemzi termékeinket.

3. Kiemelkedő szerkezetállandóságúak, kiváló levegő-, víz- és hő-gazdálkodásúak.

4. Teljes mértékben természetes eredetû összetevőik révén a bio-növénytermesztés követelményeit kielégítő és az egészséges életmódot megalapozó jellegûek.



Nagy Júlia

Fejér Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat

agrokémiai és talajtani szakértő

Forsthoffer Ferenc

Talajerőgazdálkodási Kft.

ügyvezető igazgató

Gáspár Edit

Talajerőgazdálkodási Kft.

minőség- és környezetirányítási vezető

termékmenedzser
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?