2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A kertészeti ágazat jövője a fiataloktól is függ

Agro Napló
A Malagrow Kft. az idén megrendezte első országos gazdasági konferenciáját, ahol arra a kérdésre keresték a választ, hogy: Tényleg zöldebb a szomszéd kertje?

A rendezvénnyel egybekötött sajtótájékoztatón többek között téma volt, hogy milyen esélyei vannak a hazai kertészeti ágazatnak az erősödő nemzetközi piaci versenyben. A kertészeti intenzifikáció témaköre mellett hangsúlyozták, hogy a külföldi versenytársaktól mindenképpen érdemes tanulni. Ezért a konferencián a hazai előadók mellett neves olasz, lengyel és szlovákiai előadók is tájékoztatták a résztvevőket.

A rendezvény sajtótájékoztatóján elhangzott az ágazatot érintő kihívások között a generációváltás kérdésköre is. A témával kapcsolatban nyilatkozott az Agro Naplónak Malatinszki György, a Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy ez mindenki számára égető probléma, többek között nekik is. Cégük is természetesen csak akkor lehet sikeres a jövőben, ha évek múltán is lesznek termelők, akiket ki tudunk szolgálni termékeinkkel, szaktanácsadással. Példaként említette, hogy míg Magyarországon kérdéses a jövő ilyen téren, addig Romániában érzékelhető, hogy sokkal fiatalabb a termelői közösség, akik az ágazatban termelni, fejleszteni akarnak. Jelenleg ugyan alacsonyabb szinten termelnek hozzánk képest, de rendkívül erős a fejlesztői szándék, így idővel lehagyhatnak minket minden téren.

 

Malatinszky György

 

Szükség van az ilyen jellegű konferenciákra, amelyek segítik az intenzív, professzionális kertészeti termelés irányába elmozdulni kívánó gazdálkodókat. Ma már lehet, hogy kevesebben látogatnak el egy-egy szakmai rendezvényre, mint 10–15 évvel ezelőtt, ugyanakkor az online felületek nagy lehetőségeket rejtenek magukban.

Segítenek a fiatalabb generáció elérésében és így a különböző platformok által egy-egy szakmai videót, technikai fogásokat sokkal többen láthatnak. Ezért igyekszünk mi is kihasználni az online marketing adta lehetőségeket is – jegyzi meg Malatinszki György.

A termelésben azt is szem előtt kell tartani, hogy az képes talpon maradni, az tud fejleszteni és extra profitra szert tenni, aki minőségi, szépen tálalt kész árut kínál a vevőnek. Úgy gondolom, ha valaki valamit hittel csinál és van valamiféle missziója, akkor azt a vállalkozást sikerre viheti – hangsúlyozta a Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hazai ágazat hogyan lehetne versenyképesebb a jövőben. Az erről készült összefoglalót itt tekintheti meg.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – generációváltás

Ikervélemény – generációváltás

Európa minden országában – de világszerte is – az agrárium egyik legfontosabb, ágazatokon átívelő gondja, hogy a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!