2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Vezetõ szerep az állathigiéniában

Agro Napló
A Hat-Agro Kft. komplett higiéniai programjának sikere a magyarországi állattartó telepeken A HAT-AGRO Kft. 1998 óta forgalmazza a belga CID LINES cég higiéniai termékeit, különös figyelmet fordítva az intenzív állattartásban felmerülõ speciális igényekre
A kizárólag állattenyésztési higiéniai termékek kereskedelmére szakosodott társaság dinamikusan fejlődik, és ennek köszönhetően szakmai csoportjában Magyarország piacvezető vállalkozásává vált.

A cég szakemberei által a magyar állattenyésztési viszonyokra kidolgozott, korszerû habosításos és ködösítéses technológián alapuló istállótisztítási és fertőtlenítési program a baromfi- és sertéságazatban terjedt el először nagyon gyors ütemben és az elmúlt 4 évben a legkedveltebb és legnagyobb eredményt hozó higiéniai program lett az állattartó telepeken.

A közel 2 éve a szarvasmarhatelepekre bevezetett hatékony, ámde az állatot, embert és a környezetet is kímélő tőgyhigiéniai és csülökhigiéniai program rendkívül népszerûvé vált a szarvasmarhatartók körében.

A Hat-Agro Kft. idén részt vett a Hódmezővásárhelyen megszervezetett IX. Alföldi Állattenyésztési Napokon és „Komplett higiéniai programok a baromfi-, sertés- és szarvasmarha-tenyésztésben” témában pályázatot nyújtott be, amellyel szaporodás-biológia, állategészségügy kategóriában „A Magyar Állattenyésztésért 2002 Termék Nagydíj” első díját szerezte meg. A szakmai elismerés azért nagyon fontos a cég számára, mivel állathigiénia témában ilyen jelentős elismerést még egyetlen cég sem kapott Magyarországon.

A dinamikus növekedés eredményeként a Hat-Agro Kft. új logisztikai bázisának létrehozására területet vásárolt a Győri Ipari Parkban, melyen hamarosan megkezdi az új zöldmezős beruházás kivitelezését. A tervek szerint a beruházás keretében a cég 450m2-es létesítményt épít fel, mely egy 300 négyzetméteres raktárból és egy 150 négyzetméteres irodai részlegből áll majd.

A beruházást a megnövekedett magyar piaci igények, valamint az időközben jelentkező szlovák és román piac kiszolgálása is indokolta.

A cég által kifejlesztett komplett higiéniai program az alábbi elemekből épül fel.

Istállóhigiénia

Vizsgálatok szerint a fertőtlenítés eredményességét a tisztítás nagymértékben meghatározza, hiszen egy megfelelő tisztító-szer használatával a kórokozó mikroorganizmusok akár 80%-a is elpusztul.
A tisztítás során a DM-CID-S tisztító-fertőtlenítőszer vagy a BIO-GEL mélytisztítószer habos formában való kijuttatásával hatékonyabb a tisztítás, mint a hagyományos tisztítószerekkel. A tisztítószeres habot a felületen kell hagyni, hogy átjárja és oldja a szerves anyagokat. Ezután a szennyeződések könnyen leöblíthetőek lesznek és kevesebb lesz a vízfelhasználás.

A fertőtlenítési szakasznak rövidnek és hatékonynak kell lennie. A VIROCID fertőtlenítőszer - egyedülállóan a fertőtlenítő-szerek közül - már 0,25-0,5%-os koncentrációban, adalékanyag hozzáadása nélkül permetezéssel, habos formában és ködö-sítve is egyaránt kijuttatható.

A szer hab formájában történő felhasználásának előnye az, hogy a fertőtlenített felületeken a hosszabb kontakt idő miatt meg-növekszik a fertőtlenítőszer hatékonysága és nem utolsó sorban a fertőtlenítést végző személy a hab jelenléte miatt egyszerû-en nyomon tudja követni, hogy mely területeket fertőtlenített.

Ivóvíz higiénia

Mivel az ivóvíz meghatározó szerepet játszik a termelési folyamatban, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi szempontból is fontos, hogy biztonságos és állandóan fertőtlenített legyen.
A CID 2000 ivóvíz tisztító- és fertőtlenítőszer használata szervesen épül be az állattartó telepek fertőtlenítési programjába. A szer az alkalmazott koncentráció függvényében feloldja és eltávolítja a szerves és szervetlen lerakódásokat az itatórendszer-ből, rendszeres használatával pedig megelőzhetők a kalcium- és vaslerakódások, ezáltal csökken az itatószelepek eldugulásá-nak veszélye és a csöpögés. Élettani szempontból a CID 2000 adagolása kiemelkedően fontos az állatok számára. Az ivóvíz savanyítása révén kedvezően hat az emésztési folyamatokra, és mivel nincs szermaradványa az állomány vágásának napjáig itatható.

Tőgyhigiénia

Fontos, hogy a tejelő tehenészetekben mindig a legkorszerûbb szereket alkalmazzuk, hiszen a tőgyfertőtlenítés költségei nagyságrendekkel alacsonyabbak, mint a tőgygyulladásból, a termeléskiesésből és a tejminőség romlásából származó veszte-ségek.

A DESONET fejés előtti tőgyfertőtlenítő szer felületaktív anyagaival tisztítja, irgasan tartalmával fertőtleníti, glicerin, szorbitol és allantoin tartalmával ápolja a fejésre felkészítendő tőgybimbót.

Az újgenerációs LACTOFILM fejés utáni tőgyfertőtlenítő- és ápolószer sûrû, filmképző konzisztenciája révén a tejutakat biztonságosan lezárja, védi a bőrt a külső behatásoktól, segíti annak tisztántartását és a lecsepegésből származó vesztesége-ket is kiküszöböli. Természetes hatóanyaga, a tejsav végzi a maradékanyag- mentes fertőtlenítést.

Bár a legtöbb korszerû termék tartalmaz bőrpuhító glicerint, a LACTOFILM lanolin és a természetben a magzatvízben megta-lálható, hámregeneráló hatású allantoin tartalmánál fogva elősegíti a bimbók bőrének regenerálódását, ezzel megnövelve a bőr természetes védekezőképességét.

Csülökhigiénia

A hagyományos formalinos, mészhidrátos, rézszulfátos kezelések, antibiotikumos lábfürdők kiváltására alkalmas a korszerû, összetett hatóanyagú, széles hatásspektrumú PEDILINE csülökfertőtlenítő- és ápoló.

A PEDILINE a hagyományos szerekkel szemben nem irritáló, tartalmazza azokat az anyagokat (allantoin, lanolin), melyek a kialakult sebek természetes gyógyulását, a sérült felületek hámosodását segítik elő. Kiválóan alkalmas nagy és kisüzemi al-kalmazásra, lábfürösztő medencébe vagy a beteg láb közvetlen, permetezéses kezelésére. Hatékonyságát kifejti alacsony hőmérsékleten, szerves anyag jelenlétében és kemény vízben is. Megelőző, állomány szintû használatával az új fertőzések előfordulását minimálisra redukálhatjuk, a már kialakult betegségeket pedig kúraszerû alkalmazással eredményesen gyógyít-hatjuk.

A PEDILINE használatával jelentős állatorvosi költségeket (kezelés, antibiotikum, stb.), a termelésből való kiesést, kényszerse-lejtezést, stb. is elkerülhetjük.

A megelőzés mindig olcsóbb, mint a kezelés!

Pásztor Attila
HAT-AGRO KFT.
INFO VONAL: 96/417-333
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?