Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt

Agro Napló
A Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt-nél több évtizedes hagyományai vannak a konzervuborka nemesítésének. Európában elsôként sikerült elôállítani peronoszpórával szemben is rezisztens fajtákat (Perez F1 és Mohikán F1). A betegség ellenálló fajták új és magasabb minôségét képviselô generációit jelenítik a Tétény F1 és a Háros F1 fajták. Partenokarp, aprótüskés fajtáink közül két új fajtát szeretnénk bemutatni, a Bereg F1 és a Rába F1-et.
Tétény F1:
Méhbeporzást igénylő, aprótüskés nővirágú hibrid. A fajta rezisztens peronoszpórával, lisztharmattal és uborka mozaik vírussal szemben. Termése tompa végû, sötétzöld színû, nem hegyesedő, hosszúság :szélesség aránya 3,1 :1. Levélhónaljanként 1-2 termést nevel. Stressztûrő képessége kiváló, ellenállósága kimagasló ezért intenzív síkmûvelésre is ajánlott fajta. Dinamikus termőképességû, az intenzív termesztéstechnológiát kimagasló összterméssel viszonozza. Támrendszeres termesztésnél a javasolt tőtáv 20-25 cm, ikersoros termesztésnél 25-30 cm, sík termesztésnél 15 cm. Intenzív támrendszeres termesztésnél enyhe metszést igényel, a termesztés során kerüljük a túlöntözött, betömődött, levegőtlen talajt. Növényvédelmét illetően, gombaölőszeres védekezésre a termések megjelenéséig van szükség, utána a védekezések száma minimálisra csökkenthető.

Háros F1:
Aprótüskés, méhbeporzást igénylő nővirágú hibrid. Peronoszpórával, lisztharmattal és baktériumos betegségekkel szemben rezisztens. Termése sötétzöld, tompa végû, nem hegyesedő és nem deformálódik. Hosszúság: szélesség aránya 3,1:1. Nóduszonként 1-2 termést nevel. Általános ellenálló képessége kiváló és rendkívüli stressztûrő képesség jellemzi, így a fagyokig szedhető. Dinamikus termésképzésû ezért naponta kell szedni, nagy terméshozamú és az összes termőképessége kimagaslóan nagy. Támrendszeres és sík mûvelésmódra egyaránt ajánljuk. Támrendszeres mûveléskor a tőtáv 20-25 cm, ikersoros mûvelésnél 25-30 cm, sík termesztésnél 15 cm. Gombaölőszeres védekezésre a termések megjelenéséig van szükség, utána a kezelések száma minimálisra csökkenthető.

Bereg F1 ZKI 9850 (12-33)
A legkorábbi, aprótüskés partenokarp, méhbeporzást nem igénylő hibrid. Intenzív kezdeti növekedése jó palántát biztosít. A növényzet kedvező fejlődése a teljes vegetáció során megmarad. Lombtartóssága átlag feletti, csokros termést hoz. A termés 3:1 hosszúság : szélesség arányú. Termése sötétzöld, tompa végû, ropogós húsú és feldolgozó ipari célra kiváló alapanyagot biztosít. Deformálódásra és összenövésre nem hajlamos. Kitûnő stressztûrő lépességgel rendelkezik. Intenzív sík és támrendszeres mûvelésre ajánljuk. Egysoros támrendszeres termesztésnél 15-20 cm, ikersorosnál 20-25 cm, síktermesztésnél 15 cm a javasolt tőtáv. Gombaölőszeres védekezésre a tenyészidőszak folyamán végig szükség van.

Rába F1 ZKI 9834 (12-34).
Korai érésû, aprótüskés partenokarp hibrid. A kezdeti erőteljes fejlődése jó palántát biztosít. A robosztus növényzet kedvező asszimilációs állapotot teremt a termések képzéséhez, lombtartósságát a fagyokig megőrzi. A termés hosszúság : szélesség: aránya 3:1-hez. Termése sötétzöld, tompa végû, ropogós húsú és ipari felhasználásra kiváló alapanyagot biztosít. Kitûnő stressztûrő képességgel rendelkezik és összenövésre nem hajlamos. Intenzív sík és támrendszeres mûvelésre javasoljuk. Egysoros támrendszeres termesztésnél 20-25 cm, ikersorosnál 25- 30cm és intenzív síktermesztésnél 15 cm a javasolt tőtáv. Növényvédelmét illetően, gombaölőszeres védekezésre a tenyészidőszak végéig szükség van.
– PR –
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?