Időjárásálló gazdálkodás – hitelképes ügyfelek

Agro Napló
Az agrárszektor teljesítményének javítását, vagy a helyi és időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodást is számos gazdálkodási-technológiai változtatás is segítheti. A vállalkozásoknak fel kell ismerniük azon lehetőségeket, amelyek nélkülözhetetlenek a fenntartható és sikeres működéshez. Az agrárium kihívásairól és finanszírozási kilátásairól kérdeztük Pongrácz Istvánt, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki családi gazdálkodóként is tevékenykedik.


Melyek az ágazat legkomolyabb problémái?

Egyre gyakoribbak az időjárási extrém helyzetek, amelyek az agrárium teljesítményét alapvetően befolyásolják, és visszavetik az ágazat termelését. Ennek kiküszöbölésre létezhet megoldás. A váratlan ármozgások, a kiszámíthatatlan árfolyammozgások és a félbe maradt uniós beruházások is fejtörést okoznak a vállalkozásoknak. Viszont nagy segítséget jelent, hogy a SAPS területalapú támogatást adott gazdasági évben, sőt előlegként megkaphatják a magyar gazdák.

Milyen megoldásokra gondol rossz időjárás esetére?

Nincs mindenre recept, de a tapasztalataim alapján úgy látom, hogy gazdálkodás-technológiai téren biztosan kell fejlődni, ami a szektor verseny- és hitelképességét is javítaná. Az aszályos időre való felkészülésre célszerű lenne a minimalizált földművelési technológiák minél szélesebb körű bevezetése, mint például a csapadék megőrzése a talajban, az üzemanyag takarékos művelési módok elterjesztése. Megoldást kínálhat a rövidebb tenyészidejű fajtákra való átállás, a korábbi vetési időpontok alkalmazása. Az agrárkormányzat is szorgalmazza az öntözéses gazdálkodás bővítését, támogatását. Csapadékos időszakokra a vízelvezetés fejlesztése lehet gyógyír, az árkok és csatornák karbantartása és kiépítése, a kisebb folyómedrek kotrása, vízgyűjtőterületek kialakítása. A fejlesztések révén az ágazat hitelhez jutási esélyei javíthatók, a bankok még inkább érdekeltek lehetnek az időjárási viszontagságoknak ellenállóbb szektor finanszírozásában. Jó irányba haladunk, a hitelintézetek már nyitottabbak az agrárcégek felé.

Mire számíthat egy agrárcég a hitelezés során?

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány feladata, hogy a vállalkozások mellé álljon a hitelezés során, mint intézményi kezes. Az általunk támogatott vállalkozások sokkal vonzóbbak lesznek a bankok számára, hiszen ha probléma adódna a hitel visszafizetése során, a bank az alapítványon keresztül biztosan visszakapja a fennálló hitelösszeg 20–80 százalékát. Széleskörű tevékenységünk révén rálátunk a teljes hazai agrárfinanszírozásra, egészen nagy a termékpaletta. Az MFB támogatott hitelkonstrukciói közül az MFB Agrár Forgóeszköz és az Agrár Fejlesztési programot emelném ki, mint új terméket. Folyószámlahitel is sok van, a legismertebbek az Agrár Széchenyi Kártya vagy a takarékok Gazdakártyája. Érdemes alaposan körbejárni a finanszírozási kérdéseket, több hitelintézetnél is érdeklődni, hiszen egészen más termékkör, más hitelezési hajlandóság jellemzi az egyes bankokat és takarékszövetkezeteket. Nagyobb eséllyel vagy kedvezőbb kondíciókkal hiteleznek a bankok, ha intézményi kezes is áll az ügyfél mögött.

 

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

telefon: (06 1) 474 5070

office@avhga.hu

www.avhga.hu

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Komoly kihívások az agráriumban

Komoly kihívások az agráriumban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezesség nyújtásával segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozók hitelfelvételét. A...

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!