Szárítóteljesítmény-növelés szakaszos üzemű szárítóknál, szárítón kívüli hűtősiló alkalmazásával

Agro Napló

Sok érdeklődő telefont kaptunk gazdáktól ezzel a műszaki megoldással kapcsolatban, de érdekes módon elsősorban azok a szárító tulajdonosok jelentkeztek, akik szakaszos üzemű szárítóberendezéssel rendelkeznek, amely a teljes betöltött kukoricaadagot szárítja, majd a szárítás befejeztével a teljes betöltött adagot lehűti.

Ezeknél a berendezéseknél is fennáll az a probléma, hogy ha a gyárilag beállított hűtési időt tartják be, a mag nem tud megfelelőképpen visszahűlni. Amennyiben a hűtés időtartamát növelik, akkor a teljesítmény csökken le jelentősen. A szakaszos szárítóknál legalább olyan fontos egy külső hűtősilóban történő maghűtés, mint a folyamatos üzemű szárítóknál.

 

Szakaszos üzemben egyértelmű, hogy amennyiben a magot melegen a hűtősilóba töltjük és a szakaszos üzemű szárító azonnal újratölthető, késedelem nélkül megkezdhető a következő szárítási ciklus, az jelentős teljesítménynövekedéssel jár. Ugyanakkor a folyamat energiatakarékos is, hiszen a felhevített kukoricamagot 17–18% nedvességtartalommal tölthetjük a hűtősilóba és a 14%-os egyensúlyi nedvességtartalomig külső környezeti levegő átfúvásával, pluszhő bevitele nélkül egyszerre lehűtjük és megszárítjuk.

Erre a feladatra is az általunk készletről felkínált hűtősilókat ajánljuk, amelyek szerkezete hasonló az amerikai rendszerű szárítókhoz: a mag egy külső és egy belső perforált körpalást között helyezkedik el, miközben a középen lévő légcsatornában egy ventilátorral túlnyomást hozunk létre és a belső perforált lemezen, a magon, valamint a külső perforált lemezen átkényszerítjük a környezetből beszívott levegőt, amely a magot lehűti.

A folyamatos és szakaszos szárítók hűtősilói között annyi a különbség, hogy míg a folyamatos szárítóknál a hűtősilóban a mag áramlik, a szakaszos gépeknél a magot statikus, álló helyzetben hűtjük le ugyanúgy adagonként, ahogyan a szárítás is adagonként történik. Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a hűtősiló befogadó térfogata megegyezzen a szárítóba tölthető mag térfogatával annak érdekében, hogy minden egyes felhevített szárítási adag maradék nélkül áttölthető legyen a hűtősilóba.

A Pannonagri Kft. minden típusú szakaszos szárítóhoz méretre és feladatra szabva szállít megbízható és jó minőségű hűtősilókat rendkívül kedvező áron. Várjuk jelentkezésüket! Próbálják ki gépünket és győződjenek meg alkalmazásának pozitív hatásáról a szárító teljesítmény növelésére és a szárítási folyamat energiatakarékosabbá tételére!

Petróczy László

06-30/956-3034

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?