2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Augusztusi HÍRVILÁG

Agro Napló
Az őrölt kukoricában, DDGS-ben és szójalisztben lévő rost Elusieve-folyamat segítségével történő eltávolításának hatása a csirkékre Tanulmány: a gesztenyeellenálló keményítő- (RS)tartalmának vizsgálata választott malacokban Készen áll Írország még több tej termelésére? Az időjárás hatásai a szomatikus sejtszámra


Az őrölt kukoricában, DDGS-ben és szójalisztben lévő rost Elusieve-folyamat segítségével történő eltávolításának hatása a csirkékre

A kutatás azt mutatta, hogy jelentős költségmegtakarítást lehet elérni a brojlereknél az Elusieve-eljárás segítségével, amellyel eltávolítják a rostot a kukoricából, a lepárlóban szárított szemekből (DDGS) és a szójalisztből.

Az Elusieve-eljárás a szitálás és hidrometrálás (levegő osztályozás) kombinációja, amely hatásosnak bizonyult a rostszétválasztásban az őrölt kukorica, DDGS és a szójaliszt (SBM) esetében, magyarázta Radhakrishnan Srinivasan a Mississippi Állami Egyetemről, valamint szerzőtársai, a Déli baromfikutató intézetből, a Mezőgazdasági Kutató Szolgálattól, az USDA, az Állami Mississippi- és a Georgiai Egyetemről. A tanulmány célja, amely a Journal of Applied Poultry Research-ben lett közzétéve, az volt, hogy megtudják, milyen hatása van az őrölt kukorica, DDGS- és SBM-rostjának eltávolítása a 42 napos kísérleti időszak alatt a csirkék életteljesítményére és értékelik a gazdasági hatásait.

Összesen hat kísérleti csoportot értékeltek, amelyben további három kezelés volt, amely közül egy, nem keményítő tartalmú poliszacharid (NSP) enzimet tartalmazott. A kísérletet 48 ketrecben végezték el 45 brojlerkakassal ketrecenként. Az Elusieve-feldolgozás növelte a kukorica keményítőtartalmát 7,8%-kal és növekedett a DDGS és szójaliszt fehérjetartalma is 2,3 és 0,9%-kal. A javított étrend 4,6–5,0%-kal magasabb tömegnövekedést, 7,1–11,3%-kal nagyobb melltömeget és 4,0–6,0%-os takarmányhasznosítást eredményezett az átlagos diétához képest. Az NSP-enzimnek nem volt hatása a madarak teljesítményére és a takarmányfogyasztásukra sem. Kölcsönhatás (az NSP-enzim és az étrend típusa között) csak két esetben volt megfigyelhető a 12 vizsgált paraméterből. Az Eluiseve-eljárás (technológia) megtérülési ideje hozzávetőlegesen 0,9 és 4,7 év között van.

Forrás: ThePoultrySite, 2013. június 28.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Tanulmány: a gesztenyeellenálló keményítő- (RS)tartalmának vizsgálata választott malacokban

A kutatók Portugáliában tanulmányozták a gesztenyekeményítő emészthetőségét a választott malacok receptúráiban.

24 db, átlagosan 6,11 kg átlagtömegű malacot 8 csoportba osztottak és háromféle kísérleti takarmánnyal etették őket. A kísérleti adagok keményítőtartalma 39% volt, ami 100% búzakeményítő (CD) helyett 50% búzakeményítőből és 50% gesztenyekeményítőből (CN50) vagy 100% gesztenyekeményítőből (CN100) állt.

A malacok 35 napig kapták ezt az étrendet. A teljes bélrendszeri emészthetőséget (TTAD), a malacok 32–39 napos és 46–53 napos korában analizálták. Ezután az állatokat levágták, a gyomor- és béltraktus tömegét lemérték, a vakbél és a vastagbél tartalmát vizsgálat céljából összegyűjtötték.

Az étrend nem volt hatással a takarmányfelvételre és a malacok testtömeg-gyarapodására, de nagy befolyással bírt a takarmányhasznosításukra, ami 1.27, 1.30 és 1.37 volt a CD, CN50 és CN100 diétával, (P=0.042). A CN50 diétát kapó malacok alacsonyabb bélsárértéket mutattak, mint a CD és CN100-as csoportok (P

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!