ECOLAB teljes körű higiéniai megoldás - Makói Hagymakertész Kft.

Agro Napló

Ezt követően, még 1997 év végétől 2004-ig a Makói Hagymakertész Kft. elődjénél, a Makói Kossuth Mgtsz. szarvasmarha telepén műszakvezető, majd telepvezető volt. 2004-től került Hódmezővásárhelyre, a Hódagro Zrt.-hez, mint szarvasmarha ágazatvezető, majd 2007-től az állattenyésztésért és a tömegtakarmány ellátásért felelős főmérnök lett. 2010-től a régi Kossuth Mgtsz ágazatvezetőjeként jött "haza", és azóta itt ágazatvezető. 2011-től a Tejterméktanács elnökségi tagja és a Kossuth Mgtsz igazgatósági tagja.


Az volt a kérésem Róberthez, hogy meséljen a telepről, és annak főbb jellemzőiről.

2010-től sokat változott a telep. A gazdaságban 44 éves múltra tekint vissza az állattenyésztés. A szarvasmarha állomány azóta zárt tenyészetként működik, és így értük el azt, hogy az állomány négyes- mentes. Nincs Mortellaro-féle betegség, Staphilococcus aureus, ill. vírusos légzőszervi kórformák sem figyelhetők meg nálunk. Jelenleg 220 tehenünk van, a teljes állomány 480 db. Azért ennyi, mert a bikákat is hizlaljuk, és később exportra értékesítjük. Az állomány termelési szintje: 28.9 l fejési átlag, és 23.67 l istállóátlag. Jelenleg 5300 l/nap a termelt tej mennyisége, melynek 25% át közvetlenül értékesítjük 5 db tejautomatából, amelyek Makón és vonzáskörzetében találhatók. A többi tejet az Alföldi Tej Kft szállítja el. A súlyozott szomatikus sejtszám átlag a telepen 330.000.

Milyen fejlődések, változtatások figyelhetők meg a telep életében?

1 évvel ezelőtt készült el egy 14 állásos, halszálkás rendszerű Alfa-Laval fejőházunk, amelyben napi 2x fejünk 181 tehenet. Ezzel egy időben a régi kötött tehénistállók átalakítása is megtörtént. Célunk, a tehénlétszám 300 db-ra növelése. Úgy tűnik, jó úton haladunk, mert 2013 év végére el fogjuk tudni érni, mivel a produktivitásunk folyamatosan 65-70% között van. Augusztusban megnyílik a lehetőség pályázat beadására, ebben kívánunk indulni egy környezetvédelmi beruházással, és egy karám rendszer építéssel. A gazdaságunk 3100 ha-on gazdálkodik. Az abraknak jelentős részét, ill. a tömegtakarmány teljes részét meg tudjuk termelni. Gazdaságunk rendelkezik takarmánykeverővel, így a tápokat magunk állítjuk elő a különböző korcsoportok részére. A foglalkoztatottak száma 16 fő, látva a jövőt, a dolgozói állományban 2 éve nem volt elvándorlás.

Mióta van kapcsolata cégünkkel, mely termékünket használja, és mik a tapasztalatai?

Az Ecolabbal 2006 óta van kapcsolatunk, és azóta használjuk az Oxy foam nevű terméküket. A fent említett eredmények elérésében ez a termék nagy szerepet játszott. Véleményem szerint nagyon fontos a tőgyelőkészítés. Ezen túl az előfürösztő szer minősége, és annak tulajdonságai, amire szintén nagy hangsúlyt fordítunk a telepen. Amennyiben tőgyápoló szert fogadunk bármely forgalmazótól kipróbálásra, minden esetben mintát küldök az anyagról laboratóriumi vizsgálat céljából. Történt olyan, amikor a beküldött tőgyápoló szer, amelynek csíraölő hatásúnak kellett volna lenni, élő csírát tartalmazott! A biztonság kedvéért az anyagot nem névvel, hanem számmal ellátva küldöm el, így csak én tudom a végén beazonosítani. A laborvizsgálat költségét tekintve, és azt, amit egy jó minőségű tőgyápoló megválasztása eredményez, sokszorosan megtérül. Ezáltal a felhasználásra kerülő tőgygyógyszer költségét minimalizálni tudjuk, a tőgyek állapota pedig kifogástalan lesz.


 

Mi a tapasztalata az eltelt évek tekintetében?

Elsők közt kerültem a partnercégek listájára, és ez az együttműködés azóta is tart. A termékek árérték aránya megfelel az elvárásoknak. Ezért megyünk tovább együtt. A 6 év alatt minden évben pályáztattam, és ez idő alatt minden esetben az Oxy Foam volt a leggazdaságosabb, és azóta is bizonyít. Jó a partneri kapcsolat cégeink között, és az Ecolab alkalmazottjaival is, akik a telepemet rendszeresen látogatják. Figyelemmel kísérem az Ecolab újabb termékeit, és a pályáztatásokban lehetőséget biztosítok ezek szerepeltetésére.

Mivel borzasztóan érdekelt megkérdeztem Róbertet, hogy egy olyan ember mint Ő, aki az élete nagy részét a telepen tölti csak termelési szempontból figyeli az állatokat,vagy közvetlenebb a kapcsolat?

Számomra a legszebb pillanat az, amikor kora reggel, amikor még" minden csendes" megérkezem, és bejárom a telepet. Az állatok fekszenek az istállókban, pihennek, és határtalan nyugodtság árad belőlük. A korábbi telephez viszonyítva itt sokkal kisebb a létszám, ezért sokkal személyesebb a kapcsolat is az állat, és az ember között. Hölgyek a felhajtósok, ami igen ritka ebben a szakmában, de meglátásom szerint ez is előnyt jelent.

Hivatalos forgalmazó:

Animal-Hygiene Kft.


Fax: +36 78 426251

Kiss Attila: +36-30-229-6794

Molnár Helén: +36-30-952-9678

Molnár Bettina: +36-30-334-2592

Ecolab-Hygiene Kft.

139 Budapest

Váci út 81-83. sz. 8. em. (Center Point II)

Tel: +36 1886-1315

Fax: +36 1886-1320

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!