2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szeptemberi Gépmustra

Agro Napló
Várható újdonságÚj kompakt tárcsaHazai eszköz a szárítók tűzvédelmére

Várható újdonság

A holland Veldhuizen járműgyár az idei Agritechnica kiállításon mutatja be a nagyközönségnek új, különleges vontatóját. A Hovertrack Luctor 544 típusjelű konstrukció nélkülözi egy univerzális traktor néhány alapfelszereltségét, de nagyméretű vontatmányok vontatására közúton és szántóföldön egyaránt alkalmas. Elsősorban nagyüzemi állattartó telepek célgépének fejlesztették ki, rendfelszedő pótkocsik, szerves- és hígtrágyaszórók üzemeltetésére és nagy sebességű vontatására.

323 kW (440 LE) teljesítményű FPT (Fiat-Power-Train) motorral szerelik. Allison 4000 típusú hajtóműve 6 fokozatú automata váltó, 0–40 km/h és 0–80 km/h sebességcsoporttal. A mellső híd gumiabroncsai 520/70 R38, a hátsóké 800/70 R38 méretűek. A mellső híd bekormányzási szöge 26 fok, a hátsó hídé csak 8 fok, ezért viszonylag nagy a fordulási sugara. Nincs emelőműve, azonban a vontatmányok működtetésére a hagyományos TLT-től eltérő különlegesen kialakított hajtórendszerrel látták el. Hidraulika rendszerében egy 300 l/min szállítási teljesítményű axiáldugattyús szivattyú 230 bar olajnyomás előállítására képes.

A vontatóhoz alapgépként egy 53 m3-es, korszerű Schuitemaker rendfelszedő pótkocsi tartozik, amellyel együtt a saját tömege 22 000 kg.          

Forrás: top agrar 8/2013.

Új kompakt tárcsa

A Great Plains cég is megjelent a piacon egy újszerű kompakt (rövid-) tárcsával. Az X-Press típusjelű munkagép tizennyolc variációban készül. A 2,5-től 4 m munkaszélességig függesztett, 4,6-tól 10 méterig pedig félig-függesztett kivitelben gyártják, igény szerint a szintén új Maxilift hengerekkel. A 6 mm vastagságú csipkés tárcsalapok átmérője 508 mm, amelyek a tartógerendelyre egymástól 12,5 cm-re ferdén vannak felfüggesztve. A kétsoros kivitelnél a tartógerendelyek távolsága 83 cm.

A Maxilift hengerek mellett további három típus is opcionálható, könnyű, közepes vagy nehéz talajokra figyelemmel. A félig-függesztett kivitelűeknél a függesztő keret futóműve a hengerek mögött helyezkedik el, a tartókerekek gumiabroncs mérete 500/50-17.        


 

Hazai eszköz a szárítók tűzvédelmére

A szemes terményeket, különösen a kukoricát és a napraforgót a biztonságos, tartós tárolás érdekében szárítani kell. A szárítótornyokban főleg a napraforgó szárítása tűzveszélyes. Minden évben sok helyen előfordul olyan tűzeset, amely során nagy értékű szárítók égnek le, és odavész a benne lévő termény is.

Az ilyen súlyos károk megelőzéséhez Speiser Ferenc vezetésével kidolgozásra került egy számítógépes felügyeleti rendszer, ami egy régebbi technológia továbbfejlesztésének eredménye.

Az új fejlesztésű, VIDEOKONTROLL nevű készülék segítségével elkerülhetők a szárítótüzek, egyúttal egyenletesebb lesz a termény minősége és csökkenthető az energiaköltség, miközben növekszik a szárítási folyamat hatékonysága.

A hazai innováció lényege egy saját fejlesztésű szoftver és mérőrendszer amely valós időben, akár több száz ponton folyamatosan méri a szárítóból kilépő levegő hőmérsékletét. Vizuálisan jelzi a szárítótorony belsejében kialakuló elakadásokat, amelyek a szárító kigyulladásához vezethetnének. A szárító kezelő így hatékonyan be tud avatkozni, megelőzve a kárt.

Az új ellenőrző berendezés együttesen lehetővé teszi a hőmérséklet és a terményáramlási sebesség folyamatos, pontos mérését, ezáltal a szárító működésének optimális beállítását. Így megakadályozható az alul- és túlszárítás, ami energiamegtakarítással és a szárított termény beltartalmi értékének megtartásával, minőségének javításával jár. A VIDEOKONTROLL alkalmazásával a szárítási költségek jelentősen mérsékelhetők.          

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezek változnak az adózásban 2020-tól

Ezek változnak az adózásban 2020-tól

Már novemberben elfogadta az Országgyűlés a 2020. évi adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslatot. Íme a legfontosabb változások röviden és érthetően...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!