A rágcsálóirtás gazdasági kényszer – és jogi kötelezettség

Agro Napló
Gyakran elfelejtett vagy nem megfelelő hangsúllyal kezelt probléma az állattartó telepeken megtelepedő kártevők, főleg ősszel behúzódó és az állattartó telepeken „ideális” élőhelyet találó rágcsálók (egerek, patkányok) irtása.

 


A megtelepedett rágcsálók kártétele telepenként eltérő. Zavaró hatásukon túl jelentős gazdasági veszteséget okoznak. Rágásukkal számottevő mértékben károsíthatják a műszaki berendezéseket (számítógépek, járművek, gépek műanyag és gumialkatrészei), a takarmányt, tárolt terményt, a vetőmagot. A takarmányban ürülékükkel, vizeletükkel az elfogyasztott mennyiség többszörösét szennyezik be, jelentős állat- és humán egészségügyi kockázatot generálva. A védekezés ezért nem csak gazdasági kérdés, hanem, az egészségügyi kockázat miatt, a 18/1998 sz. járványügyi rendeletben leírtaknak megfelelően, közegészségügyi kötelezettség is.

Az egerek elsősorban a szalmonella, a baromfipestis, a száj- és körömfájás, a mastitis, a juhok orbagócsossága, a patkányok (vándorpatkány) a leptospirózis, a toxoplazmózis, a trichinellózis, egyes enterális betegségek és a trópusi patkánybolha köztigazdájaként a humán pestis terjesztésében játszanak kulcsszerepet.

Ezeket a rágcsálókat rendkívüli szaporaság jellemzi, a patkányok például számukra megfelelő körülmények között évente 600–800, az egerek 800–1000 utódot is világra hozhatnak. Szaporodásuk elsősorban a fészkelőhely zavartalanságától és a rendelkezésre álló táplálékmennyiségtől függ. Ezeket a tényeket a biológiai védekezésben használhatjuk ki. A rágcsálók elleni védekezést végezhetjük magunk, de kiadhatjuk kártevőirtó szakvállalkozásnak is. Mindkét esetben az úgynevezett integrált kártevőirtás (IPM) szabályai szerint kell védekeznünk, melynek alapelve, hogy a védekezés tervszerű legyen és a felmérés, megelőzés, irtás, fenntartás négyesére épüljön.

 

A rágcsálók elleni védekezés lépései:

- A védendő telep felmérése során állapítsuk meg a kártevő fajtáját, a gócok, fészkek elhelyezkedését, a fertőzöttség mértékét, a lehetséges bejutási pontokat. A felmérés alapján határozzuk meg a megfelelő irtási módszert.

- Megelőzésként szüntessük meg a táplálékforrásokat (pl. kiszóródott takarmány), a lehetséges fészkelő helyeket (szeméthalmok, gazos területek), javítsunk a zárt épületek valódi zártságán (ajtók, ablakok, csatornafedél stb.). Ezek az intézkedések a telepen megszülető populáció számát nagyságrendekkel redukálják (biológiai védekezés).

- Az irtást folyamatosan kell végeznünk. Ember vagy nem célkártevő állat által hozzáférhető helyeken az irtószert mindig megfelelően feliratozott, zárt csalétekkihelyező ládákba helyezzük ki. Fontos, hogy a kihelyezett ládákat beszámozzuk és a kihelyezés helyét (ha nem etetődobozban kerül ki, akkor is) egy térképvázlaton tüntessük fel. Az etetődoboz védi a kihelyezett csalétket, biztonságot nyújt az állatnak a táplálkozáshoz. A kihelyezett csalétket, csalétekállomásokat folyamatosan ellenőrizni kell, jelentős fertőzöttség esetén 2-3 naponta, később ritkábban is elegendő. A csalétekfogyásokat monitoring naplóba jegyezzük fel, a csalétekállomásokat töltsük fel friss csalétekkel. A fogyás jelzi a fertőzöttséget, illetve a gócpontokat. A rágásnyomból a rágcsáló fajára is következtethetünk. Monitorozás szempontjából fontos, hogy a megrágott darabokat is el kell távolítani, hogy egyértelmű legyen a friss rágás a következő ellenőrzésnél. Hatékonyak csak úgy lehetünk, ha a rágcsálók előtt mindig van csalétek. Csapdázás esetén a kihelyezett csapdákkal hasonlóan járunk el, a kihelyezés helyét, a csapdázott állatok számát a monitoring naplóban rögzítjük.

- Az irtást követően ellenőrizzük annak sikerességét objektív módszerekkel, például monitoring csapdák, irtószermentes csalétek kihelyezésével.

- A mentes állapotot később folyamatos irtószer-kihelyezéssel, csapdázással és a prevencióban leírtak betartásával tudjuk fenntartani.


Nagyításhoz katt a képre

A hatékony rágcsálóirtással még egy lépést teszünk célunk felé, hogy az élelmiszer előállítás alappilléreit jelentő állattartó telepeket biológiailag biztonságos zónává alakítsuk, hiszen a „biztonságos élelmiszer az állattartó telepeken kezdődik”!

Kiss Barnabás

A cikk szerzője: Kiss Barnabás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem épül fel az óriási tojófarm

Nem épül fel az óriási tojófarm

Termelői összefogással és a helyiek közreműködésével derítették fel és akadályozták meg azokat a nagy ívű, német befektető által tervezett beruházások...

Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

Stabilitás jellemezheti idén a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!