Érdemes a dolgok mélyére ásni

Agro Napló


 

A DEKALB kukoricák fejlődésük korai szakaszában gyorsan növelik gyökérzetüket. (6 cm/nap) biztos alapot teremtve ezzel a nagy termésnek. Néha úgy látszódhat, hogy az erős gyökérzetet fejlesztő növények „talaj felett” látható fejlődése lassabb a korai szakaszban. Valójában arról van szó, hogy a fiatal növény jelentős erőket mozgósít a gyökérzet felépítésére, ami kifejezett előnyt jelent a növény jövője szempontjából. 6–8 leveles állapotban 10 cm volt a különbség a két hibrid gyökérhosszúsága közt (Enying 2012).


 

A kukoricanövénynek olyan feltételeket kell biztosítani amely könnyen hozzáférhetővé teszi a növény gyökérzete számára a mélyebb talajrétegekben tárolt vizet is. Különösen fontos ez olyan aszályos körülmények között, amikor a felsőbb rétegekben nincs elegendő víz a növény fejlődéséhez, életben maradásához. A tömörödés és művelő- talp mentes talaj képes biztosítani a szükséges vizet és oxigént a gyökér fejlődéséhez. Tömörödött talajban a kukoricanövénynek nincs lehetősége, hogy elérje a mélyebb talajszinteket és az ott található vizet, ami végeredményben kisebb termést, szélsőséges esetben a növény elszáradását eredményezheti.


Nagyításhoz katt a képre

A talajban jelen lévő víz/levegő arány nagy jelentőséggel bír az optimális gyökérzet fejlődése szempontjából. Az adatokból jól látszik, hogy a kukorica az egyik legérzékenyebb növény a talaj levegőtlenségére.


Nagyításhoz katt a képre

A kukorica gyökérzete tulajdonképpen a virágzás kezdetére kialakul. Az igazság azonban az, hogy a virágzás és szemkitelítődés idején sem áll le a gyökérzet növekedése – csak az üteme lassul le jelentősen. Ahol megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre víz és oxigén, ott lehetőség nyílik hajszálgyökerek és gyökérszőrök fejlesztésére. Fontos megemlíteni, hogy az egyes hibridek más és más mértékben képesek, a gyökérnövekedés fenntartására, a vegetációs időszak kései szakaszában, aminek komoly jelentősége lehet a hibridek szemkitelítődés kori stressz-tűrésében.

Tekintettel arra, hogy a kukorica vízigénye a virágzás és szemtelítődés időszakban a legmagasabb, nagyon fontos a jól fejlett gyökérzet, mely segítségével a növény a talaj mélyebb rétegeinek vízkészletét is hasznosítani tudja. A DEKALB hibridek erős és mély gyökérzete képes biztosítani a megfelelő vízellátást szemkitelítődés-kor aszály esetén is.


 

A DKC4795 példáján jól látható, hogy 2012-ben Enyingen igen erős gyökérzetet fejlesztett, ami nem meglepő annak a ténynek az ismeretében, hogy a DKC4795 egyik legjobban teljesítő hibrid volt aszályos körülmények között 2012-ben.

Kökény Benő/ Monsanto/ marketing manager

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?