Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2013 szeptember

Agro Napló
CLAAS: 100 ÉVE A BETAKARÍTÁS ÉLVONALÁBANDeutz-Fahr C9000 kombájnExpert 432 FÚj magyar fejlesztés a mezőgazdaságbanÚj NOVOCAT 262 és 302 hátsó függesztésű kasza

CLAAS: 100 ÉVE A BETAKARÍTÁS ÉLVONALÁBAN

A CLAAS az elmúlt száz évben folyamatosan azon dolgozott, hogy a betakarítást jobbá és hatékonyabbá tegye. Egy dolog hajtja ezt az eszmét, hogy mindig jobban akarják csinálni. Tekintse meg a neves évforduló alkalmából készült jubileumi videónkat!

Az 1913-ban alapított CLAAS családi vállalkozás egyike a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártóinak. A vesztfáliai Harsewinkelben található vállalat 1930 óta gyárt kombájnokat a legnehezebb európai betakarítási körülményekhez is. Egy másik termékcsoporttal, az önjáró silózóval a CLAAS az első helyen áll a világpiacon. Szintén vezető helyen áll a családi tulajdonban lévő vállalat a világ mezőgazdasági technikáinak sorában traktorokkal, valamint mezőgazdasági bálázókkal és szálastakarmány betakarító gépekkel egyaránt. Termékkínálatuk részét képezi a legmodernebb mezőgazdasági informatikai technológia is.

Az AXIÁL Kft. és a CLAAS 2000. november 7-én írta alá együttműködési szerződését és a kezdetektől a technikai innovációra és a vevői igényekre helyeztük a hangsúlyt.

Forrás. www.axial.hu

Deutz-Fahr C9000 kombájn

A Deutz-Fahr cég a 2014-es szezonra mutatja be az új betakarítógépét. A C9000-es széria a benne foglalt technikai innovációkkal és egy új dimenziót nyit a betakarítás hatékonyság és a kezelői kényelem terén, valamint köszönhetően a Giugiaro Design stúdióval való együttműködésnek az új gép stílusa teljesen átdolgozásra került hasonlóan a legújabb Deutz-Fahr traktorokéhoz. Az új széria 4 modellből áll: C9205 TS és C9206 TS 5 és 6 szalmarázó ládával, valamint  C9205 TSB és  C9206 TSB hegyi kialakítással (Balance rendszerrel).  A C9205 kombájnok erőforrása 7.8 literes TCD L6 T4i Deutz motor, 334 LE teljesítménnyel, míg a C9206-os változat 395 LE teljesítménnyel bír. Minden modellt nagyteljesítményű vágóasztallal szerelnek, amelyek már 9 méteres változatban is elérhetőek.

 

További technikai részletek olvashatók a www.samedeutz-fahr.com oldalon.

 


Expert 432 F

A Vicon kombinálta az elegáns és felhasználóbarát kialakítást a frontfüggesztésű dobos kaszájában. A megoldás teljes egészében átdolgozott, ahol minden az ergonómiához szükséges részlet óvatosan átdolgozásra került. Olyan új elemek kerültek ráépítésre, mint az újgenerációs FlexProtect ponyva vagy az integrált szerszámtároló.

Az Expert 432 F külön Vicon dizájnnal rendelkezik. Gyártása a Kverneland zöldsor gyáregységében, Kerteminde-ben folyik, ahol minden egyébe tárcsás kasza gyártása folyik.

Az új oldalsó ponyva acél vázra szerelt rugalmas polietilénborítású. Jellemzője a rugalmasság és a stabilitás.

A kasza alapfelszereltsége az új szerszámos láda, ami közvetlen a dobok mellett kapott helyet, ahol a szerszámok és kések a leginkább hozzáférhetőek a napi karbantartási folyamatok idején. Az Expert 432 F beállítása még könnyebb a kasza felső részén elhelyezett karok segítségével.

 

 

Forrás: www.kverneland.com

 

 

Új magyar fejlesztés a mezőgazdaságban

Budapest, 2013. július 23. - Teljes egészében hazai fejlesztésű, számítógépes felügyeleti rendszert dolgozott ki a szemestermény-szárító tüzek ellen egy magyar vállalkozás. A szabadalmaztatási eljárás alatt álló VIDEOKONTROLL nevű készülék egy új technikán alapul, melynek segítségével hatékonyan megelőzhetők a szárítótüzek, valamint egyenletesebb termény-minőség érhető el, így csökkenthetők az energiaköltségek, miközben növekszik a szárítási folyamat hatékonysága is.

 

A VIDEOKONTROLL lényegében a szárító belsejében lévő, az emberi szem elől elzárt folyamatokat rögzíti és értékeli, a kilépő levegőnyílásokra felszerelt érzékelők segítségével. A berendezés a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri a teljes felületen, a kilépés pillanatában. Lényegében kaphatunk pontos képet, hogy mi történik a szárítóban.

 „Terményszárítók építése, felújítása terén szerzett harmincéves tapasztalatot hasznosítva született ez az innováció. A felügyeleti rendszer őse egy SINCLAIR ZX 81 számítógéppel egybekötött egység volt, amely 1983-ban készült. Mérnök informatikus fiammal, lényegében az akkori technológiát fejlesztettük tovább, amely mára egy teljes körű, hőelosztást és terménysebességet is mérő komplex diagnosztikát is lehetővé tesz” – mondta Speiser Ferenc gépész- és energiagazdálkodási szaküzemmérnök, a mai Videokontroll egyik alkotója.

 

Óriási értéket kell védeni!

 

A betakarított gabona biztonságos tárolásának egyik legfontosabb technológiai eleme a szárítás. Azonban mint köztudott a szárítás nagyon tűzveszélyes: csak Békés megyében 2010-ben 9 darab szárítótűz volt, ezek között nagy kárral járó is akadt, de más megyékben is voltak olyan tűzesetek, amelyek során nagy értékű szárító berendezések égtek le és odaveszett a termény is.

A VIDEOKONTROLL rendszerével az ilyen katasztrófák hatékonyan megelőzhetők. Ugyanakkor jelentős költségmegtakarítás érhető el, mivel a folyamatos kontrollnak köszönhetően egyenletesebbé válik a termény minősége is.

 

Mindent lát!

 

A rendszer lelke egy hazai fejlesztésű szoftver, amely valós időben, vizuálisan jelzi a torony belsejében esetlegesen kialakuló elakadásokat. A szárító kezelője így szükség esetén azonnal be tud avatkozni, megelőzve a több milliós tűzkár bekövetkeztét. Ugyanakkor az adatok alapján hajszálpontosan beállítható a szárító működése a legoptimálisabb szárítást lehetővé téve.

A VIDEOKONTROLL a hőmérséklet mellett a termény haladási sebességéről is informálja a kezelőt. Az egymás alatti alacsonyabb kilépő hőmérsékletek túl gyors haladást és így még nedves terményt mutatnak. A nedves terménytömeg a raktározás során penészesedést okozhat. Az így keletkező toxinok rontják az értékesíthetőséget, veszélyesek lehetnek az állatállományra.

Ezzel szemben az egymás alatti magasabb hőmérséklet értékek lassabb terményáramlást jeleznek, valószínű túlszárított terményt eredményezve. A túlszárított terménytömeg feleslegesen növeli az energiaköltséget, ugyanakkor jelentősen romlik a beltartalmi érték a magas maghőmérséklet miatt. Károsodnak a vitaminok, a fehérjék és építőköveik az aminosavak (lizin, cisztein, metionin stb.), továbbá csökken az értékesíthető mennyiség.

 

Az eredmény: milliós megtakarítás

 

A mért értékek alapján optimalizálható a szárító működése, mellyel milliós nagyságrendű konkrét megtakarítás keletkezik évente. Ugyanis a VIDEOKONTROLL segítségével pontosan megfigyelhetők az eltérő sebességgel haladó terményoszlopok, beszabályozással hatékonyan elkerülhető a túlszárított és a még nedves szemek egyidejű ürítése. Mindez energia megtakarítással és a termény beltartalmi értékének javulásával jár, miközben a termény raktározhatósága is javul.


 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

 

 

 

Új NOVOCAT 262 és 302 hátsó függesztésű kasza

 

A Pöttinger növelte a hátsó függesztésű NOVOCAT kaszakínálatát: a NOVACAT 402, 442 és 352 mellett már elérhető az új generációs NOVACAT 262 és 302 kaszák. A két új kasza 2,62 m és 3,04 m munkaszélességben érhető el. Az egységes, mindkét típusban megtalálható hidraulikus emelés a traktor kímélése mellett könnyebb kezelést tesz lehetővé. Szállításkor a kasza 115 fokban hidraulikusan állítható felfelé, biztosítva ezzel a kasza biztonságos és kompakt szállítását.

Minden kasza lelke az ismert NOVOCAT kaszasín illetve a gyorscserélős késrendszer, amely alapkivitelben megtalálható az eszközökben. A kaszák egyaránt szerelhetők szársértő nélkül vagy szársértővel. Utóbbi esetben gumihengeres vagy verőujjas kivitel áll rendelkezésre.

További részletek: www.pottinger.at

 


 

 

 

 

Olvasta már?

-          Kézi gyümölcs leszedő patent – szabadalom

-          Multiva munkagépek újra a Farmer Expón

-          „Ki mint vet…” – GASPARDO vetőgépek

-          A Nagy Talajművelő Show 2013

-          Speciális lazító a VOGEL-NOOT-tól

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!