Az ötletgazda gyümölcsfaiskola nem kisebb célt tűzött a zászlajára, mint, hogy visszaállítja a hazai almatermesztés régi fényét, amelyből legtöbbet a tradicionális almatermelő vidékek profitálhatnának. Új, betegség-ellenálló, kevesebb permetezést igénylő, alacsonyabb önköltséggel termelhető, ugyanakkor rendkívül tetszetős, kiváló ízű és tárolható almafajták honosítását és szaporítását kezdték el. A Naturalma® közös érdeket képvisel a termelő és a fogyasztó között.
A Naturalma® termelők kiváló minőségű asztali almát akarnak termelni. Ehhez a Zrt. minden szakmai segítséget megad. Az első évben a termelők 2-3 alkalommal ingyenes helyszíni szaktanácsadást kapnak, a most megjelent szakkönyvet pedig ingyenesen bocsátják rendelkezésükre a támogatók anyagi segítségével, a sikeres, közös jövő érdekében.
A könyvben a szakma neves képviselői írnak a fajta- és alanyhasználatról, az almatermesztés jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőképekről. Mellettük pedig az almatermesztésben meghatározó hazai cégek mutatják be legújabb fejlesztéseiket és az azokhoz kapcsolódó technológiai ajánlásokat. A könyv egy példás együttműködés eredménye, amit egy féléves előkészítő munka alapozott meg. Együtt szerepelnek a kiadványban a legnagyobb növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó cégek, a gépesítés és a permetezés-technika élenjárói, valamint neves műtrágya- és permettrágya-gyártó vállalkozások. A könyv ennek ellenére mégsem konkurenciaharcról, hanem valódi együtt gondolkodásról és cselekvésről szól.
Ebben a hangulatban telt a szeptember 11-i rendezvény is, ahol a jelenlévő több mint 200 almatermelő mindegyike kapott egy-egy ingyenes példányt abból a 160 oldalas kézikönyvből, amelyet a következő két évben heti szinten használni is fog munkája megkönnyítése érdekében. A kiadvány ötletgazdája a Naturalma Zrt. és a közreműködő cégek felajánlásai lehetővé teszik, hogy a megmaradó 4800 példány szintén ingyenesen találjon gazdára a jövőben tartandó almás rendezvényeken. A könyv bolti forgalomban nem kapható. Kizárólag a Holland Alma Kft., Naturalma Zrt., Agrolánc Kft., BASF Hungária Kft., Bayer Hungária Kft., Biocont Magyarország Kft., Bio-Ferm GmbH, Cheminova Magyarország Kft., Dow AgroSciences Hungary Kft., DuPont Magyarország Kft., FarmCenter Kft., Malagrow Kft., Nitrogénművek Zrt. és a Syngenta Növényvédelmi Kft. almás szakmai rendezvényein lehet ingyenesen hozzájutni egy-egy példányhoz.
A rendezvényen a házigazdákon kívül, több kutató ( a könyvírásban résztvevő) és a támogató cégek képviselői tartottak prezentációt.
A permetezéstechnikát és a minőségi kijuttatást egyetlen cég képviselte, a FarmCenter Kft.
A cég, tulajdonos ügyvezetője Huszár Jenő, prezentációjában a jó fúvóka kiválasztása és a növényzethez igazodó helyes gépbeállításra hívta fel a figyelmet, hiszen az előtte szólók is minden esetben valamilyen szer, hatóanyag kijuttatásának fontosságát hangsúlyozták.
A sikeres permetezést meghatározó tényezőkről az alábbiakat mondta:
• Megfelelő permetszer, amely képes kifejteni az elvárt biológiai hatást.
• A kijuttatás helyes időpontjának meghatározása a következők figyelembe vételével: a növényzet fejlettségi állapota, rovarkártétel, növénybetegségek milyensége, a fertőzés mértéke, a rovarkártétel,a betegségek, a klimatikus viszonyok, a permetezés minősége.
• Megfelelő permetező berendezés, amely képes eljuttatni a permetlevet a célfelületre (szín-fonák, talaj, stb.)
• Olyan szakemberre, aki képes egyrészt a megfelelő permetszer és az optimális kijuttatási időpont megválasztására. Másrészt képes a permetezés optimális körülményeinek és a permetező eszköz minden elemének, megfelelő állapotának és működésének a biztosítására.
A FarmCenter Kft. vezetője záró gondolatként felhívta a figyelmet arra, hogy közeleg az időpontja annak az uniós előírásnak, mely szerint a termesztésben alkalmazott permetezőgépeknek érvényes „műszaki vizsgával” kell rendelkezniük. Ehhez felvillantotta az AAMS-SALVARANI cég szőlő-gyümölcs permetezőgépek bemérésére alkalmazható berendezéseket.