OMÉK 2013 - Ahol bemutatkozik a vidék, a város előtt

Agro Napló
A 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár ünnepélyes megnyitóján Fazekas Sándor agrárminiszter kijelentette, hogy a magyar gazdatársadalom visszanyerte az őt megillető rangját. A fővárosi rendezvény ünnep a gazdák számára, ahol megmutathatják mindazt a teljesítményt, amit hazánk az agráriumban az elmúlt években elért.

 

Magyarország akkor lehet erős, ha erőteljes vidéki társadalomra támaszkodhat – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a húsz százalékkal növekedett termelés, a megnőtt export, és az, hogy mintegy harmincezerrel többen találnak megélhetést a mezőgazdaságban, új korszakot jelent a magyar vidék életében.


Az OMÉK díszvendége ezúttal Oroszország volt. Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi exportja évről évre növekszik – az orosz fogyasztók ismerik és szeretik a környezetvédelmi szempontból megfelelő, magas minőséget képviselő magyar termékeket. A közelmúltban köttetett magyar-orosz felsőoktatási együttműködés kiszélesítéséről szóló megállapodásnak köszönhetően pedig a két ország közötti viszony politikai-gazdasági, és egyéb területeken is egyre szorosabbra fűződik.

 

A magyar agrártárca első emberét kérdezte a kiállításon az Agro Napló az orosz partnerségről, és más aktuális témákról.

 Ismét terítéken van az orosz piac, mint már olyan sokszor. Mi indokolja a mostani aktualitást?

Az orosz piacon az elmúlt három évben kézzelfogható sikereket, igen jó eredményeket értünk el, hiszen évente mintegy 15–20%-kal tudtuk növelni a kivitelünket. Fokozatosan visszahódítjuk azokat a piaci pozíciókat, amelyeket elveszítettünk, amelyeket az elődjeink kiengedtek a kezükből. Ha ma bemegy valaki egy oroszországi üzletbe Moszkvában, avagy a nagyvárosok valamelyikében, találkozik a magyar termékekkel. Tokaji borok, befőttek, konzervek, libamáj, sör, és azok a megszokott termékek találhatók a polcokon melyek egy részét korábban is szállítottuk. Egy élelmiszerbolt-lánc is nyílik a közeljövőben, amely számára a magyar termékeket el tudjuk juttatni. Ezzel is biztosítva azt, hogy ott tudjuk eladni a magyar termékeket, ahol kereslet mutatkozik rá, és ahol tisztelik, illetve becsülik a produktumainkat. Az orosz piac egyébként ma a világ egyik legigényesebb piaca, ahol komoly minőségi elvárások vannak.

Láthatóan sikeres az OMÉK-on való bemutatkozásuk is. Mit jelent egy díszvendég pozíció ez esetben?

Az OMÉK díszvendégségét elvállaló Oroszország több üzletembere is pár napig nálunk tartózkodott az OMÉK ideje alatt, és magas szintű állami vezetőkkel folytattak tárgyalásokat. A kiállítás színfoltja a korábban még soha nem látott távoli termékek megjelenése volt. Ezek sorában említésre érdemes például többfajta szibériai gyümölcs, a Bajkál-tóból származó halak, vagy a Tatárföldről érkezett finom sütemények. Korábban, a régebbi kiállításokon a repertoárjukban még más termékek szerepeltek. Az orosz élelmiszer-feldolgozás is óriásit lépett előre az elmúlt időszakban. Ma már ígéretes partnerként vásárol tőlünk, és lehet, hogy mi is találunk olyan termékeket – például tengeri halakat –, amelyeket tradicionálisan tőlük vásároltunk, s talán újra vissza lehet hozni azokat import termékként.

Közismert tény, hogy Ön az egyik legismertebb zászlóvivője a magyar termékeknek. Ennek ellenére mégis ellátogatott a McDonald's standjára.

A magyar termékek az őket megillető helyüket foglalják el a McDonald's-nál is, hiszen a legjobb hamburger szürkemarhából készül. Én magam is örülök ennek a kezdeményezésnek.

A McDonald's egy jelentős élelmiszer-alapanyag felvásárló Magyarországon – tojás, zöldségfélék, saláták, sok baromfihús szükségletük van, s ezek beszállítóiként hazai termékekkel vannak jelen magyar gazdák, és a magyar élelmiszeripari cégek a gyorsétterem-láncnál, amely az eltelt immáron negyedszázados magyarországi jelenléte alatt 97 milliárd forint értékben vásárolt hazai alapanyagot üzletei számára. A cél az, hogy ha itt van egy multi-lánc, avagy nagykereskedő cég, akkor itt vásárolja meg az alapanyagait, és lehetőleg ezt vigye el külföldi piacaira is. A McDonald's is így tesz: nálunk vásárol baromfitermékeket, és azt teszi Európa más országai vásárlóasztalára is. Az itt lévő cégekkel jó kapcsolatot kell kialakítanunk, és ki kell használnunk azt a lehetőséget, ami egy ilyen együttműködésben rejlik. Ezért is örülök annak, hogy Magyar heteket tart a McDonald's, más nagy kereskedőlánccal együttműködve.

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/hazai-termeloivel-mutatkozott-be-a-mcdonalds-a-76-omek-on/

Aktuális, és az ágazatot igencsak foglalkoztató kérdés az élelmiszer általános forgalmi adójának csökkentése, amelyet éppen Ön szorgalmazott két évvel ezelőtt. Akkor a kormány ezt a kérdést lesöpörte az asztalról, most viszont sok helyütt hallani, hogy megvalósul. Mi a valós helyzet ezzel kapcsolatban?

Mindig a magyar kormány asztalán volt az előterjesztés, de a megvalósításhoz egy olyan anyagi kondíció, és olyan erő szükséges az országban, amely lehetővé teszi, hogy képesek legyünk megvalósítani az áfacsökkentést. Bízom abban, hogy az idén döntés születik az új áfatörvény elfogadásával kapcsolatban. A miniszterelnökség támogatja az elképzelésünket. A sertés, sertéshús termékek, illetve a baromfihús, baromfihús termékek, tehát az ellátás szempontjából is kiemelkedően fontos húsáruk kerülhetnek kedvezményes áfakulcs alá. Ez jó a vásárlónak is, és felélénkíti az ágazatot is.

Milyen áfakulcsra gondolhatunk ez esetben?

Ötszázalékos áfára tettünk javaslatot, de a végleges döntést természetesen az Országgyűlés hozza meg. A kormány vizsgálja, hogy milyen körben lehetne áfakulcs-csökkentést bevezetni. A szaktárca mindenképpen egyetért abban, hogy a sertés- és baromfihús, valamint a húskészítmények általános forgalmi adójának öt százalékra való csökkentése indokolt.

-Keresztes-

 

Kedvezményekre is jogosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagsági kártyája

Budapest, 2013. szeptember 19. – Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon adta át az első kamarai tagkártyákat, amelyeket a két szervezet együttműködésének eredményeként az OTP Bank készített el.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az OTP Bank által 2013. augusztus 6-án aláírt együttműködési megállapodásban a pénzintézet egyebek között vállalta, hogy az Agrárgazdasági Kamara tagsága részére biztosítja a tagkártyát, amely különböző kedvezményekre jogosít. A tagok számára pénzben is mérhető előnyökkel jár például, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatások esetében az első számú stratégiai partner, az OTP Bank, gyorsított eljárásban nyújt támogatás-megelőlegezési, forgóeszköz-, folyószámla- valamint beruházási- illetve fejlesztési hiteleket. Miután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy a befizetett tagdíjnál nagyobb értékű szolgáltatást nyújtson, más cégekkel is tárgyal a további kedvezményekről, így a tervek szerint olcsóbban juthatnak majd üzemanyaghoz, telefonszolgáltatáshoz, és különféle további, számukra nélkülözhetetlen termékekhez a tagok.


Mint az átadási ceremónián elhangzott, a két szervezet közös célja a magyar agráriumban rejlő kiemelkedő termelési potenciál kihasználása, a vállalkozások maximális segítése.  

Díjnyertes a Cornado adapter

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítás Gépesítési díjának nyertese az elmúlt években több kiállításon is elismert Linamar Hungary Zrt. volt. A budapesti rendezvényen Hegedűs Krisztián, a cég gyárigazgatója vette át a szárzúzóval szerelt Cornado 16 soros kukorica betakarító adapter kifejlesztéséért járó elismerést. Az új fejlesztésű, nagy munkaszélességű termékük elismerését a piacon való egyedülálló jelenléttel és hatékony munkavégzéssel érdemelte ki. Előnyét a nagy áteresztőképességű, megnövelt motorteljesítményű arató-cséplő gépek esetében mutatja meg leginkább. A technológiai újításoknak és méretének köszönhetően, a hatékony munkavégzés mellett jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el.


Két hét leforgása alatt két rangos elismerést is kapott a Fertilia Kft.

A Fertilia Kft. eseményekben gazdag időszakot tudhat maga mögött, hiszen a közelmúltban elnyert Magyar Termék Nagydíj kitüntető cím után az OMÉK Növénytermesztési Díját is átvehették Orbán Viktor miniszterelnök úrtól.

A Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet a saját gyártású és fejlesztésű UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágyacsaláddal érdemelte ki a vállalkozás.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a díjátadón kiemelte: a Magyar Termék Nagydíj a találékonyság és szakértelem jelzése, azok elismerése, akik ismerik és alkalmazzák a kiválóság törvényét, azért dolgoznak, fejlesztenek, hogy jóból kiválóvá váljanak.

„A 2012-es év jelentős mérföldkő volt cégünk életében, mert egy olyan egyedülálló, prémium kategóriás mikrogranulált starter műtrágya gyártását kezdtük meg, mely hiánypótló volt a mai piacon.” – nyilatkozta lapunknak Simon Péter, a Fertilia Kft. ügyvezetője. „Az UMG MICRO termékcsaládunk növényspecifikus tagjainak különlegessége, hogy a gyártás során „talajélesztő” és tápanyagfelvételt segítő szerves anyagokat viszünk be a granulátumszemcsébe, melyek szerves kénnel, szerves kelátkötésű mikroelemekkel gazdagítják a termékeinket.”


A 76. OMÉK-on tíz kategóriában osztották ki a szakmai tudást, innovációt, és minőségi tudatosságot fémjelző elismeréseket, melyek közül a Növénytermesztési Díj kategória győztese a Fertilia Kft. Rizodyne talajaktivátor tartalmú, egyedi összetételű és növényspecifikus Gramix NPK műtrágyacsaládja lett.

„Örömmel tölt el minket, hogy a sokéves kutató- és fejlesztő munkánk eredményét az idei évben kapott rangos szakmai elismeréseink is visszaigazolják. Ezen elismeréseink azonban nem csak saját érdemeink. Nagyban hozzájárultak partnergazdáink is a sikerhez, akik folyamatos visszacsatolásai, műtrágyáinkkal kapcsolatos tapasztalatai komoly hajtóerővel bírnak számunkra. Célunk a Fertilia 22 éves fennállása óta mindvégig az volt, és marad a jövőben is, hogy partnereinknek minőségi műtrágyát, szakmai hátteret, pontos, korrekt ügymenetet biztosítsunk, azaz magas szintű kiszolgálást.” – szögezte le Simon Péter.             

Díjat kapott az OMÉK-on a Framest ConDisc

Az OMÉK-on több díjat is kiosztottak a szervezők a kiállítók, illetve a pályázó kistermelők, kis-, közép- és nagyvállalkozások között. A mezőgazdasági gépesítés kategóriában II. helyezést kapott a Framest ConDisc összecsukható tárcsás lazító. Az eszköz használatából adódó visszajelzések mellett az elért helyezés is jól példázza a FraConDisc sikerét.

Ez a kimagasló helyezés gyártónak és forgalmazónak egyaránt jelentőségteljes elismerés, azonban a kapott díj helyett beszéljenek inkább a tények! A ConDisc a termelési költségek megtakarításának az eszköze. Kombinált munkaeszköz lévén időt, energiát és pénzt spórolhat meg használója a csökkentett menetszámú talajművelésnek köszönhetően. A ConDisc tulajdonképpen a már jól bevált FraDisc 4000 X tárcsa kiegészítése lazítókésekkel. Ez az egyszerű és nagyszerű elgondolás lehetővé teszi a szántóföld mélyebb rétegeinek kondicionálását, lazítását, a felsőbb rétegek aprítását-keverését és végül a művelt réteg lezárását. Elől-hátul 660 mm-es tárcsalapok találhatók 230-as osztással egy 45-ös körtengelyre fűzve, ezzel a megoldással a tárcsalapok a legszárazabb és legnehezebb talajállapotnál is kellően a talajba tudnak hatolni, viszont nem szaggatnak fel nagy hantokat. A V alakban elhelyezett késekre 100, 200 és 300 mm szélességű lúdtalpkapák szerelhetők fel, mint vágócsúcsok, ezzel lehetőséget teremtve az adott talajállapothoz történő legjobb kopócsúcs kiválasztására. További információ

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!