Jogszabály ismertetõ

Agro Napló
Folytatjuk elõzõ számunkban – a mezõgazdasági gépek közúton történõ közlekedésérõl – elkezdett ismertetõnket.

15. Fődarab (motor, alváz) sérülés, csere esetén mi az eljárás?

Típusazonos motorcsere esetén a Rendőrhatóság jegyzi be a változást (eredetvizsgálat szükséges). Nem típusazonos motorcsere, ill. alvázcsere esetén átalakítási engedélyezési eljárást kell lefolytatni: kérelem a területi közlekedési felügyelet felé – átalakítási engedélydíj (jelenleg 9500,-Ft) befizetése – alvázcsere esetén a cserélendő alváz bemutatása – engedély – mûszaki vizsga – eredetvizsgálat – Rendőrhatóság.

16. Átfestés, szín, módosításkor mi a teendő? Több eltérőfajta szín felvitele esetén (motorház, vezetőfülke, alváz, kerékfelni) melyik az alapszín?

A színváltozást a Rendőrhatóságnál be kell jelenteni. Több színû jármû esetén a domináns színt kell rögzíteni, de lehetőség van a forgalmi engedélybe két szín egyidejû rögzítésére is.

17. MTZ traktorok két főre levizsgáztathatók-e, ha igen, mi kell hozzá?

Igen, ha teljesülnek az alábbi feltételek: A mezőgazdasági vontató és a lassú jármû zárt vezetőfülkéjét és utasterét úgy kell kialakítani, hogy a balesetmentes be- és kiszállást lehetővé tegye, továbbá a benne ülőknek összeütközés, illetőleg felborulás esetén is védelmet nyújtson. A vezető- és utasüléseket úgy kell kialakítani és rögzíteni, hogy biztonságos ülést tegyenek lehetővé és a vezetőülés a vezető részére biztosítsa a kényelmes és biztonságos vezetés lehetőségét. A mezőgazdasági vontató vezetőülésének különállónak kell lennie. A jármûvek állítható üléseit és az ülések állítható ( dönthető) háttámláját úgy kell kialakítani, hogy beállított helyzetben önmûködően reteszelődjenek.

A mezőgazdasági vontató üléseit rögzítőövvel kell ellátni. A rögzítőövet csak az öv rögzítésére szolgáló elemekhez szabad csatlakoztatni.

18. Erőgépekre, pótkocsira kell- e feliratozni ( keréknyomás értéke, tulajdonos adatai, légfék, max. sebesség, funkciók, stb.)?

Ha a fékrendszerek helyes mûködése a jármûvezető részéről – a vezérlőszervek mûködtetésén, az ellenőrző mûszerek figyelemmel kísérésén és a pótkocsi fékcsatlakozó vezetékeinek összekapcsolásán kívül – egyéb tevékenységet is igényel (pl. pótkocsi fékcsatlakozóhoz tartozó elzárócsapok mûködtetése), a vezetőülés közelében a vezető által jól látható helyen az e kötelezettségekre utaló magyar nyelvû figyelmeztető feliratot kell elhelyezni.

Ha a fékrendszerek helyes mûködése a jármûvezető részéről – a vezérlőszervek mûködtetésén és a pótkocsi fékcsatlakozó vezetékeinek az összekapcsolásán kívül – egyéb tevékenységet is igényel (pl. fékerőhatároló kézi állítása) a pótkocsi homlokfalán, a kapcsolófejek közelében, jól látható helyen az e kötelezettségekre utaló magyar nyelvû figyelmeztető feliratot kell elhelyezni.

A jármûre felszerelt gumiabroncs méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell felelnie a jármû vonatkozó adatainak. Téli mintázatú gumiabroncsot szabad felszerelni a jármûre abban az esetben is, ha annak sebességhatára alacsonyabb a jármû legnagyobb sebességénél. Ebben az esetben a jármû vezetőfülkéjében a gumiabroncs megengedett sebességére utaló feliratot kell elhelyezni.

Az M1 és az N1 kategóriájú jármûvek kivételével a gépkocsin, a személygépkocsi és a motorkerékpár pótkocsija kivételével a pótkocsin, továbbá a mezőgazdasági vontatón és a lassú jármûvön minden kerék közelében (pl. a sárvédőn) fel kell tüntetni az adott kerék gumiabroncsára előírt nyomást (nyomáshatárokat).

19. Pótkocsin szállíthatók-e személyek?

Mezőgazdasági vontatóval egy személyszállításra berendezett pótkocsi vontatható. Más jármûvel ilyen pótkocsi nem vontatható.

20. MGV, lassújármû átalakítása

20.1 A 65 kW (88,4 LE) motorteljesítményt és 6000 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó mezőgazdasági vontató átalakítható lassú jármûre.

20.2 A Közlekedési Főfelügyelet a típusbizonyítványban kérelemre lassú jármûnek minősítheti az olyan jármûvet, amely képes önerejéből sík úton 25 km/h-nál nagyobb sebességgel haladni, de nem közúti közlekedés céljára készült. Ebben az esetben a jármûtípus megengedett legnagyobb sebességét a típusbizonyítványban – legfeljebb 25 km/h értékben – meg kell határozni. Az ilyen jármûtípushoz tartozó minden jármûvet be kell mutatni a területi közlekedési felügyeletnél forgalomba helyezés előtti vizsgálat céljából és a megengedett legnagyobb sebességet a jármû igazolólapján fel kell tüntetni.

A Közlekedési Főfelügyelet a típusvizsgálat, a területi közlekedési felügyelet forgalomba helyezés előtti vizsgálat vagy az időszakos vizsgálat során kérelemre mezőgazdasági vontatónak minősítheti az olyan lassú jármûvet, amely a mezőgazdasági vontatóra meghatározott mûszaki feltételeknek megfelel.

20.3 A 25 km/h sebességnél nem nagyobb végsebességû (típusbizonyítvánnyal rendelkező) mezőgazdasági vontató – az üzembentartó írásbeli kérelmére – lassújármûvé minősíthető. Az ilyen jármûveknél a típusbizonyítvány kiadási eljárás során a mezőgazdasági vontató fajtamegjelölés a típusbizonyítványt kérelmező kérésére, a pótkocsi vontatásához fûződő lehetőségek kihasználására történt. Mivel a jármû díjköteles átminősítése során semmiféle mûszaki beavatkozásra sor nem kerül, átalakítási engedélyezési eljárást lefolytatni nem kell.

A lassújármûvek igazolólapjára rá kell írni, “megengedett legnagyobb sebesség 25 km/h.”

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?