Miért ellenőrzött az ökológiai gazdálkodás?
Az ökológiai vagy biogazdálkodás nem egyénileg, önkényesen meghatározott termelési módszer. A termelés és termékek feldolgozása nemzetközileg egységes követelmény rendszer szerint történik, és mindezt egységes módon ellenőrzik is. A nemzetközileg egységesített szabályok biztosítják az áruk akadálytalan forgalmát.
Milyen szabályok alapján történik a termelés és ellenőrzés?
Az ökológiai gazdálkodás nemzetközi alapját az IFOAM (Organikus Gazdálkodók Nemzetközi Szövetsége) Alapfeltétel-rendszere alkotja. Ez egy társadalmi szervezetek által elfogadott követelmény rendszer. Az IFOAM tagja minden jelentősebb civil szervezet, aki az ökológiai gazdálkodással foglalkozik, ezért a nemzetközi elismertsége nagy.
A privát feltételrendszereknél is fontosabb nemzetközi norma az EU 2092/91 rendelet (EU-ÖKO-RENDELET). Ez jogszabály, amelynek betartása felett az állam őrködik, és mindenkire kötelező, aki ökológiai termékeket termel, feldolgoz vagy importál. A rendelet pontosan meghatározza az ellenőrzési rendszert.
Az EU 2092/91 rendelettel összhangban hazánk is kidolgozta saját öko-jogszabályát, amely a 140/99 sz. kormányrendelet, és a 2/2000 FVM-KöM együttes rendelet. Aki ökológiai termékeket értékesítési céllal előállít, feldolgoz, vagy importál, annak meg kell felelni e jogszabályok követelményeinek.
Minek kell megfelelni egy magyar biogazdának?
- a 140/99 sz. kormány és a 2/2000 FVM-KöM e. rendeleteknek, amelyek megfelelek az EU 2092/91 rendeletnek
Milyen szabályoknak lehet még megfelelni?
- Egyéb privát felté telrendszereknek, amelyeket valamilyen termelői szövetség ad ki (pl. Nemzetközi Demeter Szövetség), és az állami szabályoknál szigorúbbak. Ez lehetővé teszi az adott szervezet védjegyének használatát, amely sok esetben kedvezőbb értékesítési lehetőségeket biztosít.
Mikor lesz a termék öko termék?
Az ökológiai gazdálkodás átállási időszakkal kezdődik (szántóföldi növények esetén 2 év; ültetvények esetén 3 év). Az átállási időszak alatt ökológiai termék még nem értékesíthető, de a jelölésben utalni lehet arra, hogy a termékeket az ökológiai gazdálkodásra való áttérés időszakában állították elő. A termelési előírásokat már az átállás alatt is maradéktalanul be kell tartani.
Milyen fontosabb szabályokat kell a termelés során betartani?
Tilos a mûtrágyák használata, helyette a talaj termékenységét az alábbi módszerekkel kell fenntartani:
- vetésforgó alkalmazása, amely tartalmaz pillangósvirágúakat, a mélyen és sekélyen gyökerező növények váltják egymást;
- amennyiben a klimatikus viszonyok lehetővé teszik z öldtrágyák alkalmazása;
- saját gazdaság szerves hulladékai komposztálva vagy komposztálás nélkül;
- ha növények tápanyagigénye a fenti módszerekkel nem elégíthető ki úgy az kiegészíthető extenzív gazdálkodásból származó istállótrágyák és ásványi anyagok használatával.
Tilos a szintetikus növényvédőszerek használata, kártevők és kórokozók elleni védekezést az alábbi módon kell megoldani:
- vetésforgó alkalmazása;
- megfelelő fajtaválasztás;
- biológiai védekezés; a kártevők természetes ellenségeinek élőhelyének védelme, kialakítása, hasznos szervezetek betelepítése
- természetes növényvédőszerek alkalmazása (pl. ásványi kén, növényi kivonatok)
Tilos a gyomirtók használata, a gyom szabályzás alábbi módjai lehetségesek:
- vetésforgóban a kapások é s gabonafélék megfelelő aránya;
- okszerû talajmûvelés;
- mechanikai és termikus gyomszabályzás;
Tilos a genetikailag módosított szervezetek vagy azok származékainak használata.
Hogyan épül fel az ellenőrzési rendszer?
A ökológiai gazdálkodás ellenőrzési rendszerét az ellenőrző hatóság koordinálja .
Az ellenőrző hatóság feladatai a következők:
- az ellenőrző szervezetek mûködésének engedélyezése (elismerés);
- a mûködés (szakmai, etikai) felügyelete;
- kapcsolattartás más országok ellenőrzési rends zerével.
Az ellenőrzést olyan szervezetek (egyesület, vállalkozás) végezhetnek, amelyek az alábbi követelményeknek megfelelnek:
- megfelelő szakmai ismerettel és gyakorlattal rendelkeznek;
- függetlenek, pártatlanok;
- az ellenőrzéseiket dokumentált el járások alapján végzik.
Az ellenőrző szervezetek termelővel kötött szerződés alapján végzik az ellenőrzést, és megfelelés esetén azt tanúsítvánnyal igazolják.
Milyen előnyökkel jár az ökológiai gazdálkodásra való áttérés?
Társadalmi előnyök
- Csö kken a mezőgazdasági termelés környezetszennyezése
- Hozzájárul a természetvédelemhez, a kultúrtáj megőrzéséhez
- Helyi erőforrásokat használ, növeli a vidéki közösségek megtartó erejét
- A helyi munkaerő foglalkoztatásával javítja a vidéki életkörülmé nyeket
- A lakosságot egészséges élelmiszerekkel látja el, ezzel hozzájárulva az egészség megőrzéséhez
Egyéni előnyök
- A gazdaságnak csökken a függése az ipari nyersanyagoktól
- A gazda szakmai felkészültsége hatékonyan konvertálható gazdasági előnnyé
- A vetésforgó és a megelőző növényvédelem alkalmazása csökkenti a termelési költségeket
- A biotermékek ára átlagosan 30-50%-al magasabb mint a hagyományos termékeké
- A biotermékek piacán nem figyelhetők meg olyan szélsőségek, mint a konvencionális termék ek esetén
- Nyugat-európában a legtöbb terméknek keresleti piaca van
Dér Sándor
ügyvezető
Hungária Öko Garancia Kft.