A bazsalikom (Ocimum basilicum) termesztése

Agro Napló
A kerti bazsalikom közkedvelt, régóta hasznosított, illóolajat felhalmozó gyógy- és fûszernövény. Származási helyének megfelelõen meleg- és fénykedvelõ. A majorannáéhoz hasonló környezeti igénye miatt e két fajt közös termõtájon, Kalocsától délre és Tolna megyében termesztik. Magjának optimális csírázási hõmérséklete 18-20 oC, a tenyészidõszak során jelentkezõ átmeneti lehûlések hatására fejlõdése lelassul. Kielégítõ fejlõdéséhez 500-550 mm csapadékra és közel 1500 napfényes órára van szükség. A bazsalikom termesztésére csak gyorsan melegedõ, jó vízgazdálkodású, tápanyaggal jól ellátott, középkötött barna homok, homokos vályog, valamint a Duna menti öntéstalajok alkalmasak.
Az 1959-ben elismert és azóta leromlott ´Keskenylevelû´ (1959) fajtán kívül jelenleg egy külföldi származású, többéves szelekcióval feljavított, középnagy levélméretû változat található a termesztésben. Elterjedtek még nagy, fodros levelû, lilás és sötétlila színû forma- és színváltozatok (pl. `Opal`, `Lemon`, `Holland`). Legjobb előveteményei a kapásnövények. A szerves trágya utóhatását is jól hasznosítja, így közvetlen istállótrágyázása nem indokolt. A hazai termesztésben alaptrágyaként az őszi talajmûveléskor 35-40 kg/ha nitrogént, 55-70 kg/ha foszfort és 60-80 kg/ha káliumot, a tavaszi talajelőkészítéskor 30-40 kg/ha nitrogént, valamint az első vágás után további 40-50 kg/ha nitrogént juttatnak a talajba. A bazsalikomot állandó helyre vetéssel szaporítják, melynek előfeltétele a jól előkészített vetőágy. Ehhez az őszi mélyszántást követő tavaszi talajmunkákkal a magvak vetéséhez optimális, ülepedett, aprómorzsás szerkezetû, kertszerûen elmûvelt talajfelszínt kell kialakítani. A vetés ideje -a talaj felmelegedésétől függően- április vége, ill. május első napjai. A sortávolság 40-50 cm, a vetés mélysége 0,5-1,0 cm, a vetőmagszükséglet 3-4 kg/ha. A vetést hengerezés követi. A kelés utáni növényápolás a mechanikai gyomirtásból (sor- és sorközkapálás) és a tőszám beállításából (ritkítás) áll, ami folyóméterenkénti 6-7 db növényt jelent. Kémiai növényvédelemre a hazai gyakorlatban eddig nem volt szükség. A föld feletti virágos, leveles hajtás a tenyészidőszakban kétszer vágható. Az első vágásra rendszerint július közepén, a virágok megjelenésekor kerül sor. Későbbi vágással csak gyengébb minőségû (magvakat is tartalmazó) drogot lehet előállítani. Másodszor vágni az új hajtások virágzásakor, de feltétlenül a korai fagyok beállta előtt kell. Kézzel vagy kaszálvarakodó géppel takarítják be. A hajtásokat minden esetben az első elágazás fölött kb. 6-8 cm magasságban vágják le. A levágott növényanyagot max. 40 oC-on szárítják, morzsolják, tisztítják és tárolják. A morzsolt termék tartósan nem tárolható, mert ilyenkor jelentős illóolaj-veszteséget szenved, ezért a morzsolást közvetlenül a felhasználás előtt ajánlatos elvégezni és aromavédő csomagolást alkalmazni. A morzsolt drogból (Basilici herba) 1,5-2,0 t/ha, illóolajból (Aetheroleum basilici) 8-10 kg/ha várható.
Pluhár Zsuzsanna
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos élelmezési válság fenyeget

Súlyos élelmezési válság fenyeget

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) egy lehetséges élelmezési vál...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!