Tavaszi munkák a biokertben

Agro Napló
Több éves tapasztalatból tudom, hogy a biokertész soha sem pihen! Amíg a természet téli álmát alussza addig a biokertészek környezetvédelmi, biogazdálkodási tanfolyamokon civil szervezeti összejöveteleken vesznek részt. Szakkönyveket, folyóiratokat, katalógusokat olvasnak, és bizony most már rendeleteket (140/1999 (IX.3.) Kormányrendelet és 2/2000 (II.18.) FVM-KÖM együttes rendeleteket) és a biogazdálkodás feltételrendszerét is tanulmányozniuk kell!
Ilyenkor keresik meg biokertész társaikat, kicserélik tapasztalataikat, esetleg megbeszélik termékeik közös értékesítését, hiszen erre az év folyamán már nemigen lesz idő!
A következőkben elsősorban arra szeretném felhívni a figyelmet, ami eltérő az általában kertészkedők és a biokertészeti termékeket termelők, értékesítők között. Az eredményes ökológiai kertészkedéshez feltétlenül szükséges:
- Az ökológiai szemléletmód (pl: fogékonyság a természeti folyamatok megértésére, tolerancia, odafigyelés a természeti és társadalmi környezetre, hatékonyságra és nem a maximumra való törekvés, stb.).
- Komoly szakmai ismeretanyag (pl: nem használhatók a szintetikusan előállított növényvédő szerek, a különböző természetes permetlevek készítése, használata, vagy komposztálás külön ismeretet kíván stb.).
- Nagyon lényeges a fent említett rendeletek alapján az egész termelési folyamat átlátható adminisztrációja a termelő és az arra betekinteni jogosult szervezetek számára. - Érvényes őstermelői regisztráció és egy ökológiai gazdálkodást ellenőrző szervezettel kötött szerződés. - Az előbbiekből adódóan a biokertésznek mire a tavaszi munkákat elkezdi, az alábbiakkal kell rendelkeznie: - Ültetvény-, vetésforgó terv - több évre (3-5 év). - Éves vetésterv melyből konkrétan kitûnik az elővetemény.
- A talaj tápanyag-utánpótlására felhasznált anyagok nyilvántartása, és a származásukat igazoló dokumentumok. - A szaporítóanyagok, vetőmagvak származását bizonyító bizonylatok (számlák, tasakok stb.), az estleges csávázott vetőmagok használatát igazoló illetve engedélyező dokumentumok.
Eltérések a biokertészek és a hagyományosan kertészkedők tavaszi munkáiban:
1.) Talajmûvelés:
- feltételezzük, hogy az őszi talajmunkákkal figyeltünk a kíméletes, a termőréteg fokozatos növelését célzó, de a talaj mikrobiológiai életét nem veszélyeztető ásásra, lazításra, talajtakarásra,
- megfelelő mennyiségû és minőségû szerves anyag (trágya, komposzt ásványi anyagok, elővetemény-maradvány, zöldtrágya növény, stb.) bedolgozására.
2.) Vetés: A tavaszi talajmûvelés egybeesik a kora tavaszi növények vetésével. Itt is a kíméletesség a fő szempont. Kijuttathatunk még talajfertőtlenítés céljából fahamut, keverhetünk a felső rétegbe komposztot. Köztudott, hogy a mûtrágya használata tilos! A biokertész az egyéb szempontokat is figyelembe véve törekszik a helyes időben történő vetésre, a talaj nedvességtartalom megőrzésre. Az egyöntetû keléssel, vetések kezdeti gyors fejlődésével megelőzhetjük sok kártevő kártételét. Sokan alkalmazzák a biodinamikusan kertészkedők úgynevezett "Vetési Naptárát". A biokertésznek feltétlenül be kell tartani a vetésforgó szabályait:
- vessünk minél többféle növényt,
- váltogassuk a mélyen és sekélyen gyökerező fajtákat, - vegyük figyelembe az előveteményt, a trágyázottság mértékét (melyik növény milyen tápanyag-ellátottságú talajt igényel),
- alkalmazzunk növénytársításokat, fûszer-, gyógy- és dísznövények is kerüljenek a kultúrnövények közé. (Ezek segítik egymást a növekedésben, fejlődésben, színükkel és illatanyagaikkal megzavarják a kártevőket, ugyanakkor odacsalogatják a hasznos szervezeteket (lebegőlegyek, fûrkészdarazsak). A büdöske, sarkantyúka, körömvirág stb. nem nélkülözhető a biokertben.),
- lényeges a vetőmagvak fajtája, minősége stb. - a palántanevelést, ültetést szintén a biotermesztés szabályai szerint kell elvégezni.
Az évelő ültetvények, gyümölcsösök tavaszi ápolásánál az alábbiakra kell törekedni:
- A sokféleséget is alkalmazzuk ahogy a régi gyümölcsöskertekben, ahol a díszfák, cserjék is megférnek!
- A metszést és a lemosó permetezést ugyanolyan körültekintően és szakszerûen kell elvégezni mint a hagyományos ültetvényekben. Ami több lehet a madárodúk ellenőrzése, a fák tányérjába komposzt juttatása, védőnövények vetése (vigyázni a fák gyökerére!), hernyófogók, fülbemászófészkek kihelyezése. Szín és illatcsapdák megrendelése.
Egyéb teendők a biokertben:
- A komposztkazlat ellenőrizzük, ha szükséges forgassuk át. Jelöljük ki az új kazal helyét.
- A gyepet, a kerti tavat tegyük rendbe, ha van olyan része kertünknek amelyet természetes formájában hagytunk meg, járjuk át, győződjünk meg arról, hogy a sünöknek, siklóknak, békáknak megfelelő- e az élettér nem károsodott-e stb.
- Készítsük elő az edényeket melyekbe a különféle permetlének valót áztatni, tárolni tudjuk. Tartsuk kéznél és naprakészen a permetezési naplót és az ellenőrző szervezet által kért dokumentumokat, igazolásokat.
A biokertészeti praktikákról lehet olvasni:
- -Geoff Hamilton: Az élet kertje. A biokertészet kézikönyve
- -Marie-Luise Kreuter: Biokert
- O. Schmid- S. Hengeller: Szelíd növényvédelem
dr. Tóth Sándorné
okl. agrármérnök
Hungária Öko Garancia Kft
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szántóföldi vetésváltás 2023-tól

Szántóföldi vetésváltás 2023-tól

Az idei nyáron számos termelőnek az aszály jelentette nehézségek határozzák meg az életét. Ugyanakkor az előretekintés és a tervezés érdekében indokol...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!