BOGBALLE mûtrágyaszóró berendezések

Agro Napló
A BOGBALLE mûtrágyaszóró gépek kialakításuk, és a végzett munkájuk alapján a XXI. század precíziós mezõgazdasági termelés berendezései. Három típus öleli fel a szántóföldi növénytermesztés különbözõ nagyságrendjeihez szükséges berendezéseket, melyeket a nagyfokú változtatási lehetõség jellemez, de a precíz munkavégzése állandó.
A három típus közös ismertetői a dupla szóró tányér változtatható forgásiránnyal. Ezáltal szélekre, kezdő sorokra a kijuttatás mennyisége és minősége nem hagyhat kívánni valót. A mûködésük közös jellemzője, hogy mind a két tányér a hatásos szórás távolság kétszeresét szórja, de a kijuttatás mennyisége úgy lesz a valóságnak megfelelő, hogy a fordulók csak az egyszeres távolságúak. Így minden pont, oda és visszajáráskor összesen négyszeri szórást kap, amely a pontosságot növeli. Ez a szórási koncepció a TREND SYSTEM, amely forradalmian új megoldás, ami minden BOGBALLE berendezés sajátja. Korrózió és festési technológiája a legmodernebb autógyártási megoldásokkal veszi fel a versenyt.
BOGBALLE M 1 TREND típus függesztett berendezés, amely 450 literes alapkivitele, 700, 950, és 1200 literes nagyságokra növelhető. Munkaszélessége 10-15 méter. A munkafolyamat megkezdése a tralttor fülkéjében elhelyezhető hidraulikus nyitó-záró szerkezettel lehetséges. Mennyiségi beállításhoz a gyártómû tapasztalati táblázatai adnak információt, amely a lapátok helyzetével, a nyitás nagyságával, stb. szabályozható. Ez a gép a kis és középgazdaságok berendezése, melynek teljesítményigénye 60-80 LE. BOGBALLE EX TREND 1.000 literes függesztett alapkivitelről indulva 300 literes lépcsőkben 2.500 literig növelhető, míg a 2.800 literes változata már vontatott kivitelû. Munkaszélessége 12-18, 20-24, 30-36 méter, amely különböző kialakítású szórólapátok felszerelésével érhető el. A mennyiségi beállítást a gyártómûi adatokon és hidraulikus szerkezeten kívül, opcióként a CALIBRÁTOR 2003 fedélzeti számító berendezés végzi. A vezető fülkéből a CALIBRÁTOR 2003 mûködtetésével szabályozható, és ellenőrizhető a tápanyag mennyiségi kiszórása. A kiszórás mennyisége független a traktor haladási sebességétől, radar vagy senzor segítségével kapja az információt, amihez a kifolyási nyílást szabályozza. Minden mûtrágyához az átfolyási sebességet kalibrálni kell, egy programot kell lefuttatni. A berendezés használható információkat ad a mûtrágyaszórás körülményeiről: haladási sebesség, tartályban lévő anyag mennyisége, beszórt terület nagysága. Innen szabályozható a szórás kezdete és vége, valamint az alapbeállítások, és a változó mûtrágya minőségekhez szükséges kalibrálási folyamatok.
BOGBALLE EXW TREND az előző berendezés tovább fejlesztett változata. Tudja azokat a megoldásokat, mint az elődje az EX kivitel. Mássága a tartály váz szerkezetébe beépített feszültség mérő bélyegek, melyek a mûtrágyaszóróban lévő kiszórandó anyag mennyiség mindenkori súly meghatározását végzik. Természetesen a CALIBRÁTOR 2003 számítógép itt már alaptartozék, ami +/- 1 % kijuttatási, és beavatkozási pontosságot tud produkálni, felhasználva a vázszerkezetből érkező állandó információkat. A berendezés kapcsolható a GPS mûholdas kommunikáló rendszerhez. Pontos adatbevitel, és mûszaki és technikai háttér biztosításával a mûtrágyaszórás precíz volta valósítható meg. Az EX és az EXW változatok opcióként takaró ponyvával, közúti világító eszközökkel, stb. szerelhetők. A berendezések közép és nagygazdaságok gépeik, teljesítmény igényük a tartály térfogat arányában a 80-140 LE-ös traktorok kategóriáit igénylik. BOGBALLE EXW TREND berendezés 1999-ben folytatott összehasonlító vizsgálaton felülmúlta vetélytársait. Hazánkban az utóbbi években történő elterjedése is híven mutatja, hogy a magyar mezőgazdaságban is igény a mûtrágyaszórás precíz szabályozhatósága.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara International ASA norvég tulajdonú világcég, amely magyar érdekeltsége, a Yara Hungária Kft. révén 2008 óta van jelen hazánkban, és magas színv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?