A kalcium szerepéről
a talajban és a növényben

Agro Napló
A  talaj meszezésének célja a lúgosan ható kalciumvegyületek által a talaj kémhatását savas irányba eltoló folyamatok ellentételezése. A talaj természetes folyamatai közül a szerves anyag ásványosodása során a fulvo-, ill. huminsavak képződése savanyítja a talajt. Ezenkívül a fiziológiailag savasan ható műtrágyák (pl. ammónium-szulfát), vagy a már eleve szabad savakat tartalmazó műtrágyák, mint a szuperfoszfát, csökkentik a talaj pH-értékét. Jól példázza a fiziológiailag savanyító műtrágyák hatását, hogy a Bad Lauchstädt-i tartamkísérletben (Németország egyik legjelentősebb tartamkísérlete) az ammónium-szulfát 30 évig tartó folyamatos használata következtében 6,8-ról 4,8-ra csökkent a talaj kémhatása (Forrás: Ansorge, 1987.). Kísérleti eredmények alapján a következő sorrendben csökken a talaj optimális (semleges közeli) kémhatásának fontossága: cukorrépa, takarmányrépa > tavaszi árpa > vöröshere > rozs, burgonya. Cukorrépa esetében 27%, tavaszi árpa esetében 23%, vöröshere esetében 18%, rozs esetében pedig 5-6% lehet a túl savas talaj pH miatti termésdepresszió (Forrás: Schilling, 2000.). 

A mészszükséglet meghatározására Schachtschabel a következő eljárást dolgozta ki: először megmérjük a kémhatást a talajmintához 0,01 M CaCl2 oldat hozzáadásával készült szuszpenzióból (ez a kiindulási pH-érték), majd 1,5 M Ca-acetát oldat hozzáadása után újból megmérjük a kémhatást (ez a végső pH-érték). Ezt követően empirikus táblázatokból kiolvasható az optimális pH-érték eléréséhez szükséges CaO-szükséglet (ld. 1. táblázat). Pl. ha egy talaj kiindulási pH-értéke 5,5, végső pH-értéke pedig 6,4 és 6,5 pH-értéket szeretnénk elérni, 3,5 t/ha CaO kijuttatása szükséges.


1. táblázat: pH 6,5 eléréséhez szükséges CaO mennyisége (t/ha) a

kiindulási és a végső pH-érték függvényében (VDLUFA, 1991.)

Érdekes a továbbiakban egy másik módszert is ismertetni a talaj optimális kémhatáshoz szükséges kalciumigénye meghatározása céljából. Kerschberger és Richter (1982) kidolgozták a főbb szántóföldi növények pH-optimumát a talaj humusztartalma és fizikai félesége függvényében (2. táblázat), valamint összefoglalták a talaj kémhatása és humusztartalma függvényében az optimális kémhatás eléréséhez szükséges CaO mennyiségét (3. táblázat).


2. táblázat: optimális pH-értékek a talaj humusztartalma és fi zikai

félesége függvényében (Kersachberger és Richter, 1982.)

A meszezés azonban nem csupán a kémhatás kiegyenlítése szempontjából jelentős, ugyanennyire fontos, hogy gyarapítja a talaj kalciumtartalmát. Egy átlagos termés betakarításával a talajból kivont kalcium mennyisége 15–80 kg/ha között alakul, pillangósvirágúak esetében azonban ez az érték akár 300 kg/ha is lehet. Nagy mennyiséget tehet ki a kalciumkimosódás is, ez elérheti akár a 200 kg/ha mennyiséget.


 3. táblázat: az optimális kémhatás eléréséhez szükséges CaO mennyisége (t/ha) (Kerschberger, 1987.)

Noha nem áll rendelkezésre elérhető pontos nyilvántartás a Magyarországon az egységnyi területre jutó meszező anyag felhasználásról, a gyakorlati benyomások egyértelmű képet festenek abban a vonatkozásban, hogy ez messze elmarad a kívánatos szinttől. Mivel a legjelentősebb ilyen anyag a cukorgyári mésziszap, ennek korlátozott elérhetősége meghatározó oka ennek a helyzetnek.

A kalcium szerepe:

- sejtfal és szövetek stabilizálása,

- a gyümölcsfal felépítése,

- segíti a tápelemfelvételt, mind a gyökéren keresztül, mind pedig a növényen belüli tápelemáramlást,

- szükséges a gyökérnövekedéshez,

- segíti a szemképződést.

Hiánytünetei:

- visszamaradás a gyökérfejlődésben,

- sok gyümölcsön és zöldségen küllemi rendellenességek megjelenése,

- virág- és rügyhullás,

- deformált levelek és termés,

- rügyelhalás.

A hiányt erősítő tényezők:

- savas talaj pH,

- homoktalaj,

- magas talaj Al-tartalom,

- szárazság.

Forrás: YaraVita Plant Nutrient Deficiences. Yara North America.

A kalciumot a gyökér veszi fel és szállítja a növényben a párolgási irányt követve. Így amikor a termés már az érési szakaszban van, csak csekély mennyiségű kalcium jut el ide, hiszen az a sokkal többet párologtató levelekbe kerül.
A termésnek szüksége van viszont a kalciumra, mert hiánya gyengébb héjat és a piacosságot is rontó hiánytünetek megjelenését eredményezi. Ilyenkor levéltrágyázás útján kell kijuttatni a kalciumot, amit a gyümölcsök héjukon keresztül is fel tudnak venni. Ez a gyakorlat jól ismert lehet az alma-, ill. szőlőtermesztésből.

Benedek Szilveszter

A cikk szerzője: Benedek Szilveszter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!