2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Környezetkímélõ és gazdaságos napraforgó deszikkálás Zopp-al

Agro Napló
A magyarországi éghajlati körülmények között a nagy olaj- és fehérjetartalmú növények biztonságos termesztés technológiájának részévé vált az állományszárítás. A napraforgó, repce, borsó, szója, maglucerna közös biológiai tulajdonsága az elhúzódó virágzás és érés. Különösen a napraforgó az elhúzódó érési folyamat során a korábban beérõ kaszatok az érési folyamata végére túlérettek lesznek és a természetes szóródás, madár-, rágcsáló- és szélkárosítás révén veszendõbe mennek.
Az elhúzódó érési folyamat során a nagy valószínûséggel fellépő esős időjárás a termésben igen súlyos minőségromlást is okozhat. További nehézséget ad a betakarítás. A fokozatos érés miatt a legkorábban beért (legértékesebb) kaszatok a legkíméletesebb betakarítás ellenére is kiszóródnak. Ugyanakkor a növény vegetatív részei (egyes hibridek esetében ez különösen jellemző lehet) a termés beérésének idejére nem száradnak le. Így a betakarítás során a termény visszanedvesedik, növényi részekkel szennyeződik, nehezíti és időben is megnöveli a betakarító gépek munkáját. Tovább nő a termésveszteség, és igen jelentős lesz a szárítási és tisztítási költség is.
A napraforgó deszikkálása tehát olyan ráfordítás, ami többszörösen megtérül. Elhagyása nem csupán többlet-jövedelem kiesést okoz, hanem megnehezíti a betakarítási és egyéb munkák szervezését is.
Az idei esztendőben a napraforgó vetése, kelése, kezdeti fejlődése óta uralkodó aszályos időjárás tovább fokozta a növényállomány táblán belüli természetes heterogenitását. Napjainkban a napraforgótáblákat vizsgálva gyakran találunk a már teljes virágzásban lévő egyedek mellett foltokban, a fejlődésben erősen visszamaradt növényeket is.
Ebből következik, hogy az idén az egyenletes beérlelés érdekében még fokozottabban szükség lesz az állományszárításra és annak pontos, szakmailag jól megfontolt időzítésére.
Az Aventis környezetkímélő deszikkáló szere, a Zopp, a deszikkálás minden követelményének maradéktalanul megfelel. Melyek e készítmény fontosabb tulajdonságai?
A Zopp kíméletesen szárít.
A magvak utóérése biztosított, így a termés beltartalmi értékei javulnak. (Vetőmagtermesztők számára teljesen biztonságos.) A kíméletes szárítás eredményeként a magvak nem szóródnak el, így rendkívül kis mértékûre csökken a természetes és a betakarító gépek által okozott termésveszteség. Jóllehet a növények teljesen elszáradnak, a Zopp hatásmechanizmusának köszönhetően a szárak nem válnak törékennyé, rugalmasak maradnak.
A Zopp egyben totális gyomirtó is.
A kultúrnövényt és az esetleg jelen lévő gyomokat kivétel nélkül leszárítja, melyek nem nehezítik a betakarítást, nincs visszanedvesedés, ezáltal jelentősen csökken a szárítási és tisztítási költség.
A Zopp 8-14 nap alatt fejti ki hatását.
Jelentős mértékben csökken a madárkár és az esős időjárás fellépése is kevésbé valószínû az érés során. Amennyiben mégis bekövetkezne, jóval kisebb károkat okoz, mint a Zopp-pal nem kezelt állományban.
A Zopp-pal kezelt állomány egyszerre érik.
Így a betakarítás ideje pontosan tervezhető.
A Zopp környezetkímélő.
Gyorsan lebomlik semleges molekulákra, a talajból nem mosódik ki, a hasznos élőlényekre nem veszélyes, a felhasználóra teljesen biztonságos.
A Zopp gazdaságos.
Az alkalmazásával elérhető nyereség többszöröse a ráfordításnak.
A Zopp ötvözi az érésgyorsítás és a deszikkálás előnyeit. Biztosítja a magvak tökéletes beérését a fajtára jellemző legjobb beltartalmi mutatókkal, mindezt a kultúrnövény és az esetleg jelenlévő gyomnövények egyidejû leszárításával.
A Zopp alkalmazásának előnyei. Az érés, leszáradás az időjárástól függetlenül meggyorsul. Jelentősen csökken a madárkár, megelőzhető a tányérrothadás.
A Zopp fokozatosan szárít, az állomány fokozatos, 8-14 napig tartó elhalása, leszáradása biztosítja a kaszatok utóérését. A termés beltartalmi értéke javul, az állomány és az esetleges gyomok tökéletesen leszáradnak. A szár és tányér bélanyaga teljes mértékben megszárad.
Már 35-40 %-os kaszatnedvességtől kezdődően kijuttatható, így rendkívül heterogén táblán is garantálja a termés jó minőségét, a minimális veszteséget és a könnyû betakaríthatóságot.
A száraz állománynak köszönhetően javul a betakarítógép teljesítménye. A betakarított termés szárazabb és tisztább. A szárítási és tisztítási költség alacsonyabb lesz.
A Zopp szárító hatása egyedülállóan kíméletes. A növény bár száraz, nem törik pattanva, a tányér nem „terül ki”. A szemek nem lazulnak meg a tányéron. Ezáltal a Zoppal kezelt napraforgó betakarításkori szemvesztesége rendkívül kicsi.
A Zopp-pal történő állományszárítás rendkívül gazdaságos eljárás. A Zoppozás nem csak csapadékos évjáratban és felgyomosodott állományban jelent gazdasági előnyt. Szárazabb időjárás esetén sem célszerû elhagyni, hiszen a madárkár 25 %-os csökkentése már önmagában többletjövedelmet eredményez.
A Zopp alkalmazása a vetőmag céljára termesztett napraforgóban is ajánlott.
A Zopp ajánlott dózisa 2,0 l/ha, amely extrém esetben, nagyon gyomos területen 2,5 l/ha-ig növelhető. Mind szántóföldi, mind légi eszközökkel (70-80 l/ha víz) kijuttatható. Légi kijuttatásnál cseppnehezítő alkalmazása kötelező.
Az eddigi tapasztalatok alapján mondhatjuk, a Zopp a napraforgó ezermestere.
Virág István – Farády László
Aventis CropScience Kft.
táblázat
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!