Tápanyag-gazdálkodásról

Agro Napló
A VI. Alföldi Növénytermesztési Napokon – melyet a Mezõhegyesi Állami Ménesbirtok Részvénytársaság rendezett a Békéscsabai Agroker Rt. És a Békés Megyei Agrárkamara közremûködésével – idén a tápanyag-gazdálkodás állt a tanácskozások és a bemutatók középpontjában. A háromnapos rendezvénysorozat új színfoltjaként a régiók napjával gazdagodott, melyen ezúttal a dél-alföldi régió mutatkozott be. A tervek szerint évente más-más körzetnek adnak lehetõséget a megjelenésre. A hagyományoknak megfelelõen a kiállítással egy idõben rendezték meg a VII. Mezõhegyesi Nemzetközi Kanca- és Ménversenyt is.
A magyar mezőgazdaság gondjai ellenére teljesíti feladatát, s az ágazat szereplői bíznak a jövőben – hangsúlyozta Megyeri Zsolt, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok vezérigazgatója, a kiállítás megnyitóján.
A jövőbe vetett hit egyebek mellett abban is megnyilvánul, hogy a mezőhegyesi vásáron (is) folyamatosan bővül a kiállítók köre. Idén minden eddiginél több, 110 cég mutatta be termékeit a kiállításon. Megyeri Zsolt a birtok feladatát elődje, Kozma Ferenc, a magyar lótenyésztés XIX. századi felvirágoztatója szavaival határozta meg. E szerint: „vegye kezdetét kormányprogramunkban a növénynemesítés, az állatnemesítés, a gépek kipróbálása, a gazdálkodás mintaszerû bemutatása – nem saját hasznára, hanem a nemzet javára.”
Ezért vállalkoznak évről-évre erre a kiállításra.
Az idei kiállítást a szakma egyik nagy öregje, Bocz Ernő professzor nyitotta meg, akinek szerepe a hazai növénytermesztés fejlesztésében, a nagy adagú mûtrágyázás fontosságának felismerésében elévülhetetlen. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok gazdálkodásának tervszerûségét bizonyítja – hangsúlyozta Bocz Ernő -, hogy adottságainak jobb kihasználása érdekében – üzemi szinten – jelenleg is az ország legnagyobb öntözhető területével rendelkezik.
A tápanyag-gazdálkodást illetően a professzor kifejtette, hogy a múlt század közepére a nyugat-európai országok a hektáronkénti 1 tonna körüli búzatermést átlagosan 3 tonnára emelték. A tendenciákból az is megállapítható volt, hogy a termésátlagok az 5-6 tonnát is meghaladva, tovább növelhetőek. Ugyanekkor Magyarország a hagyományos gazdálkodási rendszerrel termésátlagát 1 tonnáról csak 1,5 tonnára tudta javítani. Adott volt a kérdés, hogy ez a hihetetlenül nagy terméslemaradás behozható-e? Mezőhegyes több évtizedes terméssorai sajnos azt mutatták, hogy – az ország legjobb adottságú és egyben legjobban gazdálkodó, legnagyobb termést elérő gazdaságában – a búza termésátlaga csak a hektáronkénti 2,4 tonnás szintet tudta elérni. Egyértelmûen megállapítható volt, hogy a hagyományos gazdálkodási rendszerrel hazánkban a nyugat-európai termésnövelés még a legjobb adottságú talajokon sem érhető el. Magyarország számára is egyetlen kiútként a nagyadagú mûtrágyázás bevezetése maradt, amelyben azonban a szárazra hajló hazai klímaadottságok korlátokat jelentettek. Magyarországon az 1970-es, 1980-as években az országos termésátlag 250-300 százalékos növekedése világrekordnak számított, s a nagy elsődleges produkció fellendítette mezőgazdaságunkat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Gondolatok az idei tavaszról

Gondolatok az idei tavaszról

Az a szép ebben a szakmában, hogy nincs két egyforma szezon. Persze trendek azért vannak. Sajnos ilyen a kora tavaszi aszály legalább 5-6 éve. Tudjuk,...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?