Bemutatkozik a Bioéletmód Regionális Közhasznú Egyesület

Agro Napló
A Bioéletmód Regionális Közhasznú Egyesület 2001. elején jegyezte be a BM-i Bíróság. Az alapító tagok száma közel 40 fõ, amely azóta is folyamatosan gyarapszik. Az Egyesület célja, hogy az európai integráció küszöbén az ökológiai és környezetvédelmi szemléletet a gazdasági és társadalmi szféra minél szélesebb körben népszerûsítse és terjessze. Elõmozdítani az ökológia és környezetvédelem iránt fogékony személyek, a környezetkímélõ módon gazdálkodó szakemberek, egészséges élelmiszert fogyasztani kívánók érdekeinek megjelenítését és érvényesítését.
A „ gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” gondolatsor aktualitása nem vitatható. A globalizáció napjainkban a családokat, ezen belül az egyéneket is érinti, kezd mindennapjaink részévé válni. Az uniformizált, a szabványosított világot lehet szeretni avagy nem, úgy tenni mintha nem lenne, de ez nem véd meg bennünket a globalizáció káros hatásaitól.
A globalizáció nemzetközi, tehát védenünk kell nemzeti értékeinket. A globalizáció technocrata, tehát védelmeznünk kell a helyét, a hagyományosat. A globalizáció csak nagy rendszerekben, a fogyasztók tömegében gondolkodik, tehát védenünk kell az egyénit ,az individuálisat. Természetesen a globalizációnak vannak pozitív hatásai is az egyén, a család, a helyi közösség számára. Például gyorsan és teljes mértékben felhasználja a tudomány eredményeit, ezáltal nő a munka termelékenysége és a tőke hatékonysága, ezzel együtt csökken a munkaidő, amiből következik, hogy nő a szabadon felhasználható idő. Mindezek felerősítik a lokális cselekvés szükségességét.

A fentiek alapján az Egyesület a következőket tekinti alapfeladatainak:
- az egyesület tagjai közötti emberi és közösségi kapcsolatok erősítése
- sajátos fórum megteremtése az ökológiai szemléletmód kialakulását akadályozó gazdasági és társadalmi okok feltárása, és jobbító szándékú, előremutató javaslatok kialakítása érdekében.
- a biogazdálkodást érintő felmérések készítése, vélemények, állásfoglalások kialakítása, ezek nyilvánosságra hozatala, és ha szükséges az illetékes szervekhez való megküldése.
- a biogazdálkodók segítése a sikeres élet feltételeinek megteremtésében, a meglévő tapasztalatok és tudás megszerzésében, a konkrét tevékenységekbe való bekapcsolódás lehetőségének biztosításával, érdekeik érvényesítésével.
- az EU integráció helyi és regionális kihívásainak való megfelelés érdekében széleskörû együttmûködés megteremtése más hasonló céllal mûködő szervezettel.
- a helyi, regionális, nemzeti és az európai identitás összhangjának kialakításának és fejlődésének elősegítése.

Az Egyesület tevékenysége során a következő közhasznú tevékenységet végzi:
- egészségmegőrzés
- nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés
- környezetvédelmi tevékenység
- az euroatlanti integráció elősegítése

Mindezek keretében:
- továbbképzések, konferenciák, szemináriumok szervezése
- helyi, regionális, országos és nemzetközi folyamatokkal, illetve az EU integrációval kapcsolatos információs és tanácsadó tevékenység nem csak az Egyesület tagjai számára - nemzetközi kapcsolatok kialakítása
- helyi, regionális, országos, külföldi és EU-s intézményekkel, hatóságokkal, illetve szervezetekkel való kapcsolat fenntartása
- az Egyesület által indított helyi és regionális programokban résztvevő szervezetek, személyek érdekeinek képviselete.

Természetesen az Egyesület politikai pártoktól független, azokat nem támogatja és azoktól támogatást nem fogad el.
Egyesületünk egy fejlődési folyamat eredményeként jött létre. Közel 10 éve a jelenlegi egyesületi tagok többségével megalakult a Biokultúra Egyesület Helyi Csoportja. Eddigi munkánkat a helyi csoporton belül a folyamatos tanulás (közel 100 okleveles biogazda képzése) a biotermesztés konkrét megvalósítása (közel 20 család csoportos, ellenőrzött biotermék előállítása), a biotermék értékesítés megszervezése (Pécsen a vásárcsarnokban állandó értékesítő stand).
5 éve, minden évben a regionális vásárokon és kiállításokon való részvétel ((Pécsi Ipari Vásár, Szentlőrinci Gazdanapok, Alpok-Adria Kiállítás Kaposvár)

Az agrártársadalom kezdetben mereven elzárkózott a biotermesztés gondolatától. Ezért tartjuk fontos mérföldkőnek azt a napot, amikor a Magyar Agrártudományi Egyesület BM-i Szervezete felkérésére a csoport tagjai létrehozták a MAE Baranya Megyei Ökogazdálkodási Szakosztályát. Talán az itt végzett munkánk is hozzájárult ahhoz, hogy a majdnem nulláról induló üzemi (nem családi) biogazdálkodásba vont terület a régióban napjainkban több ezer hektár.
A Biokultúra Egyesület Országos Vezetése csak egy ideig tûrte az önálló cselekvés folyamatait, így útjaink szervezetileg elváltak és a helyi csoport tagjai megalakították a Közhasznú Egyesületet.
Kapcsolati rendszerünk nem szûkült be, hanem tovább szélesedik. Reményeink szerint a Biokultúra Egyesülettel is rendeződik a kapcsolat.

Céljaink (fogalmazhatnánk úgy is álmaink) között igen fontos helyet foglal el továbbra is:
- a tagjainkkal való rendszeres találkozás
- az általuk felhalmozott tapasztalat és tudás átadása tagsági körben és tágabb értelemben
- a piaci megismerés és elismerés érdekében Egyesületünk most készülő etikai és szakmai szabályzata alapján megkívánjuk valósítani az Egyesületünk ajánlásával, márkanévvel ellátott, környezetbarát módon előállított termékek hálózaton keresztüli hazai forgalmazását a régióban (Ez nem jelent állami minősítést, tehát nem minősített biotermék. Ez lehet kevesebb, de lehet több annál, mert a márkanév azonnal visszavonható -Egyesületünk Elnöksége által-, ha a terméket termelő tagunk az Egyesület etikai, szakmai kódexének szabályait figyelmen kívül hagyja)

Egyesületünk életében tehát a demokratikus mûködés az úgynevezett „civil kurázsi” nem kényszer, hanem önkéntes vállalás.
Egyesületünk mûködésében reményeink szerint kiküszöbölhető lesz a kizárólagos kirekesztés.

Terveink tehát vannak, eszközeink szabályozottak (törvény és alapító okirat, etikai kódex). Az eredményes munka rajtunk , tagjainkon, együttmûködő partnereinken múlnak.

Végezetül várjuk mindazok jelentkezését, akik céljainkkal azonosulni tudnak és velünk kívánnak dolgozni az egészséges környezet, közösségek és nem utolsó sorban az emberek érdekében

Dr. Tóth Sándorné
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!