Ízesített borok, likõrborok, vermutok készítése

Agro Napló
Hagyományosan ismert, természetes borból készített termékcsoport a likõrborok kategóriája, amelynek újabb jelölésére használják az EU-ban is elfogadott „ ízesített borok” kifejezést. Rendkívül változatos, igen gazdag szortimenttel rendelkeznek Európában a mediterrán országok, míg hazánkban leginkább a fûszerezett. Borok (vermut) kerülnek forgalomba.
Szinte teljesen „kiment a divatból” nálunk a csemegebor, melyeknek készítéséhez jó minőségû alapbor, sûrített must, magas fokú borpárlat használható fel és az ital különleges értékeit érleléssel biztosítják. A csemegeborok alkoholtartalmát 16,0-22,5 v/v% cukortartalmát 80-300 g/l közé állítják be és színezéséhez felhasználható a karamell, vagy karamellizált sûrített must.

1 .táblázat

Az ürmösborok annyiban térnek el a csemegeboroktól, hogy ízesítéshez felhasználnak növényi fûszerkivonatokat. A fûszerkivonatok készítésekor a felaprított fûszernövény részeket 40-60% szeszt tartalmazó folyadékban kell áztatni 10-12 napig. Az 1.számú táblázatban a fûszerkivonat készítéséhez szükséges mennyiségek szerepelnek.
Ezeket a fûszer-növénykivonatokat fel lehet használni a vermutok ízesítéséhez is, amelyek abban térnek el az ürmösboroktól, hogy készítésükhöz felhasználható a cukorszirup és a finomszesz, valamint különböző aromák.
A vermutok készítéséhez kíméletes feldolgozással nyert neutrális alapbor szükséges, melynek alacsony a savtartalma (4,0-4,5 g/l). Az alkoholtartalmát általában 18v/v%-ra állítják be a cukortartalom pedig száraz vermutokban 30-40 g/l, édes vermutokban pedig 80-120 g/l összeállítás után a vermutok érlelést nem, csupán 2-3 hetes pihentetést igényelnek.
Az ízesített borok speciális típusa a „forralt bor”, melyet a téli hónapokban nálunk is fogyasztanak. Németországban a szegfûszeggel és fahéjjal ízesített, cukorral édesített Glühwein-t palackozva forgalmazzák és a fogyasztónak csupán fel kell melegíteni az előkészített bort.
Végül az ízesített bor alapú italok közül szeretném megemlíteni a különböző gyümölcslevekkel ill. üdítőitallal kevert termékeket, melyekben a bornak legalább 70%-ot kell elérni. Míg Spanyolországban gyakran találkozhatunk az ilyen típusú italféleségekkel, addig nálunk elvétve fordul elő a kereskedelemben az ilyen „koktél” jellegû ital.

Janky Ferenc
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új natúrpark jött létre az Őrjegben

Új natúrpark jött létre az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei elnevezésű térségnek Nagy István agrárminiszter, így már 16 natúrpark működik Magyarországon – kö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?