2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Szaporítóanyag-használat támogatása

Agro Napló
Igénylõ: Regisztrált tulajdonos, vagy bérlõ állattartó Támogatási forma: Alanyi (normatív) támogatás Állatfaj: Mesterségesen termékenyített, nõivarú szarvasmarha, sertés, juh és kecske
Általános feltételek:
A donor, hazai minősítéssel és mesterséges termékenyítési engedéllyel rendelkező, vagy hivatalos ivadékvizsgálati programban résztvevő apaállat, illetve ezen apaállat szaporítóanyagával történő mesterséges termékenyítés. Az eredményes termékenyítést igazoló mesterséges termékenyítési jegy megléte.

Támogatás mértéke:
Tenyészbika szaporítóanyag használatnál: „kijelölt” kettőshasznú magyartarka fajta, húshasznú fajta és ivadékvizsgálati bika esetén: 2000 forint, 2001 évben született és ENAR szerint regisztrált borjanként.
Tenyészkan szaporítóanyagának használatánál: mesterséges termékenyítő állomásról származó szaporítóanyag esetén a kan tenyészértékétől (HVT, TI pontszámától függően) változó, fialásonként 200-500 forint.
Ivadékvizsgálati kanok szaporítóanyagának használatakor fialásonként: 500 forint.
Tenyészkos, illetve tenyészkecskebak szaporítóanyag használatakor ellésenként 400 forint.

Benyújtás helye:
Adott fajta elismert tenyésztő szervezete.

Benyújtás ideje:
Havonta, de legkésőbb 2001. december 1-ig. Az OMMI-vel hitelesített összesítéseket havonta, de legkésőbb 2001. december 5-ig kell az igénylő lakhelye szerinti illetékes megyei földmûvelésügyi hivatalnak megküldeni.

Igényelhető:
Az FM Hivatal által kiadott igazolás alapján az adóhatóságtól.

Ellenőrzi:
Igénybejelentés során a jogosságot az elismert tenyésztő szervezet, a konkrét ellenőrzést pedig az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet végzi. Az adóhatóságnál a jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetését az OMMI kezdeményezi.

Információ:
A szaporítóanyag használat támogatásról részletes tájékoztatást adnak a területi szarvasmarha mesterséges termékenyítési felelősök, a regisztrált inszeminátorok, a mesterséges termékenyítő állomások, a tenyésztő szervezetek, valamint a falugazdászok.

A mesterséges termékenyítéssel, az embrió átültetéssel és az állati szaporítóanyagok előállításával, felkínálásával, forgalmazásával és felhasználásával összefüggő 39/1994 (VI.28.) FM rendeletben előírt feladatainak ellenőrzése, valamint a jogszabályban előírt adatszolgáltatás megkövetelése, az adatbázis összesítése céljából 2001 évben szarvasmarha területi mesterséges termékenyítési felelős hálózat funkcionál. A mûködtető az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló KFT.


Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?