Éled a határ - Hogyan készüljünk a szezon kezdetére?

Agro Napló
A tavasz közeledtével minden gazdálkodó egyre gyakrabban pillant rá gépeire a telepen. Körmünkre ég lassan a téli hónapok alatt elmaradt javítások, apróbb karbantartások. Rövid cikkünkkel pár szemmel látható problémára keresünk hasznos és használható megoldásokat.  

A magyar mezőgazdaságban, csakúgy, mint máshol, nagy mennyiségû hajtott munkagép található. Ezen munkagépek átlagéletkora esetenként magas, és általában a meghajtásukra használt kardántengelyek is hasonló korúak. Ezek a kardántengelyek a használat során szerkezetileg gyakran megsérülnek. A sérüléseket a kialakulásuk szempontjából három csoportba sorolhatjuk:

 

A TERMÉSZETES KOPÁS OKOZTA SÉRÜLÉSEK

- A kardánkeresztek kopása (tengelyirányú mozgás érezhető a kardánkeresztnél).

- A csúszóprofilok kopása (kardánfelek profiljai radiális irányban mozognak egymáshoz képest).

- A csatlakozóvillák belső felületén kialakított bordák kopása.

- A mûanyag védőburkolat elöregedés miatti törése.

- A nyomatékhatárolók biztonsági elemeinek kopása (dörzstárcsa kopása).

- A szabadonfutó hajtásátvivő elemeinek kopása.

 

A KÜLSŐ BEHATÁSOK OKOZTA SÉRÜLÉSEK

A TÚLTERHELÉSBŐL ADÓDÓ SÉRÜLÉSEK:



- A kardánkereszt törése.

- A csúszóprofilok elcsavarodása.

- A csatlakozóvillák belső felületén kialakított bordák elcsavarodása.

- A csatlakozóvillák törése.

- A nyomatékhatároló biztonsági elemeinek gyors kopása (a nyomatékhatároló külső felülete is „megéghet”, elszíneződhet).

- A szabadonfutó hajtásátvivő elemeinek törése, vagy gyors kopása.

AZ EGYÉB KÜLSŐ HATÁS OKOZTA SÉRÜLÉSEK:



- A kardántengely csúszóprofiljainak elhajlása.

- A védőburkolatok törése.

- A biztonsági berendezések mûködésének mechanikus akadályozása (a nyomatékhatároló lehegesztése).

 

A KARBANTARTÁS HIÁNYÁBÓL ADÓDÓ SÉRÜLÉSEK

- A kardánkeresztek túlhevüléséből származó sérülések (a porvédő hiánya, tûgörgők sérülése).

- A csúszóprofilok berágódása, túlzott kopása.

- A szabadonfutó hajtásátvivő elemeinek túlzott kopása, letapadása.

- A védőburkolat csapágyazásának sérülése, extrém esetben megolvadása.

A hajtott munkagépek sérült kardántengellyel való üzemeltetése balesetveszélyes! Ha a kardántengelyekről a védőburkolatok részben vagy teljesen hiányoznak, ez súlyos, esetenként halálos munkahelyi balesetet okozhatnak. A felügyeleti szervek munkatársai évről évre mind több mezőgazdasági vállalkozásnál végeznek ellenőrzéseket, és a kardántengelyek munkabiztonsági elemeinek (védőburkolatok) meglétét fokozottan ellenőrzik.

 

 


A kardántengely felújítása (fotó: Axiál Kft.)

 

Ma már létezik professzionális kardántengely szervizhálózat az országban, mely vállalja a részükre eljuttatott, bármely gyártmányú kardántengelyek javítását, felújítását. Fontos megjegyeznünk, hogy a különböző kardántengelyek esetében nem csak a hiányzó burkolatok pótlása kivitelezhető. A tengelyek felújítása is viszonylag gyorsan megoldható a különböző alkatrészek cseréjével, hiszen a leginkább elterjedt típusokhoz a főbb alkotóelemek nagy része megtalálható a hazai szervizekben.

A szakszerû javítás minőségére garancia az ott dolgozó szakemberek magas szintû szakmai hozzáértése, folyamatos képzése valamint a szervizmûhely speciális felszereltsége.

Bizonyíthatóan az ilyen állapotfelmérésen alapuló javítások kivétel nélkül minden esetben árelőnyt, megtakarítást biztosítanak, nem beszélve az élettartam növeléséről, illetve a biztonságos üzemelésről.

A téma mindig aktuális, de a tavaszi szezon előtt kifejezetten az. Most még van idő, hogy átnézessük a hajtóelemeket, és gazdaságosan javíttassunk. Most még van lehetőségünk felkészülni, hiszen a gépek még állnak, a javítási idő még nem okoz kiesést.

 

NA ÉS MI A HELYZET A HIDRAULIKUS ELEMEKKEL?

Kaphatunk hasonlóan jó szolgáltatást a piacon, elérhető árszintekkel? A válasz: igen! Ebben az esetben is, ha nem indokolt, nem kell az újat választanunk. Sőt, találhatunk az országban olyan alkatrészre és üzemeltetési háttértámogatásra szakosodott céget, aki egy kézből bármelyik igényekre tud megoldást kínálni.

A kérdésre, hogy melyek a leggyakoribb problémák, amelyek a hó alól előkerülnek, az alábbiakban igyekszünk válaszokat adni.

Legelőször a hidraulika munkahengerek azok, melyeket az idő vasfoga rágni kezd. Szivárgások és mechanikai sérülések egyaránt előfordulnak üzemeltetési oldalon. A tapasztalat az, hogy a tavaszi szezonban jelentős az igény az ilyen jellegû javíttatásokra. Itt jegyezném meg, hogy ezek nem csak munkagépeink esetében fontosak, hanem pótkocsik tekintetében is.

A javítások módja széles körû lehet:

- egyszerû tömítéscsere,

- csatlakozórészek cseréje (golyós szem, villa),

- munkahenger szár cseréje,

- külső köpeny csere vagy javítás.

A megoldás módja mindig az igények, a terhelési viszonyok, az alkalmazási hely és a hidraulika henger állapotának függvénye. Ezért szinte minden egyes ilyen javítás egyedi ügylet, különböző áron. Éppen ezért ilyenkor mindenképpen érdemes ajánlatot kérni a javításra. Így pontos választ kaphatunk, hogy az adott problémát milyen módon, és milyen árszinten tudják megoldani. Ezek után könnyebb eldönteni, hogy szükség van-e az újra, vagy maradhat a javított régi.

És ha már a hidraulika hengereink rendben vannak, vessünk egy pillantást a tömlőkre is.

A tömlők szintén javíthatóak, egyes részeik cserélhetőek, toldhatóak. Persze ez itt is az állapot függvényei, de végső esetben még mindig ott az azonnali gyártás lehetősége, mely gyors, rugalmas, és árban is elfogadható megoldás a hazai piacon. A tömlők védelméről sokan elfelejtenek gondoskodni, pedig egy tömlővédő spirál az adott alkalmazáskor megvédi a tömlőnket az idő előtti megkopástól.

A csatlakozópontokat se hagyjuk figyelmen kívül. A szezon indítása előtt ellenőrizzük ezek tömítettségét, szükség esetén gondoskodjunk a cserékről, és lássuk el ezen elemeket a méretre kialakított porvédőkkel, melyek meggátolják a szennyeződések rendszerbe való bekerülését.

Még egy fontos mozzanat, melyre kiemelten fordítsunk figyelmet. Amennyiben a rendszerben lévő olajat cseréljük, minden esetben gondoskodjunk a rendszer (tartály) tisztításáról, de a szûrők cseréjéről feltétlenül.

 

Koszorus Gábor

A cikk szerzője: Koszorus Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!