Jó, ha jó a szója a háznál!

Agro Napló
Világviszonylatban a szójaterületek nagysága növekszik. Felvetõdik a kérdés, hogy ebbõl a növekedésbõl a hazai termelõk hogyan részesedhetnek. Még hazánk drasztikusan lecsökkent állatállományának szója-takarmányszükségletét is nagyrészt import alapanyagból oldjuk meg, pedig a szója itthon is gazdaságosan termelhetõ növény.

Valószínûsíthető, hogy a szójatermő területek nagyságát még jelentősen lehetne növelni, főleg a párásabb, folyóparti, erdőszéli területek szójatermelésbe állításával.

 

Ma már azon a tételen mindenképpen túl kell lépni, ami szerint a szójatermesztés északi határa Magyarország. Tőlünk északabbra fekvő országok is bővülő szójatermő területtel rendelkeznek. A szójatermesztés bővülésének remélhetően lendületet ad az az ún. Duna menti szójanyilatkozatban megfogalmazott célkitûzés, mely az együttmûködő országok szójatermesztő területeinek növelését irányozza elő.

A Saatbau Linz Hungária Kft. és a Lajtamag Kft. közös kínálatában szereplő szójafajták főleg a csapadékosabb területekre és évjáratokban nyújtanak kiváló teljesítményt. Egyik leglényegesebb erényük a koraiság, ami deszikkálás nélküli betakarítást tesz lehetővé a csapadékos évjáratokban is. Cégünk vetőmagjait az NPPL FIX és Fertig technológiával, Rhizobiummal készre oltottan kínálja. Ennek előnyeit a termelők széles köre nagyra értékeli, hiszen „házilag” hasonló minőségû eredményt nem lehet elérni. Az NPPL-es kezelés hatása stresszes években különösen látványos. Úgy tûnik, hogy a szója az utóbbi években megtalálta a helyét a vetésforgóban és a támogatási rendszerben. A 2012 évi szójaterméseket alapvetően a helyi csapadékviszonyok döntötték el. 1–2,5 t/ha-os eredmények születtek, a szóják éréscsoporttól függetlenül a nyár közepi-végi csapadékhiány következtében megszorultak, pedig nyár elején szép képet mutattak.

A szója továbbra is az egyik legpiacosabb alternativ növénynek ígérkezik és termesztése 2013-ban is jó döntésnek bizonyulhat. Fajtáink beérésére koraiságuk miatt még késői vetés esetén is számíthatunk.

Válassza fajtáinkat, vesse magjainkat, a magERŐ Önnel lesz!

 


 

 

Galankó Attila

Saatbau Linz Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?