Lombtrágyázás felsõfokon

Agro Napló
A 2013-as szezon az õszi idõjárást is beleszámítva pozitívan indult, de ezután jött egy kevés hóesés, mely még nem tett nagy kárt, de a március végi ítéletidõ sok helyen már megtépázta a megindult növényeket, valamint a csapadékviszonyok is kritikus belvízhelyzetet eredményeztek. Ennek köszönhetõen a lombtrágyázás különösen fontos a növényállomány egyöntetûvé tétele miatt.  

A leromlott kondíciójú, és esetenként megtépázott állományunk a lombtrágyák hatására szemmel látható, szinte azonnali reakciót adnak. Ezek a nagyon könnyen oldódó anyagok a makroelemek mellett a szerkombinációktól függően nagyon fontos mikroelemeket is tartalmaznak. Ez az egyik legjobb lehetőség például a vas utánpótlására meszes talajokon, vagy a meszezés hatásának kiküszöbölésére.



Az alkalmazott lombtrágyának viszont alapvető feltétele a lehető legjobb oldhatóság. Alapvetően ez fogja meghatározni alkalmazásának eredményességét, valamint a permetezés bosszúságmentes elvégzését, és csak a pozitív hatás élvezetét, mikor szinte szemet gyönyörködtető az egyik napról a másikra végbement változás. Sajnos viszont az oldódási problémák sok estben megkeserítik az ember életét, mert senki sem szeret 5–10 méterenként megállni fúvókaszûrőt tisztítani. Ennek megfelelően sokan ki is veszik a fúvókaszûrőket, gondolva arra, hogy ha nincs mit tisztítani, nem kell megállni. Ez azonban sokszor a visszájára fordul, mivel így a fúvóka tömődik el, melynek tisztítása még nehezebb feladat.



A permetezes.hu csapata, mint mindig, most is szeretne a segítségére lenni, hogy megkönnyítse a permetezéshez kötődő feladatait. Lombtrágyázás alkalmával ütközőlapos fúvókát használva minimalizálható az eltömődés veszélye. Ezeknek a fúvókáknak a kilépő nyílása kör keresztmetszetû, melynek köszönhetően a szántóföldi fúvókákkal ellentétben a nagyobb méretû részecskék is akadálytalanul tudnak átjutni rajtuk. A kilépő nyílásból a folyadék egy ütközőlapra jut, ahol megtörténik a cseppképzés. A cseppméret nagyobb lesz, mint a növényvédelem során megszokott, de jelen esetben ez nem okoz problémát.



Az ütközőlapos fúvókák alapvetően két csoportba sorolhatók a kialakításukat tekintve. Mindkét csoport funkcióját tekintve megegyező, és használatuk pont ellentétes lesz, mint azt a lombtrágyázásnál megszokhatták. Általában nagy nyomáson való üzemeltetés volt jellemző, mivel kevés olyan részecske van, mely eltömődést okozna 5–6 bar nyomáson. Sokszor hallottuk, hogy ez a nyomás minden kérdést megold, mivel így mindent átnyom a fúvókán, amit kell. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a magasabb nyomáson való üzemeltetés elősegíti a fúvókák kopását, mely rendkívül lerövidítheti az élettartamot, arról nem is beszélve, hogy a folyadékban lévő nagyobb részecskék is koptató hatásúak. Az ütközőlapos fúvókák a kilépőnyílás és az ütközőfelület kialakítása miatt nem igényelnek nagy nyomást, akár 2–2,5 baron is üzemeltethetőek, így kímélhetjük a permetezőnk folyadékrendszerét.



A klasszikus (1. kép) fúvókatípus a már megszokott záróanya fúvóka kombinációból tevődik össze. Fontos viszont megemlíteni, hogy a záróanya speciális kör kialakítású, nem téglalap alakú, mint azt már a szántóföldi permetező fúvókáknál megszokhatták.

 


 

 

A kombinált változatban (2. kép) a test magában foglalja a fúvókát és a záróanyát is, egyben kerül kialakításra, mely illeszkedik a MultiJet rendszerû fúvókatartókra, de senkinek nem kell megijedni, ha ettől eltérő a permetezője, akkor egy átalakító segítségével helyezhető fel (3. kép).

 


    

 

 

Reméljük, hogy ez a rövid gondolatébresztő segítséget nyújt, és rengeteg bosszúságtól kíméli meg a lombtrágyahasználókat.

 



A permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája, a fertőzés Magyaro...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?