2024. április 28. vasárnap Valéria

Oldjuk meg a többi problémát is az aflatoxin mellett!

Agro Napló
Az idei évben a tejtermelõ szarvasmarhatelepeken az aflatoxinok elleni védekezésre helyezik a hangsúlyt. Ez valóban nagyon fontos kérdés, de a kezelése egyszerûnek mondható, ha valaki egy megbízható, erre a célra kifejlesztett toxinkötõ adalékot kever a takarmányba. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a telepeken az aflatoxinkérdés megoldása után még mindig szignifikáns termeléscsökkenést és egészségügyi problémákat (pl. szaporodás-biológiai zavarok) okozhatnak azok a takarmányok, melyek olyan mikotoxinokkal terheltek, amelyek nem köthetõek megfelelõ mértékben (fumonizin, ochratoxin, trichotecének, zearalenon stb.).  

Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy a kimutathatósági szint alatt lévő toxinmennyiségben sem bízhatunk, mert a több szint alatti toxin miatt szinergista hatások is adódhatnak, azaz a toxinok hatása megsokszorozódik az egymásra hatásuk által. Ne feledkezzünk el ugyanakkor a maszkos toxinokról sem, amelyek a takarmányból nem kimutathatóak a hagyományos analitikai módszerekkel, de az állatban a normál toxinoknak megfelelő tüneteket okozzák.



A bendőbaktériumok toxinbontó képessége miatt a tudomány állása hosszú időn keresztül az volt, hogy a kérődzők érzéketlenek a toxinokkal szemben. A kérődzők ugyan le tudják bontani a toxinokat, de csak bizonyos mértékben.



A maradék, amely lebontatlanul továbbhalad, ugyanolyan immunszupresszív és májkárosító hatású (DON), vagy ösztrogén hatású (ZON), mint a monogasztrikusok esetében.



A toxinok lebonthatósága a bendőben 0 és 90% között van. A kísérletek szerint az aflatoxinnak maximum 40%-a bontódik le a bendőben. A zearalenont a bendőbaktériumok mintegy 90%-ban képesek lebontani, de a bontásból alfa-zearalenol képződik, amely tízszer nagyobb ösztrogén hatással rendelkezik, mint az eredeti toxin, így sokkal károsabb.



Fontos tényező a takarmány áthaladási ideje az emésztőrendszerben. Minél gyorsabb a passzázs a bendőben, a mikróbáknak annyival kevesebb ideje van a toxinokat lebontani. Egy több tápot tartalmazó takarmányadagban, amely gyorsabban halad át a bendőn, a mikotoxinokat nem lehet olyan hatékonyan lebontani. Ha még magasabb a táp aránya, akkor a tehén acidózis közeli állapotba kerülhet, így a toxinbontás még jobban csökken, mivel azok a baktériumok, amelyek a toxinok bontását végzik, pH 5,8 alatt elpusztulnak.



Az, hogy a toxinok végül mekkora hatást fejtenek ki, függ a tartási körülményektől, a stresszállapottól, a toxinok behatási idejétől és még sok tényezőtől.



A hazánkban problémákat okozó toxinok közül a DON-toxin egyrészt gyengíti az immunrendszert, másrészt pedig a májat károsítja. Mindkét hatás befolyásolja az általános egészségi állapotot, a vitalitást és végső soron a tejtermelés-csökkenésre van rendkívül kifejezett hatása.



Teljesen más problémákat okoz a zearalenon, mivel az ösztrogén-szerû hatásával szaporodás-biológiai zavarokat okoz. A tehenek hormonháztartásának felborulása a csendes ivarzáshoz, álivarzáshoz vezethet, sőt teljesen ki is maradhat az ivarzás. A következmény a rossz termékenyítési index, valamint megnövekszik a petefészekcisztáknak az esélye.



A frissfejős tehenek vannak a legjobban kitéve a toxinok károsító hatásainak, amelyeknek az ellés után amúgy is erős immunrendszerre lenne szükségük és ugyanakkor magas tejtermelést is várunk tőlük.



A BIOMIN cég kiterjedt kutatás eredményeként megtalálta a megoldást és kifejlesztette a Mycofix® Plus 3.E terméket, amely hatékonyan tudja kezelni nem csak a megköthető toxinokat (aflatoxin), hanem a számunkra gazdasági veszteséget jelentő zearalenont és trichotecéneket is.



A termékben lévő szinergista ásványkeverék, szelektíven és visszafordíthatatlanul megköti a köthető toxinokat (aflatoxin), ám a termék ezenfelül tartalmaz két toxinbontó enzimet is. Enzimatikus elbontása után a zearalenon nem tudja az ösztrogénszerû hatást kifejteni és szaporodás-biológiai zavarokat okozni. A trichotecének elbontásával pedig nem kell félnünk a DON, T2, HT2 és más trichotecének káros hatásaitól. Köztudott, hogy a toxinoknak két fő támadási pontjuk van. Az egyik az immunrendszer, a másik a máj. A termék ezért tartalmaz egy szilimarin tartalmú növényi adalékot, amely jelentős védelmet nyújt a hepato-toxikus anyagokkal szemben, valamint egy algakivonatot, amely támogatja a szervezet természetes immunválaszát, így kompenzálja a már korábban felvett mikotoxinok immunszupresszív hatását is.

 

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!