TAVASZI ROAD SHOW

Agro Napló
Nem fogadta kegyeibe az idei tavaszi idõjárás az országszerte megrendezésre kerülõ gépbemutatókat. A Tavaszi Road Show villányi állomásán a Väderstad és a Massey Ferguson gépeket csak „parkolópályára” állítva tekinthették meg az érdeklõdök, ekkor a sok esõ miatt nem lehetett a földekre menni.  

Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezetője mégis pozitív jövőképének adott hangot, kiindulva az elmúlt év sikereiből, amikor is az 50. születésnapját ünneplő anyavállalat és a 15. évfordulójához érkezett magyarországi leányvállalat is minden idők legjobb árbevételét realizálhatta. Ehhez – mint elmondta – szükségesek a magas terményárak indukálta pozitív piaci kilátások, melyek a beruházási kedvet is meghozzák a gazdák számára.



Termékismertetője már az elején felkeltette a gazdák érdeklődését a „Dolgozik, mint a géppuska” hasonlatával, mely az új Tempo vetőgépüket hivatott bemutatni. A Väderstad Tempo fejlesztésekor a precizitás, a sebesség és a teljesítmény voltak a kulcsszavak. Megalkotása új mérföldkövet jelent a nagy sebességû, precíziós szemenkénti vetésben, hiszen a szokatlanul magas sebesség (18 km/h) mellett is páratlan pontossággal dolgozik. Az eredmény a hihetetlen teljesítmény, vagyis a 28 mag/másodperc és az egyenletes táblaszintû kelés a megfelelő vetésmélység megtartásával.



A Tempo ma tagadhatatlanul a legnagyobb slágerterméke a svéd gyártónak, amit mi sem igazol jobban, mint az, hogy 300 gép gyártását tervezték 2013 tavaszáig, de már tavaly augusztusban (a bevezetés évében) nem lehetett Tempo vetőgépet rendelni. Idén tavasszal a magyar földeken 40 db Tempo vetőgép fog elindulni, ami kiemelkedő teljesítményével az optimális vetési idő rövidsége miatt nagy segítségre lesz tulajdonosainak.

 


 

 

Az idei évben szintén újdonságként került bemutatásra a Carrier rövid tárcsának egy extra nagy változata, a Carrier XL, amely nem csak azért extra nagy, mert 9 és 12 m munkaszélességben gyártják, hanem azért is, mert a tárcsák átmérője a hagyományos Carriernek egy felnagyított formája. Ez a változat elsősorban kukoricatarlón ajánlott, ahol szükség van a mélyebb talajmûvelésre, a nagy mennyiségû szármaradványok aprítására és tökéletes bekeverésére úgy, hogy jól visszatömörített, egyenletes felszínt kapjunk.



Ismertetésre került a gabonatermesztésben és a repcetermesztésben használt Spirit Strip Drill sávos vetési technológia, amely 33 cm-es osztásközben akár 30 cm-es mélységben is meglazíthatja a sávokat két rétegben történő mûtrágya lehelyezéssel, ezt követően a vetés a növényfajtától függően vagy a lazított sávok között, vagy a lazított sávban történik.



A gyár 2 év garanciaidőt vállal minden egyes munkagépére, az elmúlt hónapokban és azt követően is több akció fut majd a Väderstad munkagépekkel kapcsolatban. Április 30-ig kedvezményesen lehet vásárolni a Väderstad szántóföldi kultivátorokat, májustól pedig egy új akcióra hívta fel az ügyvezető a figyelmet, melynek részleteit az aktuális lapszámunk tartalmazza majd.



Az Austro Diesel nevében Lőwi Barna köszöntötte a résztvevőket. Az Austro Diesel GmbH öt közép-európai országban – köztük Magyarországon is – független kereskedőpartnereivel karöltve végzi a Massey Ferguson gépek forgalmazását és szervizellátását. A Massey Ferguson az egyik legnagyobb számban értékesített erőgép Magyarországon, a tavalyi évben 14%-os piaci részesedésével, mindössze 1%-kal maradt le a dobogó 2. fokáról. Az a tény, hogy minden száz traktorból 14 Massey Ferguson (50–400 LE kategória, nyugati traktor szegmens) azt jelzi, hogy prémium kategóriás gépből is lehet nagy példányszámú eladást produkálni.

 


 



Minek köszönhető ez a példátlan fejlődés? Napjainkban a Massey Ferguson rendkívül széles termékválasztékkal áll Partnerei rendelkezésére, hiszen a családi gazdaságoktól a nagyüzemi igények kielégítéséig kínálnak 69–370 LE-s traktorokat.

Termékfejlesztőik a hagyományos, jól bevált fő elemeket kiválóan kombinálják az élenjáró újításaikkal. Gondoljunk csak a Dyna hajtómûvekre, amelyeket már több mint 25 éve gyártanak, vagy a SISU motorok többszázezres darabszámára. Ezek garantálják a hosszú távú megbízhatóságot, amelyek kiegészülnek a mai modern fejlesztésekkel, mint például az SCR rendszer, amelyet a Massey Ferguson használt elsőként az erőgépekben már 2008-ban. Termékpalettájuk további kiválóságai a kombájnjaik, a teleszkópos rakodógépek, a szemenkénti vetőgépek és nagy kocka bálázók.



A 2010-es évtől – vagyis a hibrid kombájn szériájuk bevezetésétől – a Massey Ferguson közel száz százalékát lefedi a kombájnpiaci igényeknek. 170–500 LE teljesítménytartományig kínálnak betakarító gépeket FreeFlow és PowerFlow (szalagos) vágóasztalokkal. A szalmarázós gépek ACTIVA, BETA, CENTORA, a nagy teljesítménykategóriás (500 LE) hibrid kombájnok DELTA, míg a rotoros kombájnok FORTIA típusnéven futnak.



A 2012-ben díjnyertes 24 órán belüli alkatrész-ellátási rendszer az Austro Diesel sikerének másik fő meghatározója. A Schwechatból organizált 24 órás rendszer lényege, hogy a meghibásodott alkatrészt a hiba jelzése után 24 órán belül Magyarország bármely területére leszállítja a cég a helyi Massey Ferguson kereskedőhöz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?