Gépszemle Brémában

Agro Napló
Brémába invitálta a magyar agrársajtó képviselõit az Amazonen-Werke Kft., ahol a német anyavállalat legújabb gépeit és fejlesztéseit mutatta be – megelõzve a SIMA kiállításon való nagyközönség elõtti bemutatkozást. Az Agro Napló az alábbiakban összefoglalva közli a nemzetközi sajtótájékoztatón megjelent újdonságokat és fejlesztéseket.  

ÚJ MÛTRÁGYASZÓRÓ A PALETTÁN



Az Amazone mûtrágyaszórók rövid ismertetése és történeti áttekintése után a gyár egyik legújabb fejlesztése mutatkozott be, a ZA-TS vontatott kivitelû mûtrágyaszóró. Az eszköz jellemzője, hogy szórásszélessége 20%-kal megnövekedett, illetve hogy a mûtrágyaszóró 36 m munkaszélességnél is háromszög alakú szórásképet eredményez. A precíz és gyors kijuttatás egyik eleme a csúcstechnológiát képviselő AutoTS határszóró rendszer, amelynek alkalmazásával a mûtrágya jótékony és pontos kijuttatása a táblaszéleknél mutatkozik meg. A munkaszélesség megválasztása a szórótárcsán keresztül történik, és egyéb speciális funkciók aktiválása mellett a traktorfülkéből állítható. Ez a technológia a SIMA termékverseny bírálóbizottságát is meggyőzte, akik elismerésben részesítették.



Az AgApp „HeadlandControl” segítségével a táblavégi fordulók átfedései, az egyenetlen haladásból adódó eltérések, valamint a mûtrágya alul- és túladagolása elkerülhető.



A ZA-TS esetében elérhető az AMATRON 3, a CCI 100 vagy az AMAPAD ISOBUS terminál is annak érdekében, hogy az egyes funkciók optimálisan mûködjenek. A munkaeszközhöz opcionálisan felszerelhető a GPS-Switch automatikus szakaszoló is, amellyel 8 különböző szakasz vezérelhető, illetve a mechanikus mûtrágyaszórók esetében a szakaszok két részszakaszra bonthatók a GPS segítségével. Az Amazone ZA-TS további jellemzője, hogy az új tartály 4500 kg anyaggal tölthető fel, és a 30 km/h munkasebesség mellett akár 54 m széles kijuttatás is biztosítható.

 

 



KIFINOMULT FEJLESZTÉSEK AZ ELEKTRONIKÁBAN



Újdonság 2013-ban, hogy a nagy sikerû AMATRON+ mellett már elérhető az AMATRON 3 kezelő terminál is, amelynek használata egyszerû, könnyedén megtanulható, és kompatibilis minden korábbi AMATRON+ eszközzel. További újdonság a GPS-Switch és a GPS-Track párhuzamos haladást elősegítő mellett a precíziós gazdálkodás részegységét képező GPS-Maps térképkezelő is.



Az Amazone kínálatából a mezőgazdasági eszközök vezérlésében a legmodernebb ISOBUS kezelőfelület az AMAPAD, amely alapfelszereltségben tartalmazza a GPS-Switch, GPS-Maps pro, GPS-Track pro, az AggApps funkciókat, valamint az ún. Task Controller dokumentáló csomagot.



A precíziós gazdálkodás beékelődött az Amazone Pantera önjáró permetezők közé, így 2013-tól a Pantera AMAPAD terminállal is elérhető. További újdonság az opcionálisan választható automatikus kormányzás, amely a gyártó által speciálisan a Panterához fejlesztett hidraulikus vezérlésből, és a Topcon 150 kormányzási rendszerből tevődik össze. Megjegyzendő, hogy a fejlesztést Nemzetközi Prémium Oklevéllel ismerték el az AGROmashEXPO – AgrárgépShow közös termékversenyén. A növényvédelem gépei sorából bemutatkozott továbbá a vontatott, nagy területteljesítményû UX 11200 szántóföldi permetező is. www.agronaplo.hu/termekinformaciok/1337

 

 

 

Amazone Pantera Topcon automatikával

 

 

 

 

BŐVÜLŐ MULCSKULTIVÁTOR CSALÁD

A meglévő mulcskultivátor család kiegészítése az összecsukható Cenius 4002-T2. A 150–250 LE igényû munkaeszköz a korábbról megszokott Special vagy Super kivitelben érhető el, így a kapák az előbbi esetében nyírócsavaros biztosítással, míg az utóbbi esetében 3D-rugós túlterhelés-biztosítással ellátottak. A három sorban elhelyezett kapák 28,5 cm-es osztásának, és a könnyedén állítható tárcsáknak köszönhetően a Cenius egyaránt alkalmazható sekély tarlóhántásra, a felsőbb rétegek lazítására, illetve magágykészítésre. Opcionálisan GreenDrill aprómagvető egységgel is felszerelhető.

 

 



VETÉSTECHNIKA



Az Amazone vetőgép termékskáláját bővítette két további nagy teljesítményû típussal, a Citan 6000 és Cayena 6001 6 m munkaszélességû pneumatikus vetőgépekkel. Mindkettő üzemeltetéséhez elegendő egy 120 LE teljesítményû erőgép.



A Citan 6000 gabonavetőgép megjelenésével már 6 típus áll a vevők rendelkezésére 6–15 m-es munkaszélességig. Az új Citanokhoz a RoTeCc+ csoroszlyát a Control 25 mélységhatároló-tisztítótárcsával szereli. A Citan mulcsvetésben jól alkalmazható, de szántás után is megállja a helyét.



A Cayena a mulcsvetés specialistájaként többek között olyan előnnyel is rendelkezik, mint a nagy munkasebesség melletti (15 km/h) pontos magelhelyezés. Még a kemény, száraz és köves talaj sem okoz gondot a 16,6 cm-es osztástávolságú TineTec csoroszlyáknak. Új opció a Cayena esetében az ún. előfutó vágótárcsák alkalmazása, amelyek a vetőcsoroszlyák behatolását segítik elő.



Mindkét munkagéphez, valamint a D9 és AD-mechanikus vetőgéphez egyaránt elérhető az új, kezelőbarát AMADRILL+ fedélzeti számítógép. A mûveletek során az AMADRILL+ valamennyi fontos funkciót ellenőrzi, emellett hektármennyiség-számlálóként is mûködik, és lehetővé teszi a vezető számára, hogy a vetőgép további funkcióit – mint például a mûvelőút-kapcsolást és a kelés előtti nyomjelzőt – kényelmesen, közvetlenül a vezetőfülkéből kezelje. Ezenkívül haladás közben a vetési mennyiséget tetszőleges lépésekben lehet állítani, valamint a mûvelőutat is lehet szabályozni.



A mûtrágyaszórókhoz és a permetezőgépekhez nagy sikerrel bevezetett GPS-Switch technológiát már a vetőgépeken is alkalmazzák. Az adagoló ki- és bekapcsolása GPS-en keresztül történik. A GPS-Switch – a gép helyzetétől, és a korábban a pilóta által elvégzett beállításoktól függően – szabályozza a kijuttatást az AD-P pneumatikus vetőgépeken. A rendszer alkalmazásával csökken a vetőmag-felhasználás, és optimális kijuttatás érhető el.



A precíziós magkijuttatás már minden EDX modell számára is elérhető a sorlezárás alkalmazásával. Hasznossága kifejezetten a szabálytalan alakú táblák esetében mutatkozik meg, a felülvetés elkerülésében. Kifejezetten az EDX 6000 modellhez az Amazone lehetőséget biztosít egy dupla tartályból álló pneumatikus mikrogranulátum-kijuttató egység felszerelésére. Alkalmazásával két eltérő hatóanyag-tartalmú mikrogranulátum használható.



A kukorica vetőgépek kihasználtsága igencsak rövid időszakra tehető, így az Amazone továbbgondolta az EDX-ben rejlő lehetőségeket, és egy repcevetésre alkalmas kiegészítőt vezetett be a piacra. A kifinomult csoroszlya-technológiának köszönhetően az EDX állandó mélységben képes kijuttatni a magot. További opció a gyökér alá történő mûtrágya elhelyezése. A repcevető egység 37,5 cm, 44,9 és 50 cm-es sortávban érhető el.

 



-sm-





Az Amazone fejlesztésekről bővebben olvashat angol nyelven 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!