MENNYI NITROGÉNT ADJUNK A BÚZÁNAK?

Agro Napló
Hála a bõséges téli csapadéknak, január végére a talajok felsõ rétegében gyakorlatilag megszûnt az elmúlt másfél év szárazsága során kialakult vízhiány. A talajok mostanra átnedvesedtek, sok helyütt már telítõdtek is vízzel. Ez a vízkészlet elegendõ tartalékot biztosít az õszi vetéseknek március-áprilisig, ami – a vetések általános jó állapota mellett – józan optimizmusra ad okot az idei terméseredményeket illetõen.  

A tavaszi első fejtrágyázás nem csak a bokrosodás miatt fontos, hanem a kalászkezdemények kialakulásában is. A vegetáció gyors és erőteljes megindulását az azonnal felvehető nitrát-nitrogén kijuttatása segíti elő a legjobban. Az első mûtrágyaszórással kijuttatott hatóanyag mennyisége attól függ, hogy mennyi ásványi nitrogén szabadult fel a talajban az ősz és a tél során. Ezt több tényező is befolyásolja. Másrészről a könnyû, homokos talajokon számolnunk kell azzal is, hogy a nagy mennyiségû csapadék az ásványi nitrogén nagy részét a talaj mélyebb rétegeibe mosta le, így a fiatal búzanövények számára nem feltétlenül elérhető. A kijuttatandó nitrogén-hatóanyag mennyiségét tehát a következők határozzák meg: a tábla talaja és előélete (a korábbi években kijuttatott tápanyagok mennyisége), a helyi időjárás és csapadék, illetve az elővetemény. Ezek a tényezők +/-20 kg/ha-ral is módosíthatják az általános ajánlásokat.



Lássunk néhány példát! Általában az első tavaszi nitrogén-fejtrágyázásnál 50–70 kg/ha N-hatóanyag-mennyiség ajánlott. Ezt csökkenthetjük 10–20 kg/ha adaggal, ha:

- a terület talaja szárazabb és többször volt erős fagy;

- a talaj humuszban gazdag, és aktív talajélettel rendelkezik;

- az elővetemény repce, pillangós- vagy zöldségnövény volt.



Növelni szükséges az ajánlott mennyiséget 10–20 kg/ha-ral, amennyiben:

- enyhe és kifejezetten csapadékos volt a tél;

- a talaj nehéz, hideg, agyagos;

- napraforgó, kukorica illetve gabona volt az elővetemény, és a szármaradványok ott maradtak a területen;

- a növényállomány túl sûrû, túlfejlett.



Természetesen a talajvizsgálat eredménye mindenképpen mérvadó. Ha eszerint a talaj foszfor- és káliumtartalma alacsony, megfontolandó tavasszal egy magas nitrogén- és alacsony P- és K-tartalmú NPK-mûtrágya kijuttatása is.



Mûtrágyáink közül a búza kora tavaszi fejtrágyázására a NAC 27 N (MAS) mellett a COMPLEX 20/8/8+3MgO+4S, és VARIO 21/7,5/7,5 termékeinket javasoljuk.



A LINZER AGRO TRADE 2013-ban L.A.T néven és új logóval, de változatlan szakértelemmel és kiváló minőségû mûtrágyákkal áll a termelők rendelkezésére. Keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

 



Hoyer Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzeragrotrade.com


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?