2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Szezonindítás a Syngentánál

Agro Napló
Hagyományos országos roadshow-val indította a Syngenta a szezont. Az Orosházán, Hajdúszoboszlón, Mezõkövesden, Szombathelyen, Kaposváron, Kakasdon és Székesfehérváron tartott rendezvényeken a tavalyi év értékelésén és az idei év várható növénytermesztési kihívásain túl a Syngenta új termékei és ajánlatai is bemutatásra kerültek.  

2012-ben az agrárium eredményességét minden idők legszárazabb időjárása befolyásolta, a hozamokat tekintve negatív irányba. A múlt év végén és az új év elején rendelkezésre álló termelői árak viszont azt mutatják, hogy az étkezési búza és a takarmánykukorica termelői ára egy év alatt mintegy 30–40%-kal nőtt, így ez az árszínvonal elegendő lehet a növénytermesztés fenntartásának és további fejlődésének biztosításához. Ehhez a Syngenta a 2013-as vetésszerkezeti változásokat, a korszerû értelemben vett vetésváltásokat elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy az egyszeri újratermelés feltételei még a legmostohább körülmények között gazdálkodó növénytermelési üzemek számára is biztosítottak legyenek. Sokrétû, sokszínû és gyakorlatilag minden növényfajra kiterjedő, magyar viszonyokra adaptált technológiai és kereskedelmi ajánlataival ennek kíván megfelelni.



2012-ben az előző évinél 9%-kal nagyobb területről takarították be a kalászosokat, így országosan közel ugyanannyi gabona termett, mint 2011-ben. Annak ellenére, hogy a tenyészidőszak során számtalanszor kedvezőtlen időjárási hatások érték a kalászos gabonákat is, a termésveszteség a többi növényfajhoz képest mérsékeltebb volt, s országos szinten jó közepes termést tudtak betakarítani.



A 2012-es ősz kalászos vetési időszakában kedvezőtlenül alakultak az időjárási viszonyok. Augusztus végétől október végéig nem volt jelentős csapadék az ország nagyobb részén. Az őszi búza vetéseket a termelők nagyrészt átvitték november elejére, és az október végi csapadék sokat segített az addig elvetett állományok kelésében. A késői vetések nagyobb része így jobb magágyba került, s jellemzően volt idő az őszi gyomirtások szakszerû elvégzésére is. Jelenleg az őszi kalászos állományok a nem nagy mennyiségû, de szórványos csapadéknak köszönhetően homogén állapotot mutatnak, a táblákon a növények zöme jól kikelt, bár a búzavetések között vannak különbségek a lehullott csapadék, vetésidő és a termőhely függvényében.



Az egyszikû gyomok terjedése továbbra is tart, így a tavaly sikerrel bevezetett Axial One gyomirtó szer az egyszikûek ellen idén is kiváló megoldást nyújthat széles hatásspektrumának köszönhetően. 2012-ben a gombavédelem alig csökkent az előző évekhez képest a kalászosokban, a termesztéstechnológia meghatározó alapelemévé vált a kalászvédelem, míg a levélbetegségek elleni növényvédelmi beavatkozást a korai levélszárító betegségek jelenléte mindenképpen szükségessé tette. A Syngenta kalászos gombaölő termékpalettája a nagy területen elterjedt, jól bevált szerek mellett, egy forradalmian új hatásmechanizmussal rendelkező készítménnyel bővül 2013-ban. A Seguris egyik hatóanyaga a Syngenta által kifejlesztett izopyrazam, amely új távlatokat nyithat meg a gabonatermesztők számára. Az izopyrazam kötődik a levél viaszrétegéhez és a kórokozóhoz egyaránt. Ez a „kettős kötődés” biztosítja a hatékonyságát. A Seguris az új hatóanyag tulajdonságait ötvözi egy hagyományos triazollal, ezáltal biztosítva a tökéletes védelmet a levélbetegségek ellen.



A Syngenta komplett kukoricaajánlatában több ponton is újdonságokkal jelentkezik a 2013-as évben. Magas terméspotenciálú, megbízható, korai vetésre is alkalmas új kukoricahibridek kerülnek bevezetésre, amelyek egy új rovarölő csávázószer kombinációval, Force Zea-val kezelve kerülnek forgalomba.



Az elmúlt év rendkívül száraz és meleg időjárásának következtében a talajlakó-, és egyéb kukorica kártevők mellett erős kukoricabogár-fertőzésre kell számítanunk idén. Kukoricabogárral erősen fertőzött területen csak a talajfertőtlenítés nyújt hatékony megoldást. A Force 1,5 G talajfertőtlenítő évjárati stabilitása, megbízhatósága 10 év átlagában egyedülálló, minden körülmények között megállja a helyét, évről évre jelentős termést mentve meg, használatával biztonságot, megbízható eredményt, megtérülő befektetést kap a termelő.



Az idei évben a herbicid paletta is új termékkel bővül, forgalomba kerül az első, kifejezetten magyar gyom- és talajviszonyokra kifejlesztett kukorica gyomirtó szer, a Calaris Pro. Gyors, kiemelkedően széles hatásspektrumú, tartamhatással rendelkező gyomirtó, mely a mezei acat ellen is hatékonyan alkalmazható. 2 hektár kezelésére alkalmas kiszerelésben kerül forgalomba.



Az elmúlt két év csapadékszegény, korai felmelegedést hozó tavaszának köszönhetően jelentős mértékben felszaporodtak az évelő gyomnövények, idén is számítani kell a fokozott megjelenésükre. Erre felkészülve a fertőzött területeken úgy kell választanunk gyomirtó szert, hogy mezei acat, illetve fenyércirok ellen megbízható hatékonyságot nyújtson. A Syngenta minden gyomproblémára megoldást nyújtó gyomirtó szer kínálatában elérhető ezekre a nehéz kihívást adó problémákra is a megoldás.





A 2013-as szezon napraforgó vetőmag újdonsága – az elmúlt száraz szezon kihívásaira válaszként – az NK Adagio hibrid bevezetése, mely tenyészidejének és felépítésének köszönhetően nagy biztonsággal termeszthető aszályos évjáratokban is. Másik újdonságunk, hogy 2012-höz képest lényegesen kedvezőbb áron kerül forgalomba az Amistar Xtra, amely több, mint egy gombaölő szer. Használata alacsony gombafertőzés mellett is javasolt, hiszen egyik hatóanyagának köszönhetően juvenizáló hatással bír. Ennek eredményeként nem csak nagyobb termést, hanem magasabb olajtartalmat lehet elérni mind napraforgóban, mind pedig repcében a kalászosokban való felhasználás mellett.



„Az agrárium, ezen belül elsősorban a növénytermesztés Magyarország egyik húzóágazata, így a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az időjárási szélsőségekkel szembenéző, így sérülékeny ágazat eredményességének megóvására. A Syngenta a növénytermesztés biztonságát kínálja a termelőknek magas színvonalú fejlesztéseivel, új hibridjeivel és a legújabb technológiát képviselő növényvédő szereivel. Bízunk benne, hogy a Syngenta terméket választó termelők 2013 végén is elégedetten zárhatják majd az évet az esetleges kedvezőtlen éghajlati hatásoktól függetlenül.” – mondta el a szezonnyitó rendezvények zárásaként Bíró János, a Syngenta marketing vezetője.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?