Betakarításban erõsít a CLAAS

Agro Napló
Népes tábor gyûlt össze Enyingen a Mikó és Mikó Kft. telephelyén, ahol a német gépgyártó óriás bemutatta 2012-es fejlesztéseit a nemzetközi szaksajtónak. A CLAAS vállalat újdonságai elsõsorban a kombájnok és a szálastakarmány betakarítás eszközeinek kínálatát bõvítik.

Még hatékonyabb a LEXION



Számos fejlesztés jellemzi a LEXION 600–700 sorozatot. Az egyik legjelentősebb változás a 700-as sorozat kibővítése – így 2012-től a maga 598 LE névleges teljesítményével a LEXION 780 (a 770-es testvérét megelőzve) a legnagyobb a gyártó kínálatában. A kiegészített LEXION 700-as széria 4 modellből, a 600-as 5 modellből áll, és magukba foglalják a 305–589 LE teljesítményhatárokat. A kombájnokba szerelt motorok mindegyike megfelel a Tier IIIb (Tier 4i) emissziós szabványnak. A 770 és 780-as típusokat már SCR-technológiát alkalmazó Mercedes-Benz, a 620–760-es verziókat kipufogógáz-visszavezetéses (EGR) megoldást alkalmazó Caterpillar motorok hajtják.



A nagyobb teljesítmény szükségessé tette a nagyobb hûtőrendszer alkalmazását. A 700-as modellek DYNAMIC COOLING változtatható hûtőrendszerrel szereltek, amelyek a hûtési igény függvényében mûködnek – azaz csak annyi hûtőteljesítmény áll rendelkezésre, amennyire éppen szüksége van a gépnek. Mivel maximális fordulatszám csak a teljes terhelés mellett aktiválódik, a rendszerrel akár 15 kW teljesítmény-megtakarítás is elérhető.

 

 


A CLAAS kibővítette a LEXION sorozatot, és bevezette a 780-as típust

 

 





Változás történt az elhelyezésben is: a 700-as sorozatban a megnövelt méretû vízszintes szita a motor mögé került. A rendszernek köszönhetően a levegő áramlásának iránya megváltozott. A levegő beszívása fentről történik, és a motorhoz, valamint az új „kopoltyú-szerû” nyílásokon lefelé vezették el. Ez a speciális kialakítás okozta légáramoltatás megakadályozza a por felszállását és bejutását a hûtőrendszerbe, ezáltal a tisztántartás is egyszerûsödik.



Jelentős fejlesztések történtek a leválasztó rendszerben is. Az új LEXION 780-as típusba 2×6 leválasztókosarat építettek be, és a leválasztórotorok fordulatszáma is 1250 ford/min-ig növelhető. Növekedett az ürítőcsiga mérete és az ürítési teljesítmény, így egy 780-as kombájn 12 500 literes magtartálya mindösszesen 1,5 perc alatt kiüríthető.



Szintén újdonság, hogy a 700-as sorozatba bekerült a JAGUAR silózóknál alkalmazott POWER TRAC összkerékhajtás. Az összes 700-as modellt a harmadik generációs hidropneumatikus TERRA-TRAC járószerkezettel is lehet rendelni, amely – kombinálva az új függőleges és oldalirányú mozgást végző négy csuklópontos hátsó híddal – maximális talajvédelmet biztosít.

 

 

Aratás egyszerûen CEMOS automatikával



A CLAAS kínálatában 2010-től érhető el az ún. CEMOS, amely a gépkezelőnek segít az optimális betakarítási beállításában. Az eszköz beállítási javaslatot tesz, amelyet a gépkezelő elfogadhat vagy elutasíthat. A CEMOS automatika folyamatosan méri a gép különböző paramétereit, és szükség szerint a körülmények figyelembevételével időveszteség nélkül módosítja azokat. Kétféle módozat különböztethető meg: CEMOS AUTO LEVÁLASZTÁS és CEMOS AUTO TISZTÍTÁS.



Az új AUTOMATA CEMOS esetében a kezelő döntheti el, hogy milyen stratégia alapján dolgozik. Lehetősége van maximális áteresztőképességgel, üzemanyag-takarékos és magas szintû cséplési minőség opciók közül dönteni. További alternatíva a három kombinációja, az ún. kiegyenlített mód.



 


 

 

 

Frissített mûszaki tartalom és kényelem



Hasonlóan a LEXION fejlesztési irányához a TUCANO sorozat is motorcserén esett át. A teljes 300-as és 400-as sorozat Mercedes motort kapott és 238–326 LE között áll a gazdálkodók rendelkezésére. Az SCR (Selective Catalytic Reduction) rendszerrel ellátott motorok megfelelnek a Tier IIIb (Tier 4i) kipufogógáz-emissziós szabványoknak. A megnövekedett hûtési teljesítmény szükségessé tette a TUCANO modellek hûtőrendszerének átdolgozását is.



A fejlesztésnél nem feledkeztek meg a kényelemről sem, így a TUCANO fülkéjében ülő kezelő egy LEXION-ban érezheti magát. A komfort elsősorban a vezetőülésnek köszönhető, de a kartámaszba beépített CEBIS egyszerûsített változata (alapbeállítás-módosítás) a HOTKEY (gyors hozzáférés és beállítás) forgókapcsolókkal még egyszerûbbé teszik a gép kezelését.



A „nagytestvértől” számos jól bevált megoldást helyeztek át a TUCANO-ba, így az elektronika is teret nyert. A folyamatok optimalizálásában a TELEMATICS nyújt segítséget – a kapott adatok segítenek a további munkafolyamatokban. A rendszer lehetővé teszi a tulajdonos számára a virtuális rápillantást a gépre: ellenőrizni a gépbeállításokat és összehasonlítani az adatokat a többi géppel, míg a szervizt ellátó forgalmazó kiszállás nélkül meghatározhatja a meghibásodás okát.



A TUCANO esetében is lehetőség van a hozamtérkép elkészítésére a CEBIS adatok segítségével. A GPS PILOT-nak köszönhetően betakarítás előtt a terület a vágóasztal szélességével megegyező sávokra osztható fel, így egy mûholdon keresztül 2 cm-es vágási pontosság is elérhető. A kezelő számára a nyomvonalak a fülkébe szerelt CEBIS MOBILE-on keresztül jeleníthetők meg.

 

 

Megoldások a szálastakarmány betakarításra



A levélben gazdag terményekhez kínál megoldást az újonnan bemutatott DISCO 3500 RC CONTOUR hátsó kasza. A V-profilú gumihengeres szársértővel ellátott eszközzel csökkenthető a fonnyadási idő. A 3,4 m munkaszélességû kaszát P-CUT kaszasínnel és hidropneumatikus tehermentesítéssel látták el.



A frontfüggesztésû kasza kínálat három új taggal bővült. A 3,4 méter széles DISCO 3500 F, FC és FRC kialakításban, az ismert PROFIL kinematikával (háromdimenziós talajkövetés) rendelhető. Hasonlóan a hátsó kaszákhoz itt is elérhető a hidropneumatikus tehermentesítés.



A CLAAS a rendterítők piacára elsőként vezette be a 10-rotoros, 3-pont felfüggesztésû eszközét. A VOLTO 1100 T 10,7 m munkaszélességû és az ún. MAX SPREAD technológiát használja, melynek köszönhetően nagy sebesség mellett az anyagot gyöngéden, szélesebben teríti szét.



A hajtómûvek folyamatos kenésûek, és masszív négyszög vázzal vannak összekötve. A rotorok hajtása a PERMALINK körmös kapcsolaton keresztül valósul meg. A rotorkarok biztosan rögzítettek a rotortányérra, és egy külön támasztógyûrûvel stabilizáltak. Az ötszörösen felcsavart rugósfogak kellően stabilak és rugalmasak, a rotor alatt pedig 6,5 vagy 8,5 collos járókerekek gördülnek.



Az elmúlt évben mutatta be a CLAAS teljesen új gépkínálatát az egy forgórészes rendképzőinél. A termékkört most további két – egy 3-pont felfüggesztésû, illetve egy vontatott típus – egészíti ki. A 3,80 m rotorátmérőjû új LINER 500 PROFIL és 500 T 4,80 m munkaszélességgel dolgoznak.

 

 


A szálastakarmány betakarításban további új típusok állnak rendelkezésre

 

 



A német gyártó bálázó kínálata is tovább bővült. A QUADRANT 3200 RC/FC és QUADRANT 3300 RC munkájával a gyakorlatban is megismerkedett a szakmai közönség. Mindkét típus 2,35 m széles rendfelszedővel szerelt, amelyhez a PFS (Power Feeding System) teljes átmenő csiga és duplagörgős rendleszorító tartozik.



Az aprítóegység új kialakítása praktikus megoldás: mindkét típus esetében oldal irányba húzható ki, így könnyebb a kések cseréje, de a karbantartás is. A késeket négy csoportba osztották, és a csoportok egy kar segítségével, vagy hidraulikusan a fülkéből külön-külön lesüllyeszthetők. A hidraulikusan lenyitható dobfenék-lemezzel kombinálva – amely automatikusan lenyílik, ha túlterhelődik a rotor – tehermentesíti a gépkezelőt az eltömődések kiszedése alól.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!