Együttmûködési szerzõdés a gyakorlatorientált képzés érdekében

Agro Napló
Július 4-én Együttmûködési megállapodás született a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Szent István Egyetem Mezõgazdaság- és Környezettudományi Kara között a hallgatók szakmai gyakorlatának megszervezésére.  

A magyar agrárium illetve a vidék számára kiemelt fontossággal bíró agráregyetemek sorából is kiemelkedik a SZIE, amely képviseletében Dr. Gyuricza Csaba dékán írta alá Weisz Miklóssal, az AGRYA társelnökével a fontos tartalommal bíró megállapodást.

 


 

 

 



A szerződés értelmében az egyetemi hallgatók gyakorlatorientált képzése valósul meg az AGRYA korábban indított nagysikerû Vidék Kaland Programjára épülve. A szövetség programjában fiatal gazdák fogadnak pályázaton kiválasztott egyetemistákat, akik az adott évben többször visszajárnak a gazdaságba, és megismerik a fontos munkafázisokat. A hallgatók a gyakorlati tudást így fiatal gazdálkodóktól tudják megszerezni, mindig az aktuális mezőgazdasági időszakokhoz igazodva. A tavaszi növényvédelmi munkák éppúgy lehetőséget jelentenek majd számukra a kötelező gyakorlat megszerzéséhez, mint a betakarítás vagy éppen az őszi talajelőkészítési feladatok – a munkacsúcsokhoz igazítva tudják majd az aktuális munkafolyamatot a gyakorlat szempontjából áttekinteni. A Vidék Kaland hivatásos formája egyébként azért is különleges és sikeres, mert maguk a fogadó gazdák életkorban közel állnak a kalandorokhoz.

 

 


 









A dékán hangsúlyozta, hogy az AGRYA-val való együttmûködés módot nyújt a számukra, hogy a gyakorlati képzés fázisai és lehetőségei kibővüljenek, ezáltal a fiatal gazdálkodókhoz próbálják kapcsolni az egyetem érdeklődő hallgatóit. A tapasztalatok igazolják, hogy azonos generációk között mindig könnyebb a kommunikáció. A sikeres fiatal vállalkozóktól pedig lehet tanulni, érdemes hozzájuk szakmai gyakorlatra menni. Egyébként a fiatal gazdák támogatásában egyre inkább megjelennek a nemzeti prioritások, és a 2014 utáni Közös Agrárpolitikában megfogalmazott lehetőségeik is jelentősen bővülnek majd. A hazai pályázati rendszerben pedig jelentős szerephez jutnak azok, akik az elöregedő gazdatársadalom valódi generációváltását célozzák meg.





Dr. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke szerint a fogadó gazdák számára is inspiráló a lehetőség, hogy a tudásukat átadhatják a diákoknak. Programjaik sikerességét a legkisebbeknek szóló „Vesd Bele Magad!” is igazolja, amelyben a 2011-es évhez képest megtízszereződött a résztvevő iskolák és gyerekek száma. Ez egyértelmûen az elmúlt két esztendő kormányzati kommunikációjának köszönhető. Ha a mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatosan is van egyfajta kormányzati segítség az AGRYA-éhoz hasonló civil kezdeményezések mellett, akkor már gyermekkorban kialakulhat az az egészséges kép a mezőgazdaságról, amely szükséges ahhoz, hogy a fiatalok megfelelően tudjanak pályát választani és ne utasítsák el ezt a nagyon szép és felelősségteljes szakmát.





www.agronaplo.hu/agrya/14



www.agronaplo.hu/szemfules/542



www.agronaplo.hu/hirek/6848

-an-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?