Biomassza iránytû

Agro Napló
A vidék, az agrárgazdálkodók megerõsödését is segíti a Hungrana Kft. szabadegyházi gyárában júniusban felavatott biomassza kazán. Az import energia kiváltása, a hazai megújuló energia felhasználása mellett ez is fontos szempont – hangsúlyozta a miniszterelnök a modellértékûnek tekintett létesítmény átadásakor.  



 


 

 

A Hungrana Kft., az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata a kukorica minden alkotóelemét hasznosítja. Az itt készült természetes cukor- és keményítőféleségeket számtalan élelmiszeripari termékben: péksüteményekben, tejtermékekben, lekvárokban, üdítőitalokban megtalálhatjuk, ezek papír csomagolásában is megjelennek, és a cég állítja elő az E85 néven forgalmazott bioetanol üzemanyagot is.



Az előzetes számítások szerint száz–százötven agráriumban dolgozó család megélhetési biztonságát növeli, hogy Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az új kazánok mûködéséhez tüzelőanyagként szálas takarmányok bálázott szalmáját, zöldhulladékokat és energianövényeket is felvásárol. Az új üzem a vállalat teljes energiafogyasztásának egyharmadát biztosítja. Az eltüzelt biomassza óránként 54 tonna hőt termel, aminek 85 százaléka hasznosul. A Hungrana így évente 50 millió köbméter földgázt takarít meg, ami egy közepes megyeszékhely távhőszolgáltatásának ellátására is elegendő lenne.

 

 


 

 



Az új kazánokban elégethető bálázott mezőgazdasági melléktermékek és hulladékok felvásárlása folyamatos, a kazánrendszer közvetlen kiszolgálására elkészült két, egyenként ezer négyzetméter alapterületû szalmatároló, ezenfelül pedig 12 szín, 21 kazal és egy daruzott tároló. Ezek együtt 19–20 ezer tonna biomassza raktározását teszik lehetővé a vállalat számára.



A beruházást a kontinens első számú izocukorgyártó vállalatának projektcége, a Hungranatrans Kft. valósította meg. Az agrártermelőket nemcsak a kész bálák felvásárlásával segíti a cég, hanem azzal is, hogy felkínálja bálázógépeit a megfelelő fûtőanyagok előkészítésére. A kazánok olyan téglatest alakú bálákat képesek befogadni, amelyek magassága 0,9 méter, hosszúsága 2,4–2,5 méter, szélessége pedig 1,2 méter. Egy bála tömege 350–700 kg között lehet. A szalmabálákat szállító pótkocsis teherautókat Szabadegyházán, az üzem területén megrakottan, majd üresen is megmérik, a gyár szakemberei pedig megvizsgálják a biomassza nedvességtartalmát is. Ha a víztartalom meghaladja a 20 százalékot, akkor már jelentősen csökken a bálázott anyag fûtőértéke, gazdaságtalanabb a felhasználása, tehát kevesebbet lehet érte fizetni. A bálázással, a megfelelő tárolással és a felvásárlással kapcsolatos kérdésekben a Hungranatrans munkatársai folyamatosan segítik a gazdálkodókat az ország egész területén. (A felvásárlással kapcsolatos kérdésekre Dudás Béla válaszol a +36-30/380-1159 telefonszámon, vagy a dudasb@hungrana.hu e-mail címen.)

 

 


 

 



A Magyarországon egyedülálló, minden tekintetben világszínvonalú, 21. századi ipari energiatermelő biomassza kazánok üzembe állítása hárommilliárd forintba került, ebből egymilliárd forintot a Hungranatrans Kft. uniós forrásból, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Helyi hő és/vagy hûtési igény kielégítése megújuló energiaforrásból” pályázat keretében nyert el. A Dániából származó biomassza kazánok várhatóan a nyár közepétől fokozatosan veszik át a gázkazánok helyét a Hungrana termelésében.

 


 

 



Orbán Viktor miniszterelnök a biomassza kazánok átadásakor azt hangsúlyozta, hogy a kormány modellértékûnek tartja a beruházást. Az egész nemzetgazdaság számára iránytû lehet, ha ipari méretekben sikerül a drága import-energia kiváltása hazai biomassza alapú energiára. - Ha ez a modell mûködik, akkor a magyar kormánynak az a kötelessége, hogy minél több vállalatot segítsen ahhoz, hogy átállítsa energiagazdálkodási rendszerét a Hungranáéhoz hasonló megoldásokra – hangsúlyozta a miniszterelnök az új biomassza kazánok átadásakor Szabadegyházán.

 

 


 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Biztos siker a szegedi takarmánycirkokkal

Biztos siker a szegedi takarmánycirkokkal

A cirokfélék forró égövi származásukból adódóan kiváló szárazságtűréssel rendelkeznek. Nagy, szerteágazó és mélyre hatoló gyökérzetükkel a talaj mélye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!