Együtt kell élni a gazdasággal!

Agro Napló
A 2550 hektáron gazdálkodó és 700 tejelõ tehenet tartó beledi Elõre Szövetkezet elnökét, és a Kalász Kft. ügyvezetõ igazgatóját, Sukola Andrást kértem meg, mutassa be az általa vezetett gazdaságot.  


 

 

A cégcsoport 2003-ban került a jelenlegi tulajdonosokhoz. Az akkor megvásárolt cégek alultőkésítettek voltak, gép- és eszközparkjuk elavult, cserére szorult. A társaságokkal földtulajdont nem szereztek, csak haszonbérleti jogot. Ma is jellemző, hogy a mûvelt 2300 hektár szántót és 250 hektár gyepet majd 850 tulajdonostól bérlik. Az eredményes gazdálkodás mellett a tulajdonosok másik fontos elvárása, hogy az általuk forgalmazott gépeket a gyakorlati körülmények között tesztelhessék, próbálhassák ki és mutathassák be a leendő vásárlóknak. Az Axiál Kft. mint az ország piacvezető mezőgazdasági gépforgalmazója az itt szerzett üzemeltetési tapasztalatokkal, referenciával tudja ajánlani a megfelelő gépeket az adott talaj- és környezeti viszonyokhoz. Miért jó „terep” a beledi gazdaság ehhez a feladathoz? Mûködési területük főleg Beled, Cirák, Kenyeri és Dénesfa, de további 5 falu határában is vannak földjeik. A kötött, kavicsos, igen nehezen mûvelhető területektől, a jó minőségû mezőségi talajokig. Egy adat ennek bizonyítására, az Aranykorona szélsőértékek, 3 AK/ha (Kenyeri) és 55,6 AK/ha (Beled) között szóródnak. Amennyiben itt bizonyít egy munkagép, vagy gépkapcsolat, nagy valószínûséggel az ország legnagyobb részén sikerrel alkalmazható.

 

Nagyon jó gondolat volt, hogy a kárpótlás után széttagolt táblákat blokkosítják, egy blokkba egy növény kerül, így nem kell minden külön agrotechnikai beavatkozáshoz külön felvonulni, időt, pénzt veszítve a vonulásokkal. A gazdaságos munkaszervezéssel 30%-kal kevesebb munkaerővel oldják meg feladataikat, mint az indulásnál. Elbocsátás nem volt, a természetes fogyást nem kellett új munkaerővel pótolni. A folyamatos képzés azonban elengedhetetlen, hogy az új gépek és technológiák kezelését el tudják sajátítani a kezelők.

A kihívásoknak csak folyamatos fejlesztésekkel, beruházásokkal lehet megfelelni. A gépberuházások mellett, 2005-ben terménytárolókat és hídmérleget építettek, így 36 000 tonna új tárolókapacitással bővült az addigi 10 000 tonnás tárolótér. 2009-ben a betakarítás biztonságát növelő, szárító beruházás keretében új Riela típusú szárító került beépítésre.

A vetésszerkezetből kikerült a cukorrépa, és jelentősen megnőtt a repce vetésterülete. A környezeti feltételek és a szakmai felkészültség is adott, hogy folyamatosan 4 tonna feletti repce termésátlagokat takarítsanak be. Titok természetesen itt sincs. Megfelelő időben jó vetőágyat kell készíteni, pontos vetőgépet, és növényvédő gépeket kell használni. A betakarításkori veszteségeket nagyban mérséklik a speciális adapterrel szerelt CLAAS kombájnok. Az idei évben a főbb termesztett növények: búza 350 ha, kukorica 540 ha, repce 460 ha, napraforgó 166 ha, lucerna 210 ha, őszi árpa 96 ha, rét 250 ha, silókukorica 200 ha, tritikálé 196 ha.

Sukola Úr megerősítette, hogy kiemelt prioritást kap az állattenyésztés tömegtakarmány igénye. A növénytermesztésnek ki kell szolgálnia a magas genetikai képességû tejelő állományt. A jó minőségû és megfelelő mennyiségû tömegtakarmányok adják a gazdaságos tejtermelés alapját.

A tejtermelés eredményessége az összehangolt csapatmunkán alapul. Hogy Beleden összeállt egy jó csapat, ezt a táblázat adatai jól jelzik. További beszédes adat, hogy a 2011-ben laktációt zárt 528 db állat közül 58 tehén (11%) termelése meghaladta a 14 000 kg-ot. Az ügyvezető ennek elérését tûzte ki célul állomány szinten 3-4 éven belül.

 


 

 

A tenyészcélt tekintve elsődleges szempont a tejtermelés javítása. A szaporítóanyagban mindig a legjobbat választják, így növelve a genetikai potenciált a következő korosztályban. A Holstein Genetika Kft. szakemberei segítenek a megfelelő bikák kiválasztásában. Az üszők felnevelése is azt szolgálja, hogy később nagy termelésre legyenek képesek. Az első elléskori életkor a gazdaságban 2011-ben 23,97 hónap volt.

A genetikai képességeket azonban felszínre kell hozni. Az egyik ilyen fontos tényező a takarmányozás. A receptúrák elkészítésében a HÓD-MEZŐGAZDA Zrt. szaktanácsadója, Halász Tamás nyújt segítséget, az ő egyedi HÓDMIX premixeit etetik. Az egyes abrakkomponensek létszámarányos összemérését egy 2009-ben átadott Himmel típusú berendezéssel végzik. A számítógép kiméri – ha kell darálja – az egyes takarmányokat a megfelelő receptúra szerint, és egy tartályban tárolja, míg a napokban beüzemelt izraeli RMH önjáró takarmánykiosztó kocsiba adagolják, a tömegtakarmányokhoz. Így a legkisebb komponensek is biztonságosan eljuttathatók az állat elé, nagyon jó állagú TMR formájában.

 

 


 

 

Újra ki kell azonban emelni a tömegtakarmányok fontosságát. Mindig a legjobb kukoricatáblák kerülnek silózásra. A CLAAS Jaguár kiváló munkát végez, ha jó növényállományban és optimális időben takarítjuk be a kukoricát. Nem szabad azonban elfeledkezni, hogy rostevő állatot kell kiszolgálnunk, így a lucernaszéna és -szenázs készítése is óriási odafigyelést igényel. Mi jelzi, hogy ez is rendben van? Délután 1 óra körül jártuk körbe a szarvasmarhatelepet, az állomány kétharmada feküdt és kérődzött. A kondíció a tejtermelésnek megfelelő, a bélsár optimális, mint láttuk az elhullás tavaly ilyen tejtermelés mellett is 3% tudott maradni. A tejzsírszázalék 3,6, a tejfehérje 3,25%. A szomatikus sejtszám 200–300 000 közötti. A 452 napos két ellés közti idő csökkentése is szerepel a célok között. Az állat tisztelete, szeretete abban is megnyilvánul, hogy a vezetők nem tûrik el a tehenek ütlegelését, a velük való kiabálást. Az eredményes tevékenység abban rejlik, hogy minden apró részletre figyelni kell, követelmény a pontos, fegyelmezett, a biológiai igényeket maximálisan kielégítő munka a gazdaság valamennyi dolgozójától. Vannak azonban technikai, technológiai elvárások, amit be kell tartani. Ez az oka, hogy az idén egy új fejőház épül Beleden, a BouMatic karusszel rendszerû berendezése már úgy került megtervezésre, hogy a tervek szerint 1000 állatra növekvő létszámot is ki tudja szolgálni. A fejőberendezés tejmérővel és SmartDairy telepirányítási rendszerrel felszerelt. Valamennyi tehenet mozgásérzékelővel kombinált egyedi azonosítóval látjuk el. A komplett rendszer nagymértékben javíthatja a tejtermelés biztonságát. A következő ütemben egy 400 férőhelyes új istálló kerül megépítésre. Sok idelátogató szakember kérdezi, hogyan érték el ezeket a szép eredményeket? „Szükség van jó minőségû tömegtakarmányokra, precízen, pontosan adagolt TMR-re, ki kell szolgálnunk a tehén igényeit, megteremteni a nyugodt, egészséges környezetet. Nincs más titok az eredmények mögött. Együtt kell élni a gazdasággal.”

 

 


BouMatic fejőház beruházás Beleden

 

Dr. Gergácz Zoltán

Fotó: Gribek Dániel

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!