Optimum® AQUAmax® kukorica hibridek

Agro Napló
„Innováció a Pioneertól: Optimum® AQUAmax®”

2013-tól a magyar kukorica termesztők részére is elérhető lesz a Pioneer világszinten egyedülálló újítása, az Optimum® AQUAmax®! Mitől egyediek ezek a hibridek?

Az Optimum® AQUAmax® hibridek előnye elsősorban abban rejlik, hogy jelentősen csökkentik a kiszámíthatatlan időjárásból eredő kockázatot. A szelekciójuk során szigorú követelményeknek kellett megfelelniük mind extrém száraz, mind csapadékos körülmények között. Az Optimum® AQUAmax® hibridek aszálytûrésben igazoltan verhetetlenek, miközben normál időjárási viszonyok között is rekordtermést produkálnak!

 

 


 

 


Világszinten a kukorica területek közel 85%-át súlytja különböző mértékû csapadékhiány, amely alapjaiban határozza meg az elérhető termésszintet. Az aszály okozta terméskiesést ma közel 13 milliárd USD-ra becsülik, így kijelenthetjük, hogy a világ bármely pontján, de kiváltképp Magyarországra igaz, hogy az elérhető kukorica mennyiségét befolyásoló legfőbb tényező a csapadék mennyisége.

Az elmúlt évek országos átlagai igen nagy szélsőségeket mutatnak: 4 t/ha termésátlagtól 8 t/ha-ig szóródtak az országos átlagok a csapadék mennyiségétől és eloszlásától függően. A piacon kapható különböző hibridek teljesítményét vizsgálva jelentős különbségeket találunk az aszálytûrést illetően. Egyértelmû, hogy mindenki olyan hibridet szeretne, ami 4 tonnás országos átlag esetén 6 tonna felett terem, ill. 8 tonnás átlagnál bőven 10 tonna felett produkál.

 

Az ilyen hibridnek egyrészt kiváló aszálytûrőnek kell lennie, másrészt rekordtermőnek a normál évjáratokban. Az Optimum® AQUAmax® hibridek pont ezt a biztonságot nyújtják a kukorica termelőknek!

 

A Pioneer már a hibridizáció kezdetétől fogva jelentős előrelépést tudott felmutatni a stressztûrőképesség javítása érdekében. Már 1957-ben külön nemesítő állomást épített ki és intenzív kutatásokat indított célzottan az aszálytûrő hibridek nemesítésére. 2009 óta megduplázta az aszállyal kapcsolatos kutatásokra szánt erőforrásokat, Európában jelenleg 8 nemesítői állomás kizárólag azzal a céllal mûködik, hogy kontrollált csapadékviszonyok mellett teszteli a legjobban teljesítő hibrideket.

A Pioneer aszálytûrésben betöltött vezető szerepének egyértelmû bizonyítéka a 2007-es extrém száraz évben elért teljesítmény. Ebben az évben a Pioneer hibridek a hivatalos kísérletekben (MgSzH regisztráció, VSZT – GOSZ posztregisztráció) sorra az élen végeztek. Ekkor vált ismertté a kiválóan teljesítő PR37N01, amely mára már Magyarország legnagyobb területen termesztett és legnépszerûbb hibridje.

Új mérföldkőhöz érkeztünk: a következő szezontól a Pioneer bevezeti az Optimum® AQUAmax® hibrideket, melyeknél az aszálytûrés és rekord termőképesség egyaránt szigorú szelekciós szempont!

 

Mit is jelent az Optimum® AQUAmax® megjelölés?

Optimum® AQUAmax® megjelölést csak az alábbi szigorú követelmények teljesülése esetén kaphatja meg egy hibrid: 

- Csapadékhiányos, erősen aszályos körülmények között 5%-os terméselőny a jelenleg legjobbnak ítélt hibridekkel szemben. 

- Normál csapadékellátottság mellett 3%-os terméselőny a jelenleg legjobbnak ítélt hibridekkel szemben. 

- A fenti követelményeket két egymást követő évben egyaránt bizonyítani kell ahhoz, hogy megkapja a hibrid az Optimum® AQUAmax® minősítést.

A jelenleg legjobbnak ítélt hibridek az adott éréscsoportban a Pioneer legjobban teljesítő hibridjeit és a piacon meghatározó versenytárs hibrideket jelentik. Az Optimum® AQUAmax® hibridek azért is kivételesek, mert kiválogatásuk során nem csak egyes tulajdonságokra fókuszáltunk, hanem a hibrid teljes körû teljesítményére, beleértve a stressztûrőképességet, agronómiai tulajdonságokat, rekord termőképességet. A követelmény rendszerben az aszálytûrő-képesség a hangsúlyosabb, mivel a szárazságnak van a legnagyobb termést limitáló hatása. Ha hozzávesszük még azt is, hogy aszályos években magasabb a termény ára, akkor még inkább előtérbe kerülnek a jó stressztûrő hibridek, mert az általuk realizálható plusz termés extra bevételt eredményez.

 

 


 

A következő szezontól két Optimum® AQUAmax® hibridet kínálunk termelőinknek:

 

 


 

A P0216 hivatalos, regisztrációs eredménye jól szemlélteti az Optimum® AQUAmax® hibridek egyedülálló teljesítményét! Az ábrán a 2011-es MgSzH (ma NÉBIH) eredménye látható, még a második helyezett hibridet is közel egy tonnával múlta felül!

 

 


 

 

Az Optimum® AQUAmax® hibridek tehát bizonyítottan sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak a termesztőknek, mint az egyéb hagyományos hibridek, hiszen az időjárásból eredő kockázatot minimálisra csökkentik. Ezek a hibridek már elvetésre kerültek az idei kísérleteinkben, látogasson el bemutatóinkra, ahol további hasznos információkat kaphat az új Optimum® AQUAmax®-ról !

 

Fábián László

Kukorica termékmenedzser, Kelet-Európa


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?