RAPOOL - a repceinnovátor

Agro Napló
Az õszi káposztarepce üzemi hozamok emelkedése párhuzamos a hibridnemesítés fejlõdésével. Hosszú távú trendek alapján évente 60–80 kg a hektáronkénti hozamnövekedés átlagos mértéke. Ennek több mint 50%-át a nemesítõk hozzák új hibridjeikkel, melyek a nagyobb termõképesség mellett magasabb olajtartalommal és megbízhatóbb betegség-ellenállósággal is rendelkeznek.  

A RAPOOL a nemesítési munka során, éves szinten több ezer apa- és anyavonal-kombinációt tesztel, szelektál és értékel. Ennek eredménye egy olyan széles hibridválaszték és genetikai sokszínûség, amely a gyakorlatban előforduló minden termelési helyzetre megoldást tud kínálni: korai vetés, késői vetés, mulcsvetés, fómarezisztencia, N-hatékonyság, homok- és vályogtalajok, szakaszolt érésidő, könnyû betakaríthatóság.



Ez az egyedülálló sokszínûség a RAPOOL nemesítési programjából származik, amely minden bizonnyal egyike a világ legnagyobbjainak.

 

 


1. ábra: genetikai sokszínûség – ez a RAPOOL hibridek sikerének titka

 





Minden körülmények között



A hazai növénytermesztés korszerû vetésszerkezetének kialakításában mára vitathatatlanul meghatározó szerephez jutott az őszi káposztarepce. Nemcsak jövedelmező termeszthetősége miatt, hanem mint a következő évben utána jövő őszi kalászosok legjobb előveteményeként is. Változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont az elérhető legmagasabb termés és a lehető legnagyobb termésbiztonság. Ilyen helyzetekben elsősorban a hibridek termesztése javasolt: nagyobb termőképességük, jobb stressztûrésük és termésstabilitásuk, jobb tápanyaghasznosító képességük, nagyobb kelésbiztonságuk és szélesebb vetésidő-intervallumuk ugyanis olyan agronómiai előnyök összességét testesítik meg, amelyek a magasabb vetőmagköltség figyelembevételével is egyértelmû jövedelemtöbbletet biztosítanak a fajtákkal szemben. A világ első restaurált hibridrepcéinek 1995-ben történt állami elismerése a RAPOOL nevéhez fûződik. Az azóta eltelt időszak egyértelmû tendenciája, hogy a hibridrepcék egyre nagyobb területet foglalnak el a vetésterületből Európa-szerte. Termésfölényüket valamennyi régióban és valamennyi évjáratban, eltérő talajmûvelési rendszerekben és eltérő termelési intenzitásnál is igazolták.



A RAPOOL hibridek a megfelelő vetési norma alkalmazásával széles időintervallumban vethetők, ami biztonságot és rugalmasságot jelent. A hibridek a gyengébb és a jobb termőhelyi adottságú területeken is nagyobb jövedelmet termelnek a fajtáknál, amit a 2004 és 2011 közötti időszak 5000 üzemi eredményének összesítése igazol. Az alacsonyabb termésszintû termőhelyeken sok esetben a tápanyag-utánpótlás is visszafogott, de a hibridek jobb N-hatékonyságuk következtében itt is 170 kg/ha többletet hoztak a fajtákkal szemben.

 








2. ábra: a hibridek teljesítményét a gyakorlat igazolja

Nagyításhoz katt a képre

 





Kiváló hibridek, kiváló jövedelmezőség



A jelenlegi és a prognosztizált repceárak is magas jövedelmezőség elérését teszik lehetővé. Ehhez a technológiai fegyelem betartása mellett a nagy termőképességû RAPOOL hibridek nyújtják a legjobb lehetőséget. A RAPOOL hibridválasztéka lehetővé teszi, hogy a helyi termesztés körülményeihez, az elvárt tulajdonságokhoz, gyomirtási technológiához, a kívánatos érésidőhöz legjobban igazodó hibrid választásával teremtsük meg a nagy termés és jövedelmezőség alapjait.



Aki továbbra is az élen akar haladni, nem mondhat le a genetikai haladásról. A RAPOOL újgenerációs hibridjeiben a kiemelkedő termőképesség és magas olajtartalom mellett a meghatározó agronómiai tulajdonságok – kezdeti fejlődés erőssége, télállóság, koraiság, állóképesség, gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint a könnyû, gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság – olyan egyedülálló kombinációját sikerült rögzíteni, amelyek döntően hozzájárulnak a termésbiztonság és jövedelmezőség növeléséhez, a legnehezebb körülmények között is. Az eredményesebb és jövedelmezőbb repcetermesztéshez a RAPOOL az eddiginél is szélesebb genetikai hátteret, az egyedi termőhelyi igényekhez jobban igazodó hibridportfóliót kínál 2012-ben.

 

 






3. ábra: a RAPOOL hibridek teljesítménye az üzemi kísérletekben (2011., N=21)

 





A RAPOOL innovációs erejét a VISBY, ROHAN és SHERPA hibridek mellett jól jelzik azok az újdonságok, melyek az idei évben kerülnek bevezetésre. Figyelemre méltó közülük a XENON, amely koraiságával, betegségekkel szemben mutatott kiemelkedő ellenálló képességével tûnt ki a 2011-es kísérletekben. Emellett valódi technológiai újdonságot képviselnek a CLIFTON CL és EDIMAX CL hibridjeink, melyek a Clearfield gyomirtási rendszerben alkalmazhatók. Utóbbiak vetését elsősorban azokon a területeken javasoljuk, ahol a gyomösszetétel illetve az őszi gyomirtás hatékonysága alapvetően befolyásolja a repcetermesztés egészének sikerességét.

 



Blum Zoltán ügyvezető igazgató

RAPOOL Hungária Kft., www.rapool.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
EURALIS – A szójaspecialista

EURALIS – A szójaspecialista

2018-ban Magyarországon közel 60.000 hektáron termeltek szóját, az országos termésátlag megközelítette a 3 t/ha-t. A termelési kedvet azonban továbbra...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?