A mezőgazdaságban felhasznált egyik legfontosabb mikroszervezet az azotobacter chroococcum, mely egy szabadon élő nitrogénkötő baktérium. Jelentőségét az adja, hogy képes a levegőben található elemi nitrogén megkötésére, amely így felvehetővé válik a növények számára. A talajok azotobacter chroococcummal történő beoltása gazdagítja a talaj felvehető nitrogéntartalmát. A folyamat során a légkörben elemi formában jelenlévő nitrogén egy oxidációs (oxigénfelvétellel járó) folyamat következtében nitritté, majd nitráttá alakul, amely formát a növények könnyen hasznosítani tudják. A mezőgazdasági gyakorlatban a nitrogénkötő baktériumok talajba juttatásával lehetővé vált a légköri nitrogén felhasználása a nem pillangósvirágú növényeknél is.
A légköri nitrogén megkötése a légzésen keresztül biztosított. Ezért minden olyan agrotechnikai, vagy időjárási tényező, amely a talajok tömörödését, ezáltal levegőtlenségét okozza, gátolja a baktériumok légzését is. Az azotobacter chroococcum kedvező hatása azonban többoldalú, ugyanis ez a baktérium a többi tápanyag felvehetőségét is fokozza az általa termelt szerves savak segítségével, és növényi hormonok kiválasztásával is pozitívan befolyásolja a növény növekedését és fejlődését. Kifejezetten magas a citokinin termelése, amely egy, a gyökértömeg erőteljesebb fejlődését eredményező hormon. A hormonok alapvetően a növekedést és a fejlődést befolyásoló kémiai anyagok.
A baktérium a nitrogénvegyületek mellett több egyéb biofaktort is termel, például a B-vitamin csoportot, amelyek ellenállóbbá teszik a növényeket a betegségekkel szemben, valamint növelik a növények szárazságtûrését is. A másik ilyen biofaktorcsoport a különböző növénynövekedésre ható hormonok csoportja. Ezek az anyagok például az auxinok és a gibberellinek, amelyek fokozzák a növények növekedéserélyét, és javítják az érési folyamatokat is. Ezek az anyagok hasznosak például keléskor, mivel segítségükkel gyorsabban nőnek a zsenge növények, így a kártevők támadása nehezebben érheti el azokat.
A könyv zárófejezetében bemutatja a baktériumtrágyázás felhasználásával elért eredményeket, és részletes termesztés-technológiai útmutatót is ad annak alkalmazásához. A beforgatott jövő szakmai színvonalára garancia a közremûködők sora: Balázsy Sándor, Bartók Tibor, Benedek Szilveszter, Biró Borbála, Keresztes Zsolt, Máté Sándor, Szécsi Árpád és Zászlós Tibor.
További információ: 06-20/275-5299
Lapozzon bele! www.bakteriumtragya.hu/konyv