Bayer kalászos gombaölõ szerek: az univerzális, a komplett és a specialista

Agro Napló
A gombaölõ szerek a termés, a minõség, s így a jövedelem fokozásának hatékony eszközei. Új fungicidek azonban nem csupán ezért kellenek. Nagy kihívás a gombák rezisztenciája elleni harc, melyhez egyre újabb hatásmódokra van szükség. A Bayleton bevezetése óta eltelt 40 évben a Bayer cég szakadatlan kutatásának eredményeként számos gombaölõ hatóanyag vált a növényvédelem meghatározó elemévé (pl. triadimefon, tebukonazol, protiokonazol). A különbözõ szintû védekezési programokhoz 2012-ben három kalászos fungicidet ajánlunk, ezek a Falcon, a Zantara és a Prosaro.  

A Falcon univerzális készítmény, hazánk vezető gabona gombaölő szere. Rugalmas, így gazdaságosan és eredményesen alkalmazható mind alacsonyabb termésszint esetén egy vagy két kezeléses extenzívebb technológiákban, mind a magasabb termésre törekvő két-három kezeléses intenzívebb technológiákban. Sikerét a teljes körû védelmet biztosító hatásspektrumának, kiváló hatékonyságának, megbízhatóságának és kedvező hektárköltségének köszönheti. A Falcon három egymástól eltérő hatásmódú hatóanyagot tartalmaz, amelyek mindegyike külön-külön is rendkívül hatékony. A közöttük érvényesülő szinergizmus gyors felszívódást, egyenletes eloszlást, és valamennyi kórokozó ellen teljes védelmet ad a gabona minden fejlődési stádiumában. A már kialakult betegséget is képes megállítani. Levélbetegségekkel szembeni hatástartama 4 hét. Kalászfuzáriózis ellen 10 napos megelőző és 4 napos gyógyító hatással rendelkezik.

A Falcon dózisa rugalmasan alkalmazkodó. Levélbetegségek ellen 0,4-0,6 l/ha (lisztharmat és rozsda ellen 0,4-0,5 l/ha, pirenofórás és szeptóriás betegségek ellen 0,6 l/ha) a javasolt dózis. Kalászfuzáriózis ellen 0,7-0,8 l/ha Falcon kijuttatása javasolt. A 0,8 l/ha dózis nagyobb fertőzési veszély esetén (esős időjárás, kukorica elővetemény stb.) indokolt.

A Bayer-kutatás eredményeként az új karboxamid hatóanyag család első képviselője, a bixafén megérkezett Magyarországra és tebukonazol kombinációban, Zantara néven áll a gyakorlat rendelkezésére.

A bixafén hatásmódja (SDHI) különbözik mind a triazol, mind a strobilurin hatástól, így a rezisztencia elleni harc kiváló eszköze. Valamennyi levélbetegség ellen hatékony, a szokottnál erőteljesebben hat búzában szeptóriás foltosság és vörösrozsda, árpában hálózatos foltosság, rinhospórium, sőt ramuláriás betegség ellen is. A bixafén jelentősen (akár több héttel) hosszabb hatástartammal bír, mint a korábbi fungicidek.

A bixafén a levelek vitalitását a strobilurinoknál is erősebben befolyásolja. Növeli a fotoszintézis és a légzés intenzitását. Akadályozza a levelek korai elöregedését. A „zöldítő hatás” mellett – a fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is nőhet. A nagyobb és tovább dolgozó asszimilációs felület a napenergiát nagyobb termés formájában jeleníti meg. A bixafén beviszi a napfényt a gabona termésébe. A stresszhelyzetekben is segít: az intenzívebb mûködés hatására a levelek és kalászok hûvösebbek, így a növény a hőstresszt jobban képes elviselni. A légzőnyílások mozgása felgyorsul, szárazságban előbb bezáródnak, így a növények könnyebben átvészelik a szárazságstresszt.

Az élettani hatások, a jobb stressztûrés és fokozott asszimiláció eredményeként nőhet a kalászonkénti szemszám és az 1000-szemsúly. Mindez nagyobb és jobb minőségû termést jelenthet a gazda számára.

A Zantara komplett, különleges formulációjú, két hatóanyagú kalászos gombaölő szer. Alkalmazása egészséges, erős, nagy terméspotenciállal rendelkező állományt eredményez. Különleges formulációval rendelkezik: a csepp a levélen azonnal szétterül, és belesimul a felszínbe (kiváló tapadás és terülés). Nincs veszteség a csepp lepattanása miatt, a felszívódás nagy felületen azonnal megindul. A hatás nem függ a pH-tól vagy a vízkeménységtől. A hatóanyagok gyorsan (15–30 perc) bekerülnek az epidermisz viaszrétegébe, ahol UV-fénytől és esőtől védett helyzetben vannak.

A Zantara mindkét hatóanyaga szisztémikus. A bixafén lassan mozog, sokáig megmarad a viaszrétegben, ez a Zantara hosszú hatástartamának záloga. A tebukonazol gyorsabb mozgású, azonnal megkezdi munkáját a levél belsejében a már bejutott fertőzésekkel szemben. Ez a kitûnő kuratív hatás titka. A két különböző hatás és mozgás jól kiegészíti egymást, így a Zantara kiváló preventív és kuratív hatással bír.

A Zantara búzában, árpában, rozsban, tritikáléban és zabban engedélyezett. Alkalmazása intenzívebb technológiában javasolt, elsősorban levélbetegségek ellen és termésfokozásra. Kiváló eredménnyel alkalmazható búza szártőbetegségek, lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és helmintospóriumos levélfoltosság, kalászfuzáriózis, árpa lisztharmat, rinhospórium, hálózatos és barna foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság, élettani foltosság, rozs és tritikálé lisztharmat, vörösrozsda, rinhospórium, valamint zab lisztharmat és koronás rozsda ellen. Kalászfuzáriózis ellen nagy dózisban hatékony, de nagy fertőzésveszély esetén a fuzáriózis ellen a Prosaro felhasználása indokolt.

Búzában (rozsban, tritikáléban) felhasználható 2-csomós állapottól kezdve alacsonyabb dózisban is, de az élettani hatások érvényre jutásához levélbetegségek ellen a zászlóslevél kiterülés és kalászolás kezdete közötti kezelés javasolható 1,0-1,25 l/ha dózissal. Levél- és kalászbetegségek ellen 1,25-1,5 l/ha dózisban javasolt optimálisan a virágzás közepén. Az élettani hatások ekkor is kiválóan érvényre jutnak. A Zantara felhasználása elsősorban levélbetegségek ellen javasolt, de használható 2. kezelésre, illetve mindkét kezelésre is. Utóbbi esetben a két permetezés között három hétnek el kell telnie.

Árpában (zabban) 0,75-1,25 l/ha dózisban levélbetegségek ellen javasolt. A kezelés már akár 2-nóduszos állapotban is elvégezhető, de a zöldítő hatáshoz a zászlóslevél kiterülése a megfelelő stádium.

Harmadik készítményünk, a Prosaro a Fusarium-specialista, hatóanyagai igazoltan a leghatékonyabb Fusarium elleni anyagok. Alkalmazása elsősorban a búzát intenzív szinten termesztők részére ajánlott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-val a gyakorlatban korábban elképzelhetetlen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis ellen. A hatóanyagok együttmûködése rugalmasabb kijuttatási időt nyújt, hosszabb a hatékony védekezési periódus.

A Prosaro hatékony minden betegség ellen, de felhasználása ott javasolt, ahol többet tud más szereknél: a minőségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-kezelés kiváló kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújt, emellett véd a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. Dózisa 0,75 l/ha és 1 l/ha közötti. A helyes dózis a fertőzési kockázat szintjétől függ: fuzárium fertőzésre hajlamosító időszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk.

 

Kérem a tisztelt olvasót, hogy alkalmazza a Bayer kalászos védelmi technológiáját. Készítményeink segítségével mindenki sikereket érhet el, legyen szó bármely gabona kultúráról, az ország bármely régiójáról, bármely intenzitási szintről vagy betegségről.

 

Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!