2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

PERSTORP partnertalálkozó Budapesten

Agro Napló
2012. február 28-án tartotta partnertalálkozóját a svéd Perstorp Waspik BV és a Pro-Feed Kft. Budapesten. Sándor Levente a Pro-Feed Kft. ügyvezetõ igazgatója megnyitójában kiemelte, hogy az idén ünneplik a cég fennállásának 15. évfordulóját. Céljuk a magyar takarmánypiacon a specialitásokra fókuszálni, így pl. nagyon sikeres saját fejlesztésû toxinkötõ családjuk, de ennek szellemében végzik gabonatartósításban közös munkájukat, a Perstorppal is.  

„Mit tudnak a jelenlévők a Perstorp cégről?” – tette fel a kérdést Dr. Papócsi Péter, regionális igazgató. Egy vegyipari cégről van szó, amelyet 1881-ben alapítottak Dél-Svédországban, és termékeivel életünk számos területén jelen van. Termék portfóliójukban többek közt megtalálhatóak formalin-vegyipari, mûanyag- és festékipari termékek, felületkezelő anyagok, a világ 3 legnagyobb propionsav- és hangyasav gyártója közt tartják számon. 22 országban vannak jelen, 2200 alkalmazottat foglalkoztatnak, éves árbevételük 1,6 milliárd euro (460 milliárd forint). A takarmányadalék-piacon több mint 60 éve van jelen a Perstorp.

 


Dr. Papócsi Péter és Sándor Levente

 

 





A rendezvény előadói 4 országból érkeztek, Koen Schwarzer kutatási vezető számolt be a takarmányadalékok molekuláris alapjairól. A Perstorp rendelkezik a hangyasav, propionsav és ezek sóinak illetve a vajsav és propionsav észtereinek gyártásához szükséges know-how-val, illetve magával a gyártáskapacitással. Molekuláris szinten kutatják ezeket a vegyületeket, a cél, hogy biztonságosabbá, szagtalanná, kevésbé korrozívvá tegyék e hasznos illózsírsavakat. A megoldást a zsírsavak glicerinhez kapcsolt észterei jelentik. Az állatokban a figyelem középpontjában a béltraktus egészségi állapota áll. A biológiai teljesítmény maximuma csak kellően fejlett és egyensúlyban lévő emésztőtraktussal érhető el. Vissza kell szorítani a patogén kórokozók számát úgy, hogy lehetőleg a hasznos mikroorganizmusok (mint pl. a tejsavtermelők) szaporodását ne gátoljuk. Elő kell segítenünk a felszívó felület (bélbolyhok) számának és hosszának növekedését. A különböző kombinációkban előállított vajsav- és propionsav – észterek (ProPhorce SR termékcsalád) használatával ezen célok elérhetőek. Fontos kiemelni, hogy a szervessav-észterekkel csökkenteni lehet a felhasznált antibiotikumok mennyiségét, így csökkentve a káros rezisztencia kialakulásának lehetőségét. Így humán-egészségügyi közvetett előnyei is kiemelkedőek.





Különösen a 2010-es nedves, csapadékos év kedvezőtlen tapasztalatai után értékelődött fel minden olyan technológia, amivel meg tudjuk védeni szemes terményeink minőségét hosszabb tárolási időszak alatt is. Meg kell akadályozni a toxintermelő raktári penészek szaporodását, és a betárolt gabonák beltartalom romlását. A Pro-Feed Kft. által kifejlesztett mûszaki technológia elősegíti a tartósítószer pontos adagolását, ellenőrzött körülmények közti felhasználhatóságát. A Perstorp által kifejlesztett ProSid MI 700 (propionsav, propionsav-glicerol-észterek és hangyasav keveréke) takarmánytartósító készítményt szintén ezzel a technológiával juttatják a gabonamagvak felületére. A készítmény előnye, hogy bár rendkívül koncentrált, nem agresszív, nem kellemetlen szagú, és kisebb a párolgása, mint a konkurens termékeké. Így hosszabb időn át hatékonyan gátolja a penész- és élesztő gombák szaporodását.





Napjaink egyik jelentős kutatási területe a világon az antibiotikumok kiváltására alkalmas antibakteriális készítmények kifejlesztése. A Perstorp ivóvízben alkalmazható antibakteriális termékeket (ProPhorce PH és BD) kínál partnereinek. A szerves savakat régóta használják ivóvíz fertőtlenítésre. Az állatba kerülve azonban a magasabb pH-n a szerves savak disszociálnak, így nem tudnak bejutni a patogén mikroorganizmusokba. Az esszenciális olajok – melyeket több ezer éve használnak tartósításra – magasabb pH-n is mûködnek. A baktériumok sejtfalán „lyukat ütnek”, s ezen keresztül már magasabb pH-n is bejuthatnak a szerves savak. Az esszenciális olajok (bioflavonoidok) és szerves savak kombinációja akadályozzák a baktériumok megtapadását, bejutását és invázióját. Hatásukra az E. coli és Szalmonella elveszti flagelláit, ez szintén a megtapadásukat gátolja. Gyakorlati kísérleti eredmények igazolták a készítmények hasznosságát Salmonella és E. coli fertőzöttség esetén.







Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!