A kínai gazdaság gyors növekedése, átalakítja a lakosságot is. Növekszik a gazdagok és a középosztály száma. Az emberek inkább a városi életet választják a vidéki helyett. A lakosság és a kultúra dinamikus változása az étkezési szokásokban is változást mutat. Mint minden kultúrában, ahol a jólét emelkedik, a hús- és fehérjefogyasztás kezdi felváltani a gabonaféléket és a haszonnövényeket. Kínában a húsfogyasztás elérte az 59 kg/főt 2010-ben.
A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Kína gazdasága 14 százalék körüli növekedést ért el az elmúlt négy évben, most beállt egy nagyjából kilenc százalékos növekedési szintre. A prognózis szerint a következő évre is kilenc százalékos növekedés várható, de a Forbes szerint ez nem veszi figyelembe az európai gazdaságok lehetséges összeomlását. Azonban van öt kulcsfontosságú dolog, amit figyelembe kell venni:
- infláció elleni küzdelem,
- ingatlan buborék,
- export piacok,
- partnerségek (szövetségek),
- a jüan értéke.
A gazdasági fejlődés mögött a húsfeldolgozó piac is fejlődik és növekszik. Ösztönzik az új technológiákat és a lakosság húsfogyasztási szokásainak megváltoztatását. Egyre nő a feldolgozott és előfőzött hústermékek fogyasztása. Mivel a gazdaság nő kilenc százalékkal, a húsipar is lényegében lépést tart vele.
Az IBIS World Reports ebben a hónapban közzétett előrejelzése szerint, az iparág 8,3 százalékkal fog fejlődni évente, elérve a 82,38 milliárd dollárt 2016-ban. Kína húsfeldolgozó iparából származó bevételei ebben az évben a várakozások szerint nőttek 13 százalékkal az előző évhez képest, ami most 55,24 milliárd dollár. 2006 óta átlagosan 22,5 százalékos volt a növekedés mértéke évente. Azonban a hús import is jelentős Kínában az IBIS World Reports azt mutatja, hogy ez várhatóan eléri a 2,59 milliárd dollárt 2011-ben.
ThePigSite
Chris Harris, Editor-in-Chief
Wednesday, December 21, 2011
Fordította:
A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán